Utorak, 22.11.2022 | 13:06
IZVOR: Krstarica.rs

VJEŽBAJTE SVOJ UM: Pomoću ovih METODA zapamtite važne informacije

Svi imamo neke šablone ili tehnike po kojima lakše pamtimo ili se lakše prisjećamo nekih bitnih informacija ili životnih momenata.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Ipak, postoje tehnike pomoću kojih možete poboljšati pamćenje. Naime, prvo morate odrediti cilj: a, to je ne zaboraviti važne informacije. Pamćenje se dešava kada je mozak veoma aktivan i kada procesuira informacije koje mu saopštavamo. Na ovaj način – mozak zna da bi trebalo to da sačuva u memoriji.

Kada želimo nešto da zapamtimo mi se trudimo da budemo skoncentrisani i da što bolje razumemo to što je potrebno zapamtiti. Međutim, nije uvijek moguće pamtiti na ovaj način. Ukoliko postoji nešto što je veoma važno da zapamtite – postoji jednostavna tehnika zahvaljujući kojoj ćete sigurno u pamćenje urezati željene informacije.

Kako bi lakše zapamtili nešto – dovoljno je samo to zapišemo rukom – ali ne kucajući na tastaturi, nego olovkom zapisati na papir. Na ovaj način, mozak prolazi kroz željene podatke, posebno se fokuisira na njih i trudi se da ih zapiše na papir, ali i u memoriju. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je uvijek najbolji način da zapamtite nešto što vam je zaista bitno, a ovako će podaci u memoriji ostati dugo.

Naime, dok pišemo olovkom po papiru, mozak dobija više povratnih informacija, dešavaju se neke složenije radnje koje traju duže nego kada, umjesto pisanja željene informacije otkucali na računaru. Upravo je ovo od velikog značaja za pamćenje, jer na ovaj način temeljno i dovoljno sporo unosimo podatke u svoju memoriju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

U kotorskoj luci dva kruzera sa blizu četiri hiljade putnika

Srijeda, 08.05.2024 | 12:32

U kotorskom zalivu danas su dva kruzera sa blizu četiri hiljade putnika, javlja Radio Kotor.

Planira da se PENZIONIŠE - Nekadašnji gren slem šampion ZAVRŠAVA KARIJERU

Srijeda, 08.05.2024 | 12:22

Austrijski teniser Dominik Tim planira da se penzioniše krajem oktobra na turniru u Beču.

Budite OPREZNI: Ako vam na mejlu stigne ova poruka, nikako je NE OTVARAJTE

Srijeda, 08.05.2024 | 12:04

Prevaranti su se vratili i ovog puta koriste popularni brend za online kupovinu Shein u pokušaju da prevare ljude kako bi dobili njihove lične podatke.

Eraković: Demanti Stejt Departmenta, još jedan diplomatski šamar Spajićevoj Vladi

Srijeda, 08.05.2024 | 11:47

Spoljna politika Crne Gore sve više liči na cirkus. Ta činjenica ne bi predstavljala toliki problem ukoliko bi se šteta odnosila samo na premijera Spajića i resorne ministre. Nažalost pogubne posljedice diletantskog vođenja politike trpe država Crna Gora i njeni građani, saopštio je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković.

Psiholog otkriva - Četiri jasna znaka da treba PREKINUTI ljubavnu vezu

Srijeda, 08.05.2024 | 11:21

U ljubavnim odnosima ponekad se suočavamo sa izazovima koji zahtijevaju pažnju. Međutim, problemi nastaju kada partneri ne pokušavaju da riješe ove izazove. Dakle, prepoznavanje znakova da veza više nije zdrava je ključno za naše emocionalno i psihičko blagostanje. Tako je psiholog Džefri Bernštajn otkrio četiri znaka koji sugerišu da bi možda bilo najbolje prekinuti vezu.

Počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi

Srijeda, 08.05.2024 | 11:15

Obavještavamo javnost da je od 07.05.1024.godine počela sa radom ginekološka ambulanta u zdravstvenom objektu Tuzi, koja će ubuduće raditi svakog ponedeljka u vremenu od 15h do 19h, saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Alkaras "podijelio" Francusku: "Izgleda kao čovjek od 78 godina"

Srijeda, 08.05.2024 | 11:01

Komentari Vensana Moskata, bivšeg ragbiste, danas glumca i radio voditelja, o Karlosu Alkarasu podigli su dosta prašine u Francuskoj.

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Dva znaka će biti na "udaru" tokom mladog mjeseca: Očekuju ih IZAZOVI i PREVRTLJIVA SREĆA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Sjajan trik: Crna odjeća vam nikad neće izblijedeti ako ovo primijenite

Srijeda, 08.05.2024 | 10:40

Sigurno su vam omiljene tamne farmerke poslije dva pranja postale "iznošene"? Evo kako da izgledaju kao kada ste ih kupili.