Četvrtak, 22.09.2022 | 14:04
IZVOR: Kolektiv.me

ANKETA: Da li štedite struju u skladu sa preporukama Vlade?

Vlada je na ranije održanoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima sa Predlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.




Foto: Ilustracija, Pixabay

“Lokalne samouprave da pristupe smanjenju javne rasvjete postavljene na ulicama, trgovima, parkovima, sportskim igralištima i drugim objektima na minimalni bezbjednosno opravdan nivo; da svuda gdje je moguće da se ograniči ili smanji rad rasvjete bilborda i svjetlećih reklama; da svuda gdje je moguće da se ograniči rad reflektora na sportskim i drugim manifestacijama sa tendencijom organizovanja sportskih priredbi tokom dana; da hitno pristupe prelasku na LED rasvjetu”, preporuka je Vlade.

Prijedlog preporuka za sve organe državne uprave, preduzeća ili lokalne samouprave je da osiguraju isključenje osvjetljenja nakkon  radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi kao i da da obezbijede da objekti/prostorije koji se zagrijavaju/dogrijavaju u prostorijama imaju temperaturu najviše do 20 °C sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola; da se obezbijedi zamjena starih živinih svjetiljki novim LED svjetiljkama u javnom osvjetljenju u zgradama koje koristi javni sektor; da se ne koristi osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, ne postavljaju tamne zavjese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svjetlost sa prozora, danju ne spuštaju roletne, da radne stolove postave tako da mogu da koriste prirodnu svjetlost.

Za sve građane preporučili su da isključuju svijetlo u prostorijama kada je prazna, ali i da umjesto lifta koriste stepenice.

Prijedlog preporuka za državna preduzeća je da operatori distributivnog i prenosnog sistema da sačine poseban plan ušteda sopstvene potrošnje električne energije; da naprave planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže; da stimulišu štednju električne energije kroz razmatranje odobravanja dodatnog popusta na računu za aktivnu električnu energiju kupcima koji smanje mjesečnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

"Javni servis RTCG i drugi mediji koji posjeduju nacionalnu frekvenciju da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe  energije; da u terminima povećane gledanosti medijskih programa obezbijedi učešće stručnjaka koji će korisnim savjetima i informacijama uticati na podizanje svijesti građana o potrebi energetske tranzicije; da promovišu aktivnosti na sticanju statusa kupca-proizvodača (tzv. prosumera) kao ekonomske mjere štednje krajnjih kupaca, ali i mjere za povećanje energetske nezavisnosti", preporučuju iz Vlade.

Prijedlog preporuka za preduzimanje mjera u domaćinstvima u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije

Ušteda na toploj vodi

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera, podesiti na temperaturu zagrijavanja do 60°C;

Uštede na rashladnim i grejnim uređajima

"Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbijedio optimum u potrošnji; razumno korišćenje grejnih uređaja u domaćinstvu; u toku dana koristiti sunce što više za osvjetljenje, kao i za zagrijavanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavjese; ne pokrivati grejne elemente i uređaje nemještajem ili odjećom jer na taj način emituju manje toplote", preporučili su.

Uštede kod mašina za pranje veša i suđa

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; izbjegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu; temperaturama pranja jer se tako može uštedjeti treba koristiti program na nižim značajna količina energije.

Ušteda energije kod pripreme hrane

Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20 odsto energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grejnoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20 odsto energije;  kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa; najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vrijeme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta; isključivanjem rerne 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20 odsto energije; prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20 odsto toplote.

Kupovina uređaja

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake.

“Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se vidjeti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti”, navodi se u saopštenju Vlade.

Šta vi kažete?

Da li štedite struju u skladu sa preporukama Vlade?

DA
164
NE
126

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ivan
24.09.2022 14:46

Kakve preporuke taka i vlada.

2 0
Eni
25.09.2022 09:04

Pa ne stedimo zbog preporuka Vlade vec zbog nemastine.

2 0
Lovcenska
25.09.2022 14:18

Vladu niko ne šiša i niko ne postuje preporuke ! Samo visoke cijene mogu da naceraju narod da stedi struju !

2 0
jes
25.09.2022 18:18

He he he vlada preporučuje građanima kojoj su u mreži 50 % gubitci koje ne umije da riješi. Zmljo otvori se !!!!

2 0

OSTALE VIJESTI

EPCG - Radno vrijeme informativno-naplatnih punktova tokom praznika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:20

Tokom predstojećih praznika informativno naplatni punktovi EPCG neće raditi od 1 – 6. maja.   

Novo rukovodstvo ZZZCG: Evo ko je izabran za VD direktora

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:58

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore danas je, na prvoj sjednici u novom sazivu, imenovao nove članove tog organa upravljanja kao i vršioca dužnosti direktora institucije.

Trgovine NEĆE RADITI 1. i 2. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

Građani Andrijevice ogorčeni, voda SKUPLJA 300 odsto

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.

Nacionalni parkovi se ZADUŽILI 100.000 da ne bi ugrozili ISPLATU ZARADA za april

Nedjelja, 28.04.2024 | 12:43

Da se ne bi ugrozila tekuća likvidnost Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), odnosno isplata zarada za april, to javno preduzeće se, odlukom upravnog odbora (UO), kreditno zadužilo 100.000 eura kako bi obezbijedili novčana sredstva za plaćanje opreme i radova u cilju realizacije projekta zaštite prirodnih vrijednosti parkova kroz unapređenje fizičke zaštite,  odgovoreno je Danu iz NPCG na pitanja u vezi sa novonastalim kreditnim zaduženjem.

Veljko Ražnatović osvojio medalju i obezbijedio sebi NACIONALNU PENZIJU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:38

Veljko Ražnatović na Evropskom prvenstvu u boksu osvojio je bronzanu medalju, a uz bronzano odličje dobio je i novčanu nagradu. Međutim, velikim uspjehom sebi je obezbijedio i nacionalnu penziju.

Počela je Stradalna nedjelja - Posljednja sedma nedjelja VASKRŠNJEG POSTA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 07:15

Počela je sedma posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Trgovine NEĆE RADITI 1. i 2. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

Građani Andrijevice ogorčeni, voda SKUPLJA 300 odsto

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.

CGO - 25 godina bez pravde za civilne žrtve NATO bombardovanja iz Murina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:19

Sjutra, 30. aprila, obilježava se 25 godina od stradanja šest civilnih žrtava NATO bombardovanja na području Murina, Opština Plav, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Arsović: Grubo KRŠENJE zakona u Glavnom gradu se samo nastavlja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:26

Dok smo upozoravali da gradonačelnica Olivera Injac krši zakon time što ne reaguje na sad već četiri rješenja Upravne inspekcije i jedno iz MUP-a za ustanovljeno nezakonito imenovanje, v.d. komandiru Zdravku Blečiću je 27.04. istekao v.d. status, naveo je na mreži X odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada Vladan Arsović.

Bivši radnici "Košute" i danas BLOKIRALI PUT: I u jeku SEZONE ćemo biti na magistrali

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:19

Bivši radnici nekadašnje fabrike obuće "Košuta" protestovali su i danas zbog devet neisplaćenih zarada, na koje čekaju više od 28 godina, te su ponovo blokirali put Cetinje – Podgorica.

Popović pred Partizan: Imamo ŠANSU, nadamo se POBJEDI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:09

Košarkaši Budućnost Volija danas putuju za Beograd, gdje ih sjutra veče u “Beogradskoj Areni” protiv Partizana (18.30 časova) očekuje prvi meč polufinala plej-ofa ABA lige. Bez obzira što igraju protiv aktuelnog šampiona, evroligaša, ekipe koja je pravljena za trofej u regionalnoj ligi, u podgoričkom timu nema skrivanja. Napašće Partizan već u prvoj utakmici u Beogradu…

Ljekar OTKRIVA s koliko godina bi trebalo da PRESTANEMO da PIJEMO ALKOHOL

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:05

Veliki broj ljudi s vremena na vrijeme uživa u alkoholnim pićima. Ipak, neki vrlo često znaju da prejteraju, što nije dobro za cjelokupno zdravlje.

Obavezno se unosi u kuću za Vskrs: Ovaj cvijet blagoslovila je i sama Bogorodica

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:59

Gotovo da nema stare kuće kod nas koja u svom dvorištu nije imala drvo jorgovana

Čarapić: Više modaliteta za rješenje krize u Šavniku

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:47

Nakon sastanka predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić je saopštio da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.

Gdje se nalazi NAJDUŽA PLAŽA NA SVIJETU? Ima 254 kilometra pijeska

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:38

Pješčana plaža oivičena plavim vodama Atlantskog okeana

Pročitajte radno vrijeme CEDIS-a za praznike

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:24

Tokom predstojećih praznika, u srijedu i četvrtak 01. i 02. maja, kao i u petak i ponedjeljak 03. i 06. maja u svim djelovima CEDIS-a obezbijeđeni su neophodni uslovi za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema, saopšteno je iz CEDIS-a. 

Policija najavila pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju tokom praznika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:20

Prije, tokom i nakon predstojećih prazničnih dana, na putevima u Crnoj Gori se očekuje pojačana frekvencija saobraćaja, ka turističkim centrima, kako na jugu tako i sjeveru države, pa je usljed povećanih gužvi, realno je očekivati da može doći do povremenih zastoja, pa i otežanog odvijanja saobraćaja, saopšteno je iz Uprave policije.

Zbog napada pasa u Pljevljima u 2022. i 2023. godini naplaćeno 6.600 eura

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:13

Osnovnom sudu u Pljevljima u 2022. godini podnijeto je 12 tužbi za naknadu štete pričinjene od strane napuštenih i izgubljenih životinja.