Srijeda, 26.04.2023 | 09:52
IZVOR: telegraf.rs

Da li ste isprobali METODU 5-4-3-2-1? Način da UMIRITE sebe i iskontrolišete STRES

Radom svojih čula protiv napora.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Svako od nas ponekad osjeća da su naša svakodnevna iskustva previše stresna i naporna. U tim situacijama, umjesto da dozvolimo da nas preplave osjećaji anksioznosti i nemoći, možemo koristiti jednostavnu tehniku svjesnosti za smirivanje uma i tijela.

Ova tehnika se zove "5-4-3-2-1" i zahtijeva da se usredsredimo na naša čula kako bismo se povezali sa sadašnjim trenutkom.

Evo kako da primijenite ovu tehniku:

5 stvari koje možete vidjeti

Počnite sa svojim očima. Šta vidite sada? Gdje ste? Kakvo je okruženje u kom se nalazite? Koje boje možete prepoznati? Pronađite pet stvari u vašem okruženju ili na vašem tijelu koje možete vidjeti u sadašnjem trenutku.

4 stvari koje možete dodirnuti
 
Sljedeće, iskoristite svoj osjećaj dodira. Osjetite nešto oko sebe sa svojim rukama, poput odjeće ili drugih materijala. Kakav je namještaj na kom sjedite ili koji je najbliži vama? Koju teksturu ima? Dodirnite četiri različite stvari.

3 stvari koje možete čuti
 
Sada idemo na sluh. Koja tri zvuka ili zvuka možete čuti? Da li ste napolju i čujete ptice koje jpevaju, vjetar koji duva ili automobile koji prolaze? Ili ste unutra i možete da čujete komšije u stanu iznad vas, zujanje frižidera ili možda svog ljubimca? Da li vaša veš-mašina radi? Potpuno svjesno primetite tri zvuka koja vas okružuju.

2 stvari koje možete pomirisati

I vaš nos vam može pomoći da se usredsredite na sadašnji trenutak.

Šta možete pomirisati oko sebe? Ako ste negdje napolju, možda osjećate mirise grada poput mirisa hrane iz restorana. Kod kuće, možda osjećate miris deterdženta ili parfema na vašoj odjeći ili miris šampona u kosi. Svjesno primetite najmanje dva mirisa koji vam dolaze u nos.

1 stvar koju možete osjetiti

Na kraju, tu je ukus. To je najlakše kada upravo jedete ili ste jeli. Možete li još uvijek osjetiti ukus nečega, nešto slatko, slano ili gorko, možda? Ili ste upravo oprali zube i osjećate ukus vaše paste za zube u ustima?

Ova tehnika nam pomaže da se usredsredimo na sadašnji trenutak i naša čula, što nam može pomoći da se smirimo i smanjimo stres.

Kada se fokusiramo na naša čula, ne samo da nam pomažemo da se povežemo sa sadašnjim trenutkom, već i smanjujemo mogućnost da nas emocionalni naboj prošlosti ili brige za budućnost preplave i da se umjesto toga usredsredimo na ono što se dešava u sadašnjem trenutku, prenosi brigitte.de.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zašto je usamljenost kod žena uglavnom povezana sa nekontrolisanom željom za hranom?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:17

Nedavna istraživanja sugerišu da usamljenost može biti ključan faktor povezan sa lošim navikama u ishrani i sa gojaznošću, sa posebnim fokusom na žene.

Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela, dobrom ljetnjom sezonom na sjeveru da pokrijemo gubitke tokom zimske

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:04

U toku je nastavak treće posebne sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini. Na pitanja poslanika odgovara ministar turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Veljko Ražnatović ipak NEĆE dobiti nacionalnu penziju! Drugi bokseri hoće, ali on ne, evo i zbog čega

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:58

Tako blizu, a tako daleko, reklo bi se...

Samsung ima NOVI PUNJAČ - Košta 69,90 EURA, a evo zbog čega je poseban

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:57

Samsungov novi punjač može puniti dva telefona istovremeno, a na evropskom tržištu koštaće 69,90 eura.

Da li će društvene mreže uskoro biti strogo kontrolisane?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:50

Odri Azule, generalna direktorka UNESKA, pozvala je na globalni dijalog kako bi se našao način da se reguliše postupanje kompanija, vlasnika društvenih mreža i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

UP - Uhapšen osumnjičeni za nedozvoljene polne radnje u Danilovgradu

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:27

Danilovgradskoj policiji prijavljeno je da je jedno maloljetno lice seksualno uznemiravano od strane jedne osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Novo rukovodstvo ZZZCG: Evo ko je izabran za VD direktora

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:58

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore danas je, na prvoj sjednici u novom sazivu, imenovao nove članove tog organa upravljanja kao i vršioca dužnosti direktora institucije.

Trgovine NEĆE RADITI 1,2,3. i 6. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjeća sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak, kao ni tokom vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa koji ove godine obuhvata 3. maj (Veliki Petak) i 6. maj (2. dan Vaskrsa).

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.