Četvrtak, 06.10.2022 | 08:10
IZVOR: N1 Zagreb

Neočekivano OTKRIĆE: Mliječni put bi mogao da NESTANE?

U stvarnosti kakvu poznajemo, sve na kraju umire, čak i najsjajnije zvijezde.
Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Ali, najsjajnije zvijezde su one koje zapravo žive najkraće u svemiru.

Te zvijezde potroše sav vodonik koji imaju u nekoliko miliona godina, a zatim eksplodiraju kao sjajne supernove. Ostaci njihovih jezgra kolabiraju u neutronsku zvijezdu ili crnu rupu, a ti mali, tamni objekti zasipaju našu galaksiju poput kakvog kosmičkog groblja.

Astronomima je teško da otkriju i neutronske zvijezde i zvijezdane crne rupe. Neutronske zvijezde, na primjer, imaju samo oko petnaest kilometara u prečniku, i ako njihovi magnetni polovi nisu poravnati tako da ih vidimo kao pulsare, obično ostanu neprimijećene.

Zvjezdane crne rupe još su manje i ne emituju sopstvenu svjetlost. Neke se pojavljuju kao mikrokvazari kada potroše masu zvijezde pratilice, ali većina njih se može vidjeti samo kad prođu između nas i udaljenije zvijezde.

Astronomi nisu promatrali dovoljno tih zvjezdanih ostataka da bi izradili kosmičku kartu njihovih položaja u svemiru, ali nedavna studija u naučnom časopisu „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“ modelirala je područja u svemiru gdje bismo ih mogli pronaći.

Autori studije posmatrali su distribuciju zvijezda u našoj galaksiji i simulirali kako bi zvjezdani ostaci mogli biti povučeni i skrenuti u interakcijama s drugim zvijezdama. Budući da su te “zvijezde grobovi” tipično starije od sadašnjih zvijezda u galaksiji, imale su više vremena za prelazak na nove orbitalne putanje.

„Duhovi napuštaju groblje“

Raspodjela ovih zvijezda je u ravnini tri puta debljoj od ravnine vidljivog Mliječnog puta. Ali, autori spomenute studije otkrili su jedan aspekt njihove distribucije koji je bio prilično iznenađujući. Naime, otprilike trećina ovih starih mrtvih zvijezda biva izbačena iz naše galaksije. U njihovom modelu, trećina zvijezda doživjela je bliski susret sa zvijezdama koji im je dao toliko ubrzanje da će na kraju izbjeći gravitacijskim silama Mliječnog puta.

Slikovitije rečeno, duhovi napuštaju groblje. To znači da s vremenom Mliječni put “isparava”, odnosno gubi na masi, što je neočekivano otkriće astronoma. Naučnici znaju da mali skupovi zvijezda kao što su kuglasti skupovi mogu ispariti, ali Mliječni put je puno masivniji, pa se smatralo da bi dugoročno isparavanje bilo minimalno.

Još jedan aspekt modela koji je bio iznenađujući jeste da su ti zjvezdani ostaci prilično ravnomjerno raspoređeni po Mliječnom putu. To znači da bi većina zvijezda trebalo da ima zvijezdani ostatak unutar stotinu svjetlosnih godina od sebe. Za Sunce je najvjerovatnija udaljenost najbližeg zvjezdanog ostatka oko 65 svjetlosnih godina. Dakle, mogli bismo imati nebeskog duha u svom dvorištu, a da to uopšte ne znamo.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

POTPISAN Memorandumi o saradnji između MRSS, Opštine Herceg Novi i organizacije Help

Petak, 29.09.2023 | 16:14

Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Herceg Novi i organizacije Help, kao i dva Memoranduma između resornog Ministarstva i organizacije Help, saopšteno je iz tog resora.

Održan sastanak Živkovića i Damjanovića: Uredbom Vlade moguće ODLOŽITI POPIS, dogovoren nastavak razgovora

Petak, 29.09.2023 | 16:06

Na inicijativu Demokratske partije socijaliste (DPS) danas je u Ministarstvu finansija (MF) održan sastanak v.d. predsjednika DPS Danijela Živkovića i ministra Aleksandra Damjanovića. 

URA: Lazović OTKRIO zašto je žurba oko formiranja vlade

Petak, 29.09.2023 | 16:01

"Suđenje u Osnovnom sudu u Ulcinju premijer Dritan Abazović našao se oči u oči sa ekipom iz BEMAX-a, Rankom Ubovićem i Aleksandarom Mijajlovićem, advokatom Zoranom Piperovićem i Zoranom Lazovićem, po njihovoj prijavi preko koje pokušavaju da ućutkaju Abazovića u razotkrivanju njihovih kriminalnih radnji", saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Šta se dešava s LICEM kada se PRESTANETE ŠMINKATE: Promjene su NEVJEROVATNE

Petak, 29.09.2023 | 15:49

Žene koje su odložile šminku na duži period primijetile su promjene na licu, ali su se i osjećale drugačije, pokazalo je istraživanje sajta BrightSide, u saradnji s kompanijom "Kenabo", koja se bavi proizvodnjom kozmetike

PRODUŽEN rok za prijavu na Javni oglas za angažovanje učesnika u Popisu stanovništva

Petak, 29.09.2023 | 15:44

Saopšteno iz Glavnog grada. 

Piperović: Abazović ništa NIJE DOKAZAO na današnjem ročištu

Petak, 29.09.2023 | 15:39

Premijer Dritan Abazović na današnjem ročištu nije ništa dokazao i bolje da nije ni došao, kazao je advokat Zoran Piperović nakon suđenja u Osnovnom suda u Ulcinju.  

Reakcija dječaka koji je PRVI PUT video mlađeg brata OSVIJALA INTERNET - JEDNA STVAR rasplakala je mnoge (VIDEO)

Petak, 29.09.2023 | 15:22

Snimak dJečaka koji je prvi put vidIo svog mlađeg brata prikupio je više od osam miliona pregleda.

Lazović: Abazoviću NAREĐENO da ONEMOGUĆI formiranje nove vlade

Petak, 29.09.2023 | 15:15

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović rekao je nakon suđenja u Osnovnom sudu u Ulcinju da je "posljednjih dana džabe krečio nesrećni premijer".

Ibrahimović: NAJBOLJI sam švedski fudbaler u istoriji, ovo niko NIJE URADIO

Petak, 29.09.2023 | 15:06

Zlatan Ibrahimović ponovo je u svom stilu govorio o karijeri koju je imao.

Adžić i Kovač u Palermu: Žrtva Falkonea i Borselina PODSJETNIK da država mora razbiti mafiju

Petak, 29.09.2023 | 15:02

Crnogorska delegacija koju predvode ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar pravde Marko Kovač danas prisustvuje ministarskoj konferenciji povodom jubilarne dvadesetogodišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u Palermu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).