Srijeda, 14.09.2022 | 14:20
IZVOR: Prva.tv

SEDAM TRIKOVA koje poslodavci koriste kako bi vas PROVJERILI na razgovoru za posao: Obratite pažnju na broj ČETIRI!

U današnjem svIJetu sumiranje biografije kandidata na razgovoru za posao poslodavcima nije dovoljno. Zato se oni služe raznoraznim trikovima kako bi uvidJeli da li je kandidat vrijedan da postane dIo njihove firme. Ovaj test od sedam situacija vlada u krugu poslodavaca, a toliko je latentan da ga kandidat ni ne primijeti.




Foto: Ilustracija, Pixabay

1. Sa razlogom vam se nudi šoljica kafe

U posljednje vrijeme test "šolice kafe" dobija na popularnosti među poslodavcima. Na početku razgovora, šef odvodi kandidata u kuhinju i nudi im šoljicu kafe. Nakon razgovora, poslodavac pažljivo pazi šta će kandidat da radi sa šoljom kafe, da li će pitati gdje da je odloži, da li će je samo ostaviti na stolu ili se pak ponuditi da je opere u kuhinji.

Šef kompanije za razvoj računovodstvenog softvera "Xero Australia", Trent Ines, koji je stvorio ovu metodu, kaže da ovaj trik dovoljno govori o karakteru osobe i njenim manirama, više od njihovih odgovora na stvarna pitanja iz razgovora. Takođe, može da pokaže koliko će se brzo kandidat uklopiti u tim. U ovom slučaju, najbolja odluka je da kandidat sam ode u kuhinju i opere šolju, navodi direktor Trent Ines.

2. Šef vas namjerno ostavlja da čekate

U stvarnosti je test "šoljica kafe" nevin trik. Situacija može biti mnogo teža ako intervju bude zakazan za 9h ujutro, ali kad kandidat dođe u kancelariju rano, poslodavac je i dalje zauzet i kandidat mora da sačeka 10 minuta. A onda još 15.

Ovaj trik može pokazati koliko je kandidat emocionalno stabilan u stresnim situacijama i koliko mu je stalo da dobije ovu poziciju.

3. Osoba u firmi koja vodi intervju iznenada počne da viče

Povišenje glasa, vrištanje, pa čak i korištenje uvredljivih termina je još jedan način oblikovanja stresne situacije i prilika da se provjeri sposobnost kandidata, da li umije da se odupre stresu. Stručnjaci vam savjetuju da ostanete smireni i odgovorite na ta pitanja što mirnije.

4. Osoba koja vodi intervju postavlja čudan zahtjev i traži od vas da skočite kroz prozor

Još jedno neprijatno iznenađenje za kandidata. U ovom slučaju, poslodavac želi da vidi da li kandidat ima sposobnost da razmišlja “izvan okvira”. Najbolja situacija koju možete da priredite svom potencijalnom šefu jeste da ga pitate “Kakvu će korist vaša kompanija imati od mog skoka?”.

5. Poslodavac odjednom počinje da se ponaša na čudan način

Recimo, može da se desi da se poslodavac usred razgovora za posao zamisli u svoj računar, ili da bez objašnjenja napusti prostoriju ili da se javi na telefonski poziv. U takvim situacijama, najbolje bi bilo da kandidat zatraži da se intervju odloži za drugi dan, prenosi novi.ba.

6. Kandidat se upoznaje s cijelim timom

Moguće je da će šef ponuditi kandidatu priliku da komunicira sa svojim potencijalnim kolegama nakon razgovora. Može biti u kancelariji ili nakon posla. Ovo nije jednostavan pristojni gest, već način na koji poslodavac može da sazna mišljenja svojih zaposlenika o kandidatu.

7. Šef slučajno baca olovku na pod

Još jedan test koji može pomoći poslodavcu da uoči reaktivne i dobronamerne kandidate je bacanje olovke i posmatranje reakcije kandidata. Ako se kandidat instinktivno sagne i podigne olovku, vjerojatno će biti primljen za taj posao.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.