Petak, 23.06.2023 | 19:04
IZVOR: index. hr

LASKAVA TITULA - Ovi gradovi proglašeni su NAJBOLJIMA ZA ŽIVOT u 2023. godini

Istraživačka firma  The Economist Intelligence Unit (EIU) godišnje objavljuje izvještaje  u kojemu navodi najbolje i najgore gradove za život.




Foot: Ilustracija/ Pixabay.com 

U ovom istraživanju kod 173 grada se gledalo i bodovalo pet kategorija: sigurnost, kultura, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura.

Na prvom mjestu ponovno je Beč. Taj grad osvojio je pohvale za infrastrukturu, izvanrednu kulturu i zabavu te bespriekorne obrazovne i zdravstvene usluge. Beč je više puta zauzeo prvo mjesto na ovoj listi.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Iza Beča nalazi se glavni grad Danske Kopenhagen koji od prošle godine drži drugo mjesto. Na listi ove godine ima velikih povratnika.

Melbourne, koji je prošle godine bio na desetom, sada je na trećem mjestu. Sidney, koji se ranije nije nalazio ni u top 10 najpogodnijih gradova za život, sada je na četvrtom mjestu.

Kanada je doživjela veliki uspjeh na ovogodišnjoj listi. U najboljih deset našla su se čak tri  kanadska grada - Vankuvr, Kalgari i Toronto.

Što se tiče najgorih gradova za život, ukrajinski grad Kijev, koji je izostao s popisa 2022. zbog ruske invazije, ove je godine među zadnjima na spisku što je posljedica uticaja rata.

"Rat u Ukrajini i posljedični ekonomski i politički poremećaji utječu na život u mnogim evropskim gradovima", stoji u izvještaju. 

1. Beč, Austrija

2. Kopenhagen, Danska

3. Melbourne, Australija

4. Sidney, Australija

5. Vankuver, Kanada

6. Zurich, Švicarska

7. Kalgari, Kanada

7. Ženeva, Švajerska

9. Toronto, Kanada

10. Osaka, Japan

Deset najgorih gradova za život:

164. Douala, Kamerun

165. Kijev, Ukrajina

166. Harare, Zimbabve

166. Daka, Bangladeš

168. Port Moresbi, Papua Nova Gvineja

169. Karachi, Pakistan

170. Lagos, Nigerija

171. Alžir, Alžir

172. Tripoli, Libija

173. Damask, Sirija

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Spacijalna tužiteljka i rukovodilac ODT Bijelo Polje položili zakltevu

Utorak, 07.05.2024 | 15:34

Novoizabrani rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju Vladan Đalović i specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu Ana Perović Vojinović položili su zakletvu, saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

UIP: Inspektori pojačanim kontrolama tokom praznika napravili uvertiru u sezonske aktivnosti

Utorak, 07.05.2024 | 15:16

Za vrijeme Praznika rada, tačnije 1. i 2. maja, tržišna inspekcija kontrolisala je poštovanje čl. 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila je 13 poslovnih objekata, pri čemu je izdato je 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12.000 eura. Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi,  četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Poznata glumica o POROKU - "Nisam željela da umrem"

Utorak, 07.05.2024 | 15:01

Vupi Goldberg će uskoro objaviti novu knjigu, a spekuliše se da će upravo ova knjiga biti njena najiskrenija ispovijest.

OBJAVLJENA lista NAJZAGAĐENIJIH gradovi u Evropi - Među njima i dva iz Crne Gore

Utorak, 07.05.2024 | 14:50

Poražavajući rezultati. 

Poslanici SD-a predložili povećanje iznosa materijalnog obezbjeđenja

Utorak, 07.05.2024 | 14:47

Poslanici Socijaldemokrata predložili su amandmane na zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, jer su, kako navode, korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, najsiromašnije kategorije građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja.

U Baru UHAPŠENE dvije osobe sa Interpolove potjernice

Utorak, 07.05.2024 | 14:44

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar su u saradnji sa Sektorom za borbu protiv kriminala, lišili slobode dva međunarodno tražena lica koja se potražuju po međunarodnim potjernicama NCB Interpol-a Sofija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

UP: POJAČANE kontrole na utakmici Budućnost Voli - Partizan

Utorak, 07.05.2024 | 14:40

Imajući u vidu značaj košarkaške utakmice koja će se danas odigrati u SC „Morača“ u Podgorici između KK „Budućnost“ iz Podgorice i KK „Partizan“ iz Beograda, te da se na istoj očekuje veliki broj navijača pristalica oba kluba, policija će vršiti pojačane kontrole u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Podgorica: Mitropolit Joanikije PREDVODI LITIJU u srijedu

Utorak, 07.05.2024 | 14:32

Povodom slave grada Podgorice, Svetog Apostola i Jevanđeliste Marka, i ove godine će biti organizovani Dani Svetog Marka, uz bogat sadržaj, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Epilog tragedije u Skadru: PRONAĐENO i tijelo majke u Bojani

Utorak, 07.05.2024 | 14:11

Policija je pronašla tijelo Alme Arazi (39) koja se u četvrtak utopila u Bojani sa dvije ćerke i sinom.

Krapović čestitao Gašiću: Stabilnost naš ZAJEDNIČKI CILJ

Utorak, 07.05.2024 | 14:00

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović čestitao je Bratislavu Gašiću povodom stupanja na dužnost ministra odbrane Srbije.