Petak, 29.12.2023 | 09:01
IZVOR: Kolektiv.me

"KIC ispunio misiju i u 2023."

Kvalitetno osmišljen repertoar, raznovrsni programi i prepoznatljive manifestacije obilježili su 2023. u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”. Jednako uspješno i ove, kao i svih prethodnih godina kreirali smo i obogaćivali kulturni ambijent Podgorice i Crne Gore, saopšteno je iz KIC-a.




Foto: KIC "Budo Tomović"

"KIC je nastavio da otvara scene za visoke umjetničke vrijednosti, da podržava kreativne inicijative stvaralaca mlađe generacije i uspostavlja nesposrednu saradnju sa partnerima u zemlji i inostranstvu, kulturnim centrima, kao i nevladinim organizacijama. Sumirajući godinu na izmaku, sa zadovoljstvom ističemo da smo organizovali, ugostili i podržali preko 350 programa koje je pratilo oko 45 hiljada posjetilaca. To je ujedno još jedna potvrda da je podgorička i crnogorska publika prepoznala značaj i ulogu KIC-a u lokalnoj sredini, a i šire. I ove godine, centralno mjesto, među programskim aktivnostima, zauzimale su KIC-ove poznate i posjećene manifestacije i festivali sa kojima smo iznova pokazali našu dominantnu i nezaobilaznu ulogu u kulturnom životu grada. Februar je bio u znaku osme međunarodne Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, za koju se tradicionalno tražila karta više. U takmičarskom dijelu učestvovalo je sedam pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona i to “Ispovijesti“, “Naši dani”, “Mala čuda”, “Noć u kući gospodina Kolaka“, “Neodustajanje“, “Golf 4“ i “Prekvalifikacija“, a i ove godine dodijeljene su nagrade u tri kategorije. Dramski program tokom prethodnih dvanaest mjeseci nastavio je da njeguje tribinu “Podgoričke priče” koja je svojevrsna retrospektiva jednog vremena. Dio pozorišnog repertoara bio je antikabare “Džentlmen”, ali i predstave “Ispovijesti”, “Muzej voštenih figura”, “Safra”, “Nobelovci” “Hoću sestro Dolće vitu”, “Petrijin venac”, “Neko bolje mjesto”… Podržali smo i ove godine festival stand up komedije OPUČ".

Pažnju književne javnosti privuklo je sedmo izdanje Međunarodnog književnog festivala “LiTeritorija” koji je ove godine pod motom “Poezija u pokretu”, okupio pjesnike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Švajcarske.

"U okviru segmenta posvećenog promociji značajnih domaćih i regionalnih savremenih pisaca, bili smo organizatori brojnih promocija knjiga i književnih večeri, gdje se publika mogla upoznati sa stvaralaštvom i novim izdanjima Enesa Halilovića, Jovane Bojović, Nataše Gudelj, Slobodana Ivanovića, Krsta Giljena, Sonje Ražnatović, Mirjane Drljević, Marije Vujošević itd. Forum mladih pisaca KIC-a obilježio je osam godina postojanja. Nezaobilazno, april je protekao u znaku prestižne međunarodne manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2023” i sedam koncerata koji su upriličeni na više lokacija u Glavnom gradu pod temom “Balkan France Jazz Connections” (Elina Duni ft. Rob Luft Band, Ethno Jazz grupa Trigon, Slaven Ljujić Trio ft. Baptiste Herbin, Adis Sirbubalo, Sašo Popovski Trio ft. Olivier Samouillan i Nikolov - Ivanović Undectet)", kazali su iz KIC-a.

Foto: KIC "Budo Tomović"

Avgust je obilježio XII međunarodni Ljetnji kamp za kamernu muziku, a kroz koncertni ciklus “Mladi talenti” predstavila sa plejada izuzetnih muzičkih talenata među kojima su Petra Lekić, Rezeda Valejeva, Emina Višnjić, Milutin Radulović, Andrej Čivša Zakrajšek… Priređeni su i koncerti novoosnovanog gudačkog kvarteta “Gosl” i kvinteta “Union”, osmomartovski koncert “Kompozitorke iz sjenke”, ali i audio - vizuelni performans “Reconnecting (With) Traces”. Saradnja sa Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” i u 2023. donijela je realizaciju dvodnevnog festivala Savremene klavirske muzike - Forte piano.  

"Organizovali smo i koncerte istaknutih sevdah umjetnika Damira Imamovića i Boža Vreća, a ljubitelji rok zvuka uživali su i u koncertu kultnog novosadskog sastava “Obojeni program”. Raduje nas takođe, što smo bili partner VIII međunarodnog festivala “Dani gitare u Podgorici” i što su na scenama KIC-a nastupili virtuozi na gitari Gerardo Nunez, Alvaro Martinete i Aleksandar Hadži Đorđević. Šesti festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” ove godine imao je svoje specijalno izdanje u sklopu kojeg je priređen solistički koncert istaknutog interpretatora crnogorske izvorne muzike Šukrije Žutog Serhatlića. Najstariji podgorički Folklorni ansambl "Budo Tomović" učestvovao je na poznatom internacionalnom festivalu foklornih igara “Altin Karagoz” (Zlatni Karagoz) u Bursi (Turska). Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Ambasadama Francuske, Njemačke, Italije, Rumunije, Slovačke, Češke, Irana omogućili smo podgoričkoj publici da uživa u premijeri projekta “Mandolina iz Lavova” (Praznik muzike), koncertu pijaniste Aima Pagina, trubača Paola Frezua i sastava HEROES (Omaž Dejvidu Bouviju), ali i u projekcijama nagrađivanih filmova iranske, slovačke i češke produkcije. Sala Dodest bila je mjesto projekcija sjajnih filmskih ostvarenja koja su prikazana u okviru naših revija “Filmski asovi  - Pol Njumen”, “Novinarstvo i film”, “Filmske sportske priče”, “Zlatne komedije”, “Istinite filmske priče”, “Svjetska književnost na filmu”, “Filmski snovi - gledaoci biraju” itd. Nova televizijska serija “Titogradski Podgoričani pričaju” istaknutog dokumentariste Momira Matovića o poslijeratnom Titogradu i životu premijerno je prikazana u KIC-u. Ove godine bili smo podrška i XIV festivalu filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” čiji organizator je NVO Centar za građansko obrazovanje".

Foto: KIC "Budo Tomović"

U izložbenom holu KIC-a publika je imala priliku da uživa u više izložbenih postavki.

"Izdvajamo postavku dokumenata i fotografija koju smo realizovali u saradnji sa Državnim arhivom, izložbu fotografija “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”, aukcijsku izložbu “Revolucija” - Andrijane Vešović Zombijane, postavke radova Dragana Pečurice, fotografija Katice Nišavić, ali i interesantnu izložbu “Muzički plakat u Crnoj Gori 1950 - 1990” koja je rezultat saradnje sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević”. Vodeći računa o svim segmnetima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, i u 2024. ostajemo prepoznati kao prostor za nove i moderne umjetničke izraze, savremenu umjetničku praksu i avangardni pristup, ali i podršku amaterskim stvaraocima", zaključeno je u saopštenju KIC-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april PLATE BEZ UMANJENJA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:47

Zaposleni u Čistoći platu za april primiće bez umanjenja, jer predstavnici ovog gradskog preduzeća od Ministarstva finansija na sastanku u Privrednoj komori nijesu dobili precizne instrukcije o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

USKRŠNJE PECIVO u obliku ŠARGAREPE - UKUSU nećete ODOLJETI, odmah će nestati sa trpeze

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:25

Mi vam predlažemo da za svečnu uskršnju trpezu poslužite pecivo u obliku šargarepe koje mogu da naprave i početnici u kuhinji.

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovo su NAJOPASNIJE pjesme za VOŽNJU

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:13

Slušanje pesama uglavnom se pozitivno odražava na vožnju. Mnogi vozači će se složiti da bez muzike vožnju uopšte ne mogu ni da zamisle.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.