Četvrtak, 22.09.2022 | 14:04
IZVOR: Kolektiv.me

ANKETA: Da li štedite struju u skladu sa preporukama Vlade?

Vlada je na ranije održanoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima sa Predlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.
Foto: Ilustracija, Pixabay

“Lokalne samouprave da pristupe smanjenju javne rasvjete postavljene na ulicama, trgovima, parkovima, sportskim igralištima i drugim objektima na minimalni bezbjednosno opravdan nivo; da svuda gdje je moguće da se ograniči ili smanji rad rasvjete bilborda i svjetlećih reklama; da svuda gdje je moguće da se ograniči rad reflektora na sportskim i drugim manifestacijama sa tendencijom organizovanja sportskih priredbi tokom dana; da hitno pristupe prelasku na LED rasvjetu”, preporuka je Vlade.

Prijedlog preporuka za sve organe državne uprave, preduzeća ili lokalne samouprave je da osiguraju isključenje osvjetljenja nakkon  radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi kao i da da obezbijede da objekti/prostorije koji se zagrijavaju/dogrijavaju u prostorijama imaju temperaturu najviše do 20 °C sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola; da se obezbijedi zamjena starih živinih svjetiljki novim LED svjetiljkama u javnom osvjetljenju u zgradama koje koristi javni sektor; da se ne koristi osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, ne postavljaju tamne zavjese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svjetlost sa prozora, danju ne spuštaju roletne, da radne stolove postave tako da mogu da koriste prirodnu svjetlost.

Za sve građane preporučili su da isključuju svijetlo u prostorijama kada je prazna, ali i da umjesto lifta koriste stepenice.

Prijedlog preporuka za državna preduzeća je da operatori distributivnog i prenosnog sistema da sačine poseban plan ušteda sopstvene potrošnje električne energije; da naprave planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže; da stimulišu štednju električne energije kroz razmatranje odobravanja dodatnog popusta na računu za aktivnu električnu energiju kupcima koji smanje mjesečnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

"Javni servis RTCG i drugi mediji koji posjeduju nacionalnu frekvenciju da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe  energije; da u terminima povećane gledanosti medijskih programa obezbijedi učešće stručnjaka koji će korisnim savjetima i informacijama uticati na podizanje svijesti građana o potrebi energetske tranzicije; da promovišu aktivnosti na sticanju statusa kupca-proizvodača (tzv. prosumera) kao ekonomske mjere štednje krajnjih kupaca, ali i mjere za povećanje energetske nezavisnosti", preporučuju iz Vlade.

Prijedlog preporuka za preduzimanje mjera u domaćinstvima u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije

Ušteda na toploj vodi

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera, podesiti na temperaturu zagrijavanja do 60°C;

Uštede na rashladnim i grejnim uređajima

"Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbijedio optimum u potrošnji; razumno korišćenje grejnih uređaja u domaćinstvu; u toku dana koristiti sunce što više za osvjetljenje, kao i za zagrijavanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavjese; ne pokrivati grejne elemente i uređaje nemještajem ili odjećom jer na taj način emituju manje toplote", preporučili su.

Uštede kod mašina za pranje veša i suđa

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; izbjegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu; temperaturama pranja jer se tako može uštedjeti treba koristiti program na nižim značajna količina energije.

Ušteda energije kod pripreme hrane

Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20 odsto energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grejnoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20 odsto energije;  kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa; najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vrijeme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta; isključivanjem rerne 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20 odsto energije; prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20 odsto toplote.

Kupovina uređaja

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake.

“Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se vidjeti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti”, navodi se u saopštenju Vlade.

Šta vi kažete?

Da li štedite struju u skladu sa preporukama Vlade?

DA
57
NE
36

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ivan
24.09.2022 14:46

Kakve preporuke taka i vlada.

2 0
Eni
25.09.2022 09:04

Pa ne stedimo zbog preporuka Vlade vec zbog nemastine.

2 0
Lovcenska
25.09.2022 14:18

Vladu niko ne šiša i niko ne postuje preporuke ! Samo visoke cijene mogu da naceraju narod da stedi struju !

2 0
jes
25.09.2022 18:18

He he he vlada preporučuje građanima kojoj su u mreži 50 % gubitci koje ne umije da riješi. Zmljo otvori se !!!!

2 0

OSTALE VIJESTI

Odbor za ekonomiju PODRŽAO predlog da se PDV na menstrualne proizvode i dječje pelene SNIZI

Srijeda, 07.12.2022 | 13:37

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, kojim Liberalna partija (LP) traži da se snizi ova dažbina (uvoz i promet) od 1. januara naredne godine na menstrualne proizvode sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.

Od otvaranja, auto-putem prošlo preko MILION VOZILA, a evo koliko je PRIHODOVANO

Srijeda, 07.12.2022 | 13:05

Nakon nešto više od četiri mjeseca od otvaranja auto-puta Bar-Boljare, prethodnih dana, na naplatnim rampama, ekipe Monteputa zabilježile se prolazak milionitog vozila.

Ibrahimović sa Medoks i Bartonom: Mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između Velike Britanije i Crne Gore

Utorak, 06.12.2022 | 17:44

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović susreo se danas sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks i britanskim komesarom za trgovinu Krisom Bartonom, saopšteno je iz tog resora.

Đukanović: EPCG od 15. februara stoprocentni vlasnik Željezare

Utorak, 06.12.2022 | 15:15

Elektroprivreda od 15. februara postaje stoprocentni vlasnik imovine nikšićke Željezare, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović.

Postignut dogovor sa Toščelikom o prodaji Željezare

Utorak, 06.12.2022 | 13:01

Ugovor između Tosjali grupe i Elektroprivede Crne Gore o kupoprodaji Željezare biće potpisan 20. decembra u Nikšiću, odlučeno je na današnjem sastanku u Vladi na kojem su učestvovali predstavnici turske kompanije, EPCG, Opštine Nikšić i premijer Dritan Abazović.

Martinović: Podnijeli smo inicijativu da se Njegošev dan praznuje dva dana

Srijeda, 07.12.2022 | 14:12

Nakon što je na predlog Demokrata u Skupštini Crne Gore, Njegošev dan 13. novembar proglašen za crnogorski praznik kulture, kao i zbog činjenice da se ove godine prvi put obilježavao, danas su poslanici Demokrata shodno obećanju datom građanima podnijeli Predlog za dopunu dnevnog reda, kojim se zahtijeva da se na dnevni red Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. godini, zakazane za 12.decembar uvrsti tačka dnevnog reda – Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima, koju su Demokrate predale u skupštinsku proceduru 15. novembra, a kojim se predviđa da će se ubuduće ovaj dan praznovati dva neradna dana, kazao je Vladimir Martinović, poslanik i potpredsjednik Demokrata.

Prijava korisnika za Program stručnog osposobljavanja do 10. decembra

Srijeda, 07.12.2022 | 14:03

Rok za prijavljivanje potencijalnih korisnika Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem ističe 10. decembra, u 12 sati, kazali su  iz Ministarstva prosvjete.

Naučnici OTKRILI kako treba da izgleda IDEALNI MUŠKARAC: Jednu karakteristiku mora da POSJEDUJE

Srijeda, 07.12.2022 | 13:51

Istraživanje je pokazalo da će žene svoj broj telefona prije dati muškarcu koji posjeduje smisao za humor, nego onom koji nije duhovit.

Odbor za ekonomiju PODRŽAO predlog da se PDV na menstrualne proizvode i dječje pelene SNIZI

Srijeda, 07.12.2022 | 13:37

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u, kojim Liberalna partija (LP) traži da se snizi ova dažbina (uvoz i promet) od 1. januara naredne godine na menstrualne proizvode sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto.

VIDEO: Anastasija sa Gudeljom uživa na ovoj DESTINACIJI - PROVODE se slušajući Cecine pjesme

Srijeda, 07.12.2022 | 13:20

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru otišli su na odmor.

Da li znate kad su nastali PRVA ŠIBICA i UPALJAČ i šta je od njih STARIJE?

Srijeda, 07.12.2022 | 13:10

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju kako je šibica nastala prije upaljača.

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx BIG

Srijeda, 07.12.2022 | 12:58

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Državni sekretari iz SDP-a podnijeli ostavke

Srijeda, 07.12.2022 | 12:54

Državni sekretari iz redova Socijaldemokratske partije SDP Amina Cikotić, Petar Odžić i Budimir Mugoša podnijeli su ostavke na te funkcije. Cikotić je bila državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih, Odžić u Ministarstvu kapitalnih investicija, a Mugoša u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Jokoviću, saopšteno je iz te partije.

FOTO: Georgina o Ronaldu na klupi: Šteta što 90 minuta ne uživate u najboljem igraču svijeta

Srijeda, 07.12.2022 | 12:40

Georgina Rodrigez, vjerenica Kristina Ronalda, prokomentarisala je to što se slavni fudbaler nije našao u početnoj postavi Portugala pri susretu sa Švajcarskom otkrivši da to nije jednostavno prihvatila.

Adžić – Bilčik: Crna Gora da bude prva naredna članica EU

Srijeda, 07.12.2022 | 12:29

Crna Gora treba da bude prva naredna članica Evropske unije, zaključeno je na današnjem sastanku ministra Filipa Adžića i kopredsjedavajućeg Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Crnu Goru, Vladimira Bilčika.