Nedjelja, 04.09.2022 | 14:03
IZVOR: Kolektiv.me

Završen Festival etnološkog filma u Risnu - PROMOVISANA zaštita nematerijalne kulturne baštine

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022, u organizaciji NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna završen je sinoć u dvorištu palate Ivelić u Risnu.




Foto: FEF RISAN 2022

Tokom posljednje festivalske večeri prikazana su tri filma: CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala, navodi se u saopštenju organizacionog odbora.

“Podsjećamo da je publika imala priliku u prethodnim danima da pogleda i MIR SVIMA Elizabete Koneske iz Makedonije (2007), LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije (2019) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021), SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018). Festival je trajao tri dana, od 1. do 3. septembra, na više lokacija u Risnu i bio je revijalnog karaktera”, ističu domaćini.

Po selekciji režisera Vladimira Perovića, prikazano je 10 filmova iz devet zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Australije, Irana i Nepala.

U dijelu pratećeg programa održano je predavanje na temu risanskih svadbenih običaja i radionica izrade svadbenih poklona – konjestra i gvantijere.

“Tom prilikom smo ugostili etnološkinju Milevu Pejaković Vujošević koja je govorila o običajima, a vrijedne ruke naših Rišnjanki pripremile su primorske delicije i ustupile svoje porodične predmete koji su se prenosili i brižno čuvali s generacije na generaciju i time bili u svrsi poštovanja i očuvanja risanskih običaja”, navodi se u saopštenju.

“S obzirom na to da je ovaj festival zapravo festival komunikacije, nastojali smo da uz interakciju sa publikom ostvarimo bolje razumijevanje, razmjenu ideja i unapređenje stvaralaštva”, dodaju organizatori.

Shodno tome, ugostili su više režisera čiji su filmovi prikazani tokom trodnevnog programa, a koji su u razgovoru sa publikom predstavili svoje filmove, stvaralaštvo i lični doživljaj filmske umjetnosti.

“Cilj nam je bio da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a potom i da publici pružimo priliku da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda. Smatramo i da smo realizacijom ovog festivala dali svoj doprinos podizanju svijesti o neophodnosti zaštite nematerijalne kulturne baštine, što je od izuzetnog značaja u ovom vremenu ubrzanog procesa globalizacije, ali i migracije stanovništva bez njihove asimilacije sa lokalnim kulturama, čime se gubi ono autentično u tradiciji i kulturi”, tvrde domaćini.

Festival je privukao veliki broj gledalaca tokom sve tri večeri projekcija, ali i na pratećem programu.

Festival će gostovati večeras u Morinju na platou zgrade Doma omladine, kada će biti prikazana tri filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja festivala.

“I to – Zavjet, Lu-Lu-Lu i Posljednje rabadžije. Morinjskoj publici će biti prikazan i film ”Hodočašće” režisera Vladimira Perovića, onaj film koji govori baš o selu u zaleđu Morinja i Risna – Ublima. Ovo gostovanje se organizuje u cilju decentralizacije kulturnog programa i namjere da se predložena filmska ostvarenja ponude i publici izvan Risna. Projekcije su zakazane za 20 časova”, zaključak je saopštenja.

Projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.