Ponedjeljak, 05.06.2023 | 14:03
IZVOR: Kolektiv.me

Izložbom „Sandscapes“ svečano počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto

Izložbom „Sandscapes“, mlade kosovske umjetnice Albane Ejupi, svečano će 7. juna početi 24. Podgoričko kulturno ljeto.




Foto: Podgoričko kulturno ljeto

Izložbu će, u 20 časova u Modernoj galeriji, otvoriti direktor Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković. Iste večeri, takođe u 20 časova, za ljubitelje teatra, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće izvedena predstava Gradskog pozorišta

"Čuvari tvog poštenja", autorski projekat Borisa Liješevića, a na stadionu KK Budućnost u Njegoševom parku počinje 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma " Underhill".

Ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da u 21 čas pogledaju film

"Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels", rediteljke Mile Turajlić, koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. Tokom devet dana "Underhill" festa biće prikazano 29 ostvarenja u šest programskih cjelina, a nakon svake projekcije organizovaće se razgovori s rediteljima i producentima prikazanih filmova.

Izuzetno dobra saradnja s institucijama kulture, nezavisnom scenom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima rezultiraće i ove godine obiljem raznovrsnih programa u naredna gotovo četiri mjeseca.

Od 7. juna do 21. septembra u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta biće organizovani brojni domaći i regionalni sadržaji iz domena književnosti, pozorišne, filmske i muzičke umjetnosti, kao i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Tokom juna dominiraće muzički i književni programi i festivali.      

Na Stadionu FK Zabjelo 9. juna počinje "Festival kulture Zabjelo", na kome će učestvovati najpopularniji rokenrol bendovi i izvođači s prostora ex-YU: Zabranjeno pušenje, Letu štuke, Zoster, Sunshine, Kanda, Kodža i Nebojša, TBF, Ida Prester & Lollobrigida.

Tradicionalna saradnja Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara" i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, rezultiraće nizom koncerata. U četvrtak, 8. juna, u dvorištu Galerije "Risto Stijović" biće upriličen koncert profesora škole, a u neđelju, 11. juna, u dvorištu Kuslevove kuće, koncert učenika Osnovne škole. U Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", 15. juna, biće organizovan godišnji koncert Škole, dok će 19. juna u dvorištu Galerije „Risto Stijović“, koncert prirediti klavirski trio "DON".

Od 13. do 17. juna, u Kuslevovoj kući biće organizovan BazarArt na kome će istaknuti crnogorski akademski umjetnici - slikari, vajari i grafičari izložiti svoje radove.

Manifestacija "Dan najboljih", biće upriličena 14. juna, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Manifestacijom "Dan najboljih", iz godine u godinu, promovišu se vrijednosti najuspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

Ljubitelji džeza uživaće od 16. do 18. juna na „Made in New York Jazz Festivalu Montenegro 2023“, a u srijedu, 21. juna, u 20 časova, na Svjetski dan muzike biće upriličen koncert  “Dizni – Muzika iz crtanih filmova”, Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Roberta Homena. Na Trgu nezavisnosti, publika će uživati u poznatim melodijama iz Ljepotice i zvijeri, Pepeljuge, Male sirene, Aladina, Pokahontas i dr. Sopranistkinja Danijela Pintarić i tenor Josip Švagelj, nastupiće kao solisti na koncertu. Koncert “Dizni – Muzika iz crtanih filmova” realizuje se u saradnji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Muzičkog centra Crne Gore.

Književni program obilježiće sadržaji koje realizuje Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, kao i Međunarodni književni festival "Odakle zovem", koji je na programu od 29. juna do 2. jula.

Program Podgoričkog kulturnog ljeta biće objavljivan mjesečno, a sve informacije i detalje zainteresovani će moći da pronađu na sajtu Glavnog grada, kao i na stranicama Sekretarijata za kulturu i sport na društvenim mrežama.

Tradicionalna ljetnja manifestacija iz oblasti kulture i umjetnosti organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.