Utorak, 19.12.2023 | 09:35
IZVOR: n1.hrvatska.hr

UMIVATE se ujutro? Dermatolozi OTRKILI zašto to možda i nije najbolja ideja

Većina nas ima rutinu koja nam pomaže započeti dan.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Možda vaša uključuje pripremu kafe, fizilčke aktivnosti  ili jutarnji tuš, no ako je umivanje lica na vašem jutarnjem popisu obaveza, možda biste trebali razmisliti o tome.

Best Life je pitao stručnjake: Dermatologa, medicinsku sestru i kozmetičarku kako se  osjećaju prema umivanju lica i je li stvarno potrebno prati činiti to ujutro. Evo što su rekli.

Pranje lica može isušiti kožu

Stručnjaci preporučuju pranje lica ujutro, pri čemu jedan od njih čak ističe kako je to “neophodno”, no ipak, postojala su razilaženja među njima.

Ako imate suvu kožu, neki od stručnjaka sugerišu da biste možda trebali preskočiti jutarnje pranje, uprkos uobičajenim preporukama.

Iako dermatolozi često naglašavaju potrebu za dnevnim pranjem lica, to nije nužno za svakoga, čak ni preporučljivo. Svaki put kad perete lice, uklanjate prirodna ulja koja koža proizvodi.

Iz tog razloga, osobe sa suvom ili osjetljivom kožom mogu imati koristi od izbjegavanja jutarnjeg umivanja, ističe dermatolog Dustin Portela.

Bez obzira perete li lice ujutro ili ne, stručnjakinja Tejlor Voden savjetuje da to nikako ne činite pod tušem. “Topla voda  može uzrokovati pucanje kapilara i isušivanje kože“, upozorava ona.

Važnije je prati lice uveče

Dermatolog Portela preporučuje da ako perete lice samo jednom dnevno, to bi trebalo biti prije spavanja.

“U većini slučajeva, večernje čišćenje lica preporučljivo je jer ste tokom dana izloženi prljavštini, posebno tokom perioda od 16 do 18 sati”, napominje.

Važno je da se zaista brinete o svojoj koži

Umjesto da slijedimo stroga pravila o vremenu kada trebamo prati lice, stručnjaci predlažu p rutine njege kože prema svojim potrebama.

Ako ste izloženi prljanju na poslu ili se bavite sportom, korisno je imati maramicu za čišćenje nakon radnog dana ili vježbanja kako biste uklonili dio nakupljene prljavštine i znoja, posebno ako trenutno niste u mogućnosti oprati lice, ističe Portela.

Vorden, koja svojim klijentima preporučuje pranje lica nakon vježbanja i prije spavanja, dodaje da uvijek voli dodatno oprati lice nakon izlaska iz aviona.

Nemojte koristiti vruću vodu

Postoji jedna stvar u kojoj se sva tri stručnjaka slažu: Nikada, ali doslovno nikada, nemojte prati lice vrućom vodom.

“Vruća voda može znatno oštetiti vašu kožnu barijeru i uzrokovati brže isušivanje. Preporučuje se uvijek koristiti mlaku vodu i vrhove prstiju prilikom pranja lica. Vruća voda i grube krpe mogu izazvati iritaciju i isušivanje kože”, upozorava Edwards.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milo Strugar, učenik OŠ “Sutjeska”, POBJEDNIK TAKMIČENJA za NAJLJEPŠE PISMO

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:23

Pismo Mila Strugara, učenika OŠ "Sutjeska" iz Podgorice najbolje je među pismima koja su pristigla na ovogodišnje Takmičenje za najljepše pismo, procijenila je Komisija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ovo su NAJSREĆNIJI DANI u maju - Datumi koji donose pozitivne ASPEKTE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:15

Astrolozi su otkrili koji dani u maju mogu biti najuspešniji za nas i zašto!

Jedan od NAJAKTIVNIJIH vulkana na svijetu svakodnevno izbacuje ZLATO u vrijednosti 6.000 DOLARA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:56

U ledenim prostranstvima Antarktike krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata. Otkriće su 1991. godine obznanili američki geolozi.

Žena po kojoj je snimljena jeziva serija koja RUŠI REKORDE gledanosti - "Ja sam ovdJe ŽRTVA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:44

Serija Baby Reindeer je za kratko vrIJeme postala hit na Netfliksu i pokupila je samo pozitivne kritike.

Klikovac: Injac da ODGOVORI kako su izvršene nabavke BEZ ORGANIZOVANJA javnih tendera

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:37

 Šef kluba odbornika DPS Glavnog grada Andrija Klikovac kazao je da gradonaćelnica Podgorice Olivera Injac treba da odgovori  kako su izvršene nabavke bez organizovanja javnih tendera suprotno zakonu?"

Ovo je RAZLOG zašto bi trebalo da IZBJEGAVATI javne punjače na aerodromima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:23

Ako često koristite javne punjače za punjenje uređaja na aerodromima, poslije ovog teksta razmislićete dvaput.

JK ponovo o Dušku Tošiću: "Ljudi su u ŠOKU kada kažem da smo u BRAKU, situacija je OČAJNA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:07

Jelena Karleuša je u novom intervjuu otkrila u kakvim je odnosima sa Duškom Tošićem te navela za čime žali.

Kako muzika UTIČE na pse? Nova istraživanja imaju interesantne ODGOVORE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:58

Nakon višedecenijskog istraživanja muzike i frekvencija, kako bi saznao na koji način utiču na ljude, Majkl Tirel je došao do iznenađujućeg zaključka - muzika ima veliki uticaj i na kućne ljubimce

Porodila se prije pola godine, a već ČEKA DRUGO DIJETE - Poznata pjevačica NE KRIJE SREĆU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:50

Pet mjeseci nakon što je na svijet doniela ćerkicu Melinu, Nadica Ademov sija od sreće jer ne samo što je postala majka i vratila na muzičku scenu pjesmom "Kukavice", već je saznala i da je druga beba na putu.

"Najbolji POKLON je to što on NIJE PORED NJE": Način na koji je Donald Tramp ČESTITAO Melaniji rođendan USIJAO MREŽE (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:38

“Da li iko vjeruje da Melanija želi njega pored sebe za rođendan?”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama