Četvrtak, 01.06.2023 | 17:09
IZVOR: roditelji.me

Istraživanje “Nasilje nad nastavnicima“: Skoro četvrtina se ne osjeća BEZBJEDNO na radnom mjestu

Skoro četvrtina nastavnika ne osjeća se sigurno na svom radnom mjestu.
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

"Nasilje doživljavaju od učenika, roditelja, ali i od kolega i uprava škola, a problem je izraženiji u ustanovama koje imaju veći broj đaka. To su neki od rezultata istraživanja “Nasilje nad nastavnicima“, koje je sproveo Sindikat prosvjete Crne Gore.

Čak 42 odsto nastavnika doživjelo je pritisak roditelja u vezi ocjene đaka, a više od 35 odsto iskusilo je isti vid nasilja od uprave škole.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 1.300 zaposlenih u školama, pokazalo je, kako se moglo čuti na prezentaciji rezultata, da nastavnici i dalje nijesu spremni da otvoreno govore o tome, pa se pretpostavlja da je nasilje zastupljenije mnogo više nego što je prikazano u rezultatima.

Nastavnici, kako je saopšteno na prezentaciji, rijetko govore o nasilju koje doživljavaju, a neki od razloga za to su pokušaj da zaštite reputaciju škole, ali i osjećaj stida zbog situacije u kojoj su se našli. Jedan od razloga zašto ćute je i strah da neće naići na razumijevanje nadležnih i da će se problem produbiti.

Predstavljajući rezultate istraživanja psihološkinja Zorica Minić iz Ispitnog centra Crne Gore istakla je da se skoro četvrtina nastavnika ne osjeća sigurno na radnom mjestu, a osjećaj sigurnosti je manji što je škola brojnija.

“Kada je riječ o nasilju od strane rukovodstva ustanove, nastavnici najčešće dobijaju zahtjeve da obavljaju zadatke koji im nijesu u opisu posla. Neke od vrsta nasilja koje uprava čini prema nastavnicima su i vikanje, podizanje tona, zahtjevi za povećanje ocjena, iznošenje neistina, a sve to prepoznaje oko trećina anketiranih zaposlenih”, ističe Minić.

Približno četvrtina nastavnika koji su učestvovali u istraživanju, doživjela je zastrašivanje i uskraćivanje zagarantovanih prava od strane uprave.

“Skoro svaki peti ispitanik doživio je ismijavanje, ponižavanje, prijetnje gubitkom posla, uznemiravanje porukama i slično. Najučestalijem vidu nasilja koje nastavnici doživljavaju od uprava – zahtjevu da obavljaju zadatke koji nisu u opisu njihovog posla, najviše su izloženi zaposleni u srednjim školama, i u tome prednjače stručni saradnici i vannastavno osoblje”, navela je Minić.

U gimnazijama najveći pritisak uprava

Neprimjereno miješanje u posao, poput pritiska prilikom ocjenjivanja povremeno/često je doživljavalo 14,8 odsto nastavnika, a rijetko 20,5 odsto. Rukovodioci u gimnazijama, kako je pokazalo istraživanje, češće ispoljavaju ovaj vid nasilja na svoje zaposlene od ostalih rukovodilaca u obrazovanju. Najrjeđe se ton podiže u predškolskim ustanovama.

U najvećim školama je oko 40 odsto ispitanika imalo iskustvo da uprava vrši pritisak sa ciljem povećanja ocjene. Ta vrsta nasilja je najprisutnija u gimnazijama, a doživio je gotovo svaki drugi zaposleni.

Zastrašivanja i vika roditelja

U školama koje imaju preko 500 učenika značajno je veći pritisak roditelja sa ciljem povećanja ocjena. Više od polovine anketiranih nastavnika je osjetilo tu vrstu pritiska. Najčešće pritiske za povećanje ocjene vrše roditelji učenika osnovne škole, pa gimnazije.

Podizanje tona, vikanje i zastrašivanje su takođe oblici nasilja od strane roditelja koji su češći u većim i osnovnim školama ( oko 30 odsto nastavnika ima to iskustvo).

Nastavnici da dobiju status službenog lica

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović najavio je da će se u narednom periodu zalagati da zaposleni u prosvjeti dobiju status službenog lica dok su na radnom mjestu u ustanovi.

Tražiće i da roditelji snose strože sankcije (novčane ili neke druge) u slučaju da njihovo dijete izvrši fizički napad na zaposlene u ustanovi obrazovanja i vaspitanja.

Predlažu, kako je kazao Božović, i da se ubrza započeti projekat sa zaštitarima u školama, kao i da se preko psihološko – pedagoških službi pojača saradnja sa roditeljima u okviru programa prevencije nasilja.

Božović navodi da je trenutno u školama situacija takva da su pedagozi i psiholozi preopterećeni poslovima koji ih odvlače od djece, odnosno nametnuti su im zadaci zbog kojih sve manje vremena da se bave djecom i prevencijom.

Sindikat će se zalagati i da se poveća broj stručnih saradnika u školama, kao i da se ojača saradnja sa centrima za socijalni rad, a sve u cilju smanjivanja nasilja nad nastavnicima u školama.

“Zalagaćemo se i da pritisak uprave, roditelja i učenika na nastavnike po pitanju ocjenjivanja, tretira kao vid nasilja nad nastavnicima“, istakao je Božović.

On je ukazao da su česte zloupotrebe na sjednicama odjeljenskih vijeća, kojima prisustvuju članovi uprava, iako ne bi trebalo. Upravo to su situacije kada se kolegama nameće pritisak da daju veću ocjenu. Kao jedan od primjera naveo je da u jednoj podgoričkoj školi, a slično je kako kaže i u ostalima, za deset godina nije ponavljalo razred nijedno dijete. Božović je kazao da u Sindikatu predlažu i da se ustanove protokoli koji će definisati način na koji roditleji mogu komunicirati sa nastavnicima, kako bi se izbjegle neprimjerene situacije.

Predlažu da se na školskim sajtovima objave kriterijumi i protokoli za svaki predmet i razred u vezi sa ocjenjivanjem učenika, kao i da se naprave jasni protokoli postupanja u ustanovama u slučaju nasilja nad nastavnicima. Zalagaće se i za kreiranje programa psihološke podrške nastavnicima radi smanjenja posljedica stresa.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kotor: USPJEŠNA AKCIJA - Starija osoba sa povredama glave SPUŠTENA sa tvrđave

Petak, 29.09.2023 | 21:04

Vatrogasna jedinica Kotor dobila je danas poziv da se na tvrđavi u Špiljarima nalazi muška osoba koja ima povrede glave i nije sposobna da se samostalno spusti do grada.

Državljanin Srbije 15 dana zatvora i 120 eura novčane kazne - OSUMNJIČEN da je izazvao udes

Petak, 29.09.2023 | 20:36

Državljanin republike Srbije N.A (2003) iz Ćuprije, sa boravkom u Baru osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana i novčanu kaznu u iznosu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode i odbijanja alkotesta, saopšteno je iz Suda za prekršaje u Budvi.

Joanikije sa generalom Lazarevićem: Vojska Crne Gore ZASLUŽUJE našu trajnu blagodarnost

Petak, 29.09.2023 | 18:58

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije susreo se danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore Zoranom Lazarevićem u manastiru Kostrikovača u selu Mrtvo Duboko, u Rovcima kod Kolašina

GSS - Strani državljanin se IZGUBIO na Visitoru

Petak, 29.09.2023 | 17:59

Državljanin Belgije izgubio se na Visitoru, a pripadnici Gorske službe spašavanja ga aktivno traže.

POTPISAN Memorandumi o saradnji između MRSS, Opštine Herceg Novi i organizacije Help

Petak, 29.09.2023 | 16:14

Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Herceg Novi i organizacije Help, kao i dva Memoranduma između resornog Ministarstva i organizacije Help, saopšteno je iz tog resora.

Sunčani zraci OBILJEŽIĆE posljednji dan u SEPTEMBRU - Uživajte uz OVE TEMPERATURE

Petak, 29.09.2023 | 22:02

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju najavljuju za prvi dan vikenda (subotu) pretežno sunčano vrijeme. 

NE možete nikako ZASPATI? Ovaj LAGANI TRIK provjereno pomaže

Petak, 29.09.2023 | 21:57

San je ključan za naše dobro. Bez njega se ne uspijevamo funkcionisati normalno.

OBRATITE PAŽNJU - Kako RAZLIKOVATI opasni i bezopasni kašalj?

Petak, 29.09.2023 | 21:33

Kašalj se definiŠE kao prirodni refleks respiratornog trakta koji se javlja kako bi se štetne izlučevine i mikrobi izbacili iz organizma.

NOVO OSTVARENJE - Snima se FILM o podmornici "Titan"

Petak, 29.09.2023 | 21:25

Podvodna tragedija Titan koja je privukla globalnu pažnju biće snimljena u filmu, piše N1.

VIDEO: Optička iluzija koja pokazuje koliko ste INTELIGENTNI - Na koju stranu se žena okreće?

Petak, 29.09.2023 | 21:15

Na društvenim mrežama moguće je pronaći različite zanimljivosti, ali i prisjetiti se nekih starih objava.

Kotor: USPJEŠNA AKCIJA - Starija osoba sa povredama glave SPUŠTENA sa tvrđave

Petak, 29.09.2023 | 21:04

Vatrogasna jedinica Kotor dobila je danas poziv da se na tvrđavi u Špiljarima nalazi muška osoba koja ima povrede glave i nije sposobna da se samostalno spusti do grada.

Državljanin Srbije 15 dana zatvora i 120 eura novčane kazne - OSUMNJIČEN da je izazvao udes

Petak, 29.09.2023 | 20:36

Državljanin republike Srbije N.A (2003) iz Ćuprije, sa boravkom u Baru osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana i novčanu kaznu u iznosu od 120 eura zbog izazivanja saobraćajne nezgode i odbijanja alkotesta, saopšteno je iz Suda za prekršaje u Budvi.

Šljokice i sjaj odlaze u ZABORAV - Ovi proizvodi u kozmetici više NEĆE biti DOSTUPNI

Petak, 29.09.2023 | 20:21

Uskoro velika rasprodaja.

UHAPŠEN osumnjičeni za ubistvo Tupaka NAKON 27 godina

Petak, 29.09.2023 | 20:12

Duan Dejvis priznao je da je bio na mjestu pucnjave prije 27 godina u kpojoj je ubijen Tupak Šakur, te je priveden jutros.

I dalje traju PREGOVORI: PES navodno zove URA u Vladu, oni tvrde da ponude NEMA?

Petak, 29.09.2023 | 20:00

I dok se nezvanično spekuliše da Pokret Evropa sad razmišlja da u Vladu pozove URA, iz te partije kažu da ih niko o tome nije obavijestio.