Četvrtak, 01.06.2023 | 16:46
IZVOR: RTCG

Boris Raonić izabran za generalnog direktora RTCG

Članovi Savjeta RTCG izabrali su većinom glasova Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa.
Foto: Nova M/Youtube screenshot, arhiva

Članovi Savjeta RTCG na današnjoj sjednici odlučili su da ponovo razmatraju koga će od prijavljenih kandidata na starom konkursu iz 2021. imenovati za generalnog direktora.

Članovi biraju između četiri kandidata - Borisa Raonića, Nikole Markovića, Milutina Stijepovića i Srđana Čovića. 

Članica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu, negodujući što je Raonić uvršen na listu kandidata kao i drugi. 

Drljević: Nije uputno koristiti medije da se nama šalju upozorenja

Predsjednika Savjeta RTCG Veselin Drljević izjavio je da je "svako pred sobom odgovoran". 

"I nije uputno koristiti medije da se nama šalju upozorenja. Moramo poštovati sebe i ove ljude", naveo je Drljević.

Član Savjeta RTCG Filip Lazović kazao je da "nije nikome dužan i donosi odluke kako smatra da treba".

"Dajte vodite računa kako se ophodite jer smo svi u stanju da uvažimo advokate i argumente, i javnosti i medija i da donesemo svoj sud", kazao je Lazović.

Advokatica Zorica Đukanović rekla je da se "sadašnji trenutak ne može isključiti".

"Presuda se ne može ovako tumačiti, kao što rade kroz medije. Ona se cjelovito tumači. Imaćemo i odluku Vrhovnog suda po reviziji, ja sam ubijeđena da će biti u korist klijenta Raonića. Ako se poništi odluka Višeg suda, šta će biti onda. Ako presuda Vrhovnog suda bude u njegovu korist, imaće pravo na naknadu štete", rekla je Đukanović.

Mićović je kazao da Raonić ima pravo da bude kandidat, kao i da nema krivično-pravne odgovornosti za članove Savjeta u vezi sa glasanjem za generalnog direktora.

Kako je rekla Marijana Camović Veličković, "vi nijeste nadležni, gospodine Mićoviću, da nas relaksirate krivične odgovornosti.

"Raonić nije generalni direktor i po tom konkursu ne može da bude zakonito izabran. Ne može se zakonito to uraditi. Bio je u konfliktu interesa i moramo da glasamo kada je bio prijavljen na konkursu. Odluku o ponovnom imenovanju ne možete da donesete na zakonit način", kazala je ona.

"Ako ste nekome dužni, odužili ste se na ovaj način", navela je Camović Veličković. 

Sjednica nastavljena nakon pauze

Oko 15 časova, nakon kraće pauze, sjednica je nastavljena. Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević rekao je da ga interesuje da li Boris Raonić može biti kandidat u ponovnom izboru, kao i ostala tri kandidata - Milutin Stijepović, Nikola Marković i Srđan Čović. 

Predstavnik Pravne službe RTCG Želimir Mićović rekao je da "jasno piše da mogu da budu svi kandidati".

Advokatica RTCG Zorica Đukanović kazala je kako je tačno da "ne možemo bilo što iznositi jer mi kao pravnici tumačimo jedno a mediji drugo prenose".

"Željko je pravilno rekao. Predmet tužbe nije poništaj konkursa. Komisija je konstatovala da četiri kandidata ispunjavaju uslove, među njima je i Raonić kao punopravan član. Kakvu odluku donosite to je vaše", kazala je ona.

Član Savjeta Naod Zorić pitao je "da li smatrate da je zakonski ispravno odabrati Raonića"

Mićović je rekao da "mi u ovom momentu presudu tumačimo"..

"Savjet smo relaksirali krivične odgovornosti, vi je nemate jer ste odluku o imenovanju stavili van snage", rekao je Mićović. 

Đukanović je rekla da je Raonić  postupao zakonito. 

"Čovjek je tražio mišljenje ASK i oni su rekli da nije u konfliktu interesa. Nikola Marković je sada javni funkcioner. Šta ako njega izaberete, kako ćete danas da ga izaberete? Presuda je izvršna a krivično-pravne odgovornosti članova savjeta nema bez obzira na pisanje medija", kazala je Đukanović.  

Nije prihvaćen predlog da sjednica bude zatvorena za javnost

Članica Savjeta Amina Murić na početku sjednice zatražila je da bude zatvorena za medije da bi se izbjeglo manipulisanje činjenicama.

Član Savjeta Predrag Miranović istakao je da će na jednak način da govori bez obzira da li je sjednica otvorena ili zatvorena za javnost.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković kazala je da je protiv da se sjednica zatvori jer Boris Raonić nije više direktor od juče i u ovom momentu javni servis više nema direktora.

"Ovo je najvažnije pitanje o kome je Savjet raspravljao za svog mandata. Želim da ljudima bude neprijatno kad se budu o Raoniću izjašnjavali uprkos sudskoj presudi ovakvoj kakva je. Imate nedvosmislenu sudsku presudu i ne treba da ga stavite na listu", istakla je Camović.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević kazao je da ne vidi razlog zašto bi se osjećao neprijatno.

"Ne znam što bih se ja osjećao neprijatno zbog svog glasanja, malo ste požurili sve da su tvrdnje i tačne. Molim vas da ne budete sigurni toliko u to što pričate i da se ogradite jer ništa iz ovog Savjeta nije skrivano", kazao je Drljević.

"Dobro je da znam i to da javnost zna kako ćete se osjećati. Davali ste mu podršku za sve samo ste ga podržavali i u zakonitim i u nezakonitim radnjama. Raspišimo novi konkurs pa ako ga izaberete neka mu je srećno. Uprkos sudskoj presudi ako ga stavite na listu javnost će to znati i to je moj doprinos javnosti", kazala je Camović.

Član Savjeta Filip Lazović kazao je da je i Camović učestvovala u tom radu i da s obzirom na to smatra da je njeno izlaganje bilo grubo.

"Što se tiče mog odnosa meni je svejedno da li su novinari tu jer stojim iza svojih riječi. Dozvolite da primijetim da je situacija atipična i pritisak je određeni na članove Savjeta i to je jasno, lično ne da mi ne smetaju mediji nego je cilj da se čuje šta se ovdje priča ali pritiska ima na nas", istakao je Lazović.

Četiri člana su bila za to da se sjednica zatvori, a neophodno je bilo šest članova da je zatvore, tako da je ona javna.

Mićović: Presuda je takva kakva je, moramo je poštovati

Želimir Mićović iz pravne službe RTCG kazao je da Savjet danas na osnovu dispozitiva presude treba da donese odluku kojim poništava odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora.

"Presuda je takva moramo je poštovati i ne želimo da članove Savjeta dovedemo u eventualnu krivičnu odgovornost ako ne poštuju tu presudu, presuda je međutim nejasna. Nijesu tražili da se raspiše novi konkurs i dosta je nejasno napisana i za javnost i za pravnike, jer nijesu bili decidni u traženju službenog zahtjeva. Ja smatram da je Savjet na osnovu konkursa i ponuda izabrao četiri kandidata koji su ispunjavali uslove i nakon toga su izabrali Raonića na osnovu intervjua, na osnovu svog diskrecionog prava koji imate kao članovi Savjeta. Shodno tom zapisniku danas bi trebalo da imenujete generalnig direktora da sva 4 kandidata uzmete u ozbir. Ne treba da Raonića isključite ali mora biti u kraćem mandatu jer je već godinu i po bio na funkciji, pa da popuni mandat od četiri godine", kazao je Mićović.

Saša Vukotić advokatica Raonića kazala je da će zbog integriteta da ostane pri svom stavu, a to je da kandidati koji su pokrenuli postupke protiv Raonića bili za preispitivanje u pogledu uslova.

"Sud je dao odluku ali nije ispitano to pred Vrhovnim sudom jer nije uložena revizija, i ja sad ne mogu da dam sud jer je odluka Višeg suda data i ne mogu preko toga komentarisati. Presuda nije u skladu sa stavom Vrhovnog suda i to je moj stav", kazala je Vukotić.

Kazala je da legitiman rok za ostavku Raonić dao i to se nije smjelo zanemariti.

"Inspektori su kontrolisali proces konkursa generalnog direktora i zaključeno je da na Savjet niko nije uticao. Donijeli su odluku za koju su smatrali da treba da se donese", poručila je Vukotić.

Poručuje da poništaj konkursa nije adekvatan jer to predviđa određene rokove.

"Da ne bi tumačili Vrhovni sud će dati stav, a mi ćemo morati da postupimo po presudi. Odluka o imenovanju direktora je poništena, a vi sad treba da donesete ono što smatrate da je ispravno. Kako god da odlučite, koga da izaberete, oni će da podnesu tužbu. Ne slažem se sa stavom suda da su ispravne prijave svih kandidata bile, ali je sud rekao da jesu i tu nema priče. Sad Vrhovni sud može da odluči. Moramo da donesemo novu odluku i to je na vama. Ne slažem se sa mnogi toga što je u presudi izrečeno. Konflikt ne može da nastane kad je Raonić prije dozvoljenog roka podnio ostavku. On nije bio u konfliktu interesa nikako", poručuje Vukotić.

Zorica Đukanović advokatica Raonića kazala je da će se kroz reviziju pokazati sve nezakonitosti koje su izrečene u presudi.

"Imam iste stavove kao koleginica Vukotić. Sve će se pokazati revizijom", istakla je Đukanović.

"Volio bih da čujem stav Vrhovnog suda, da nam to pomogne. Ova situacija je teška i nije jednostavna", kazao je Lazović.

Vukotić je kazala da je god se izabere ostali će se žaliti.

"To je suština, ako vi sad da izaberete drugog opet će se ostali žaliti, i tako sve u krug", kazala je Vukotić.

"Mi smo čuli obrazlozenje advokatica koje su izgubile spor. Ne znamo za druge kandidate ali za Borisa Raonića znamo da nije kandidat koji treba da bude tu", poručila je Camović.

"Poništaj konkursa nije tražen u presudi"

Mićović je kazao da poništaj konkursa nije tražen u presudi i da je to važno reći.

"Raoniću je dozvoljen rok da podnese ostavku na mjesto člana Savjeta AEM-a, on je to uradio. Sud je uzeo samo u obzor zakon o RTCG. A ne i zakon o ASK-u i zbog toga ga danas morate razriješiti. Ne možete da ga izuzmete kad budete sagledavali ostale kandidate jer se vraćate na zapisnik i intervju koji ste radili sa svima njima", kazao je Mićović.

Članica Savjeta Milica Špajak je kazala da je najbolje rješenje da se poništi konkurs i organizuje ponovni.

"Konfuzna je presuda i u takvoj situaciji, vjerujem da je ispravno imenovati vd i ponoviti konkurs", istakla je Špajak.

Preporučuje da se onda sad svi koji žele ponovo prijave.

"Izuzimam svoje mišljenje ako danas dođe do izbora generalnog direktora, ja u tome neću učestvovati", kazala je Špajak.

Poništena je odluka o imenovanju Raonića za generalnog direktora RTCG.

Viši sud u Podgorici potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda 

Na dnevnom redu su rasprava i izjašnjavanje o pravosnažnoj presudi Višeg suda, koji je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

Druga tačka dnevnog reda je rasprava i izjašnjavanje o poništenju Odluke o imenovanju generalnog direktora.

Kako je saopšteno, Savjet će danas raspravljati i izjašnjavati se i o imenovanju generalnog direktora RTCG.

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici, čime je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SLABA vidljivost tokom kiše može biti kobna: Pokušajte TRIK sa KROMPIROM, čini čuda

Srijeda, 24.07.2024 | 21:37

Kišno vrijeme čini vožnju opasnijom, a upotrebom trika s krumpirom možete ju učiniti sigurnijom.

Nastavak USPJEŠNE saradnje kroz strateške projekte i unapređenje granične bezbjednosti

Srijeda, 24.07.2024 | 21:27

Policije Crne Gore i Njemačke nastavljaju uspješnu saradnju kroz najznačajnije strateške projekte i unapređenje granične bezbjednosti.

Ljiljanić: PREKINULI višemjesečnu agoniju, onemogućili dalju saradnju PES i DPS

Srijeda, 24.07.2024 | 21:23

Danas smo prekinuli višemjesečnu agoniju, onemogućili smo i dalju saradnju PES-a i DPS-a, koja je bila očigledna prilikom usvajanja Izvještaja o radu gradonačelnice, ocijenila je večeras odbornica Pokreta za Podgoricu (PzP) Nađa Ljiljanić.

PES: Milatovićevo kvislinštvo sa DPS-om će KAZNITI građani na narednim izborima

Srijeda, 24.07.2024 | 21:19

Predsjednik države Jakov Milatović i njegovi politički savjetnici trebaju da znaju da građani Crne Gore nisu kratkog pamćenja i da će njegovo kvislinštvo sa DPS-om biti kažnjeno na prvim narednim izborima, baš kao što je i Abazovićevo u oktobru 2022. godine, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

Dečić OSVOJIO Batumi za prvu evropsku POBJEDU

Srijeda, 24.07.2024 | 21:06

Velika pobjeda crnogorskog šampiona – Dečić je slavio na terenu Dinamo Batumija sa 2:0, u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Ovaj SLATKIŠ prepun je gvožđa i magnezijuma, a svi ga IZBJEGAVAJU

Srijeda, 24.07.2024 | 20:58

Ovu poslasticu mnogi zaobilaze iz straha od gojenja. 

Tri HOROSKOPSKA ZNAKA koja su opsjednuta ČISTOĆOM

Srijeda, 24.07.2024 | 20:50

Čistoća je mnogim ljudima vrlo važna, ali za one rođene u tri horoskopska znaka gotovo se može reći da su opsjednuti čistoćom i urednošću.

Lubenicu držite na POGREŠNO MJESTO - Ovako vam može TRAJATI DUŽE

Srijeda, 24.07.2024 | 20:36

Lubenice su omiljene mogima tokom toplih ljetnih dana, a nažalost ostaju svježe tek nekoliko dana.

Skandal: VAR PONIŠTIO GOL Argentine nakon dva sata

Srijeda, 24.07.2024 | 20:31

Nakon zvanične VAR provjere "gaučosi" ostali bez boda, pa je Maroko slavio veliku pobjedu. 

Pejović: IZBORI mogući već 29. septembra, opozicija sa državnog nivoa napravila NOVU VEĆINU u podgoričkom parlamentu

Srijeda, 24.07.2024 | 20:25

Građani su imali priliku da prate jučerašnje zasijedanje državnog parlamenta i čuju kako pojedini poslanici opoziciije najavljuju rušenje državne vlasti upravo iz Podgorice. Taj scenario realizovan je danas. Opozicija sa državnog nivoa je napravila jednu novu većinu sada u lokalnom podgoričkom parlamentu, kazao je generalni sekretar i odbornik PES-a Boris Pejović, u Dnevniku Gradske RTV.