Nedjelja, 28.04.2024 | 10:55
IZVOR: rtcg.me

Podgorica DOBIJA Central business district u OVOM NASELJU

U zoni centralnih djelatnosti Zelenika u Podgorici u planu je razvoj Central_business_district-a_ na površini od 30 hektara. Cilj je kreiranje modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja glavnog grada, te razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih i proizvodnih djelatnosti.




Foto: arhiva, YouTube screenshot/MediaBiro

To se može vidjeti u Odluci koju je na poslednjoj sjednici donijela Vlada, a koja se odnosi na izradu Lokalne studije lokacije (SLS ) Central_business_district_.

Prostor zahvata pedmetne LSL se nalazi uz magistralni pravac M2 Podgorica-Bar u zoni centralnih djelatnosti Zelenika u zahvatu prostorno-urbanističkog plana Podgorica za koji nije predviđena razrada detaljnim urbanističkim planom ili urbanističkim projektom. Kako je navedeno, radi se u granicama važećeg planskog dokumenta PUP-a u obuhvatu od cca 30 ha planirane namjene centralne djelatnosti.

“LSL se radi sa ciljem kreiranja modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja Glavnog grada, izradom dokumenta shodno Zakonu”, navodi se u dokumentu.

Prostor predviden za izradu Lokalne studije lokacije, kao važan prostorni resurs Glavnog grada kojim u potpunosti raspolaže, treba da se razvija usmjereno i kontrolisano. Potrebno je u skladu sa postojećim stanjem, predmetnim područjem, prirodnim karakteristikama, namjenama i prostornim pokazateljima definisanim planom višeg reda, planirati izgradnju i uređenje povrsina.

Osnovni cilj koji treba da se postigne je obezbjeđivanje planskih preduslova za uredenje i izgradnju kroz sveobuhvatno i racionalno sagledavanje značaja lokacije i utvrđivanje optimalnog opsega izgradnje.

Predmetni prostor se uglavnom oslanja na postojeći saobracćajni pravac kao osnovnu vezu sa ostatkom grada ima preko magistralnog puta M2 Podgorica - Bar. U prethodnom periodu, u kontaktu ovog prostora, izgrađena je Jugozapadna obilaznica koja je istakla komparativne prednosti ovog prostora. U neposrednoj blizini   ovog područja nalazi se i međunarodni aerodrom, željeznička pruga Beograd - Bar, kao i glavne veze prema Luci Bar.

“Uzimajući u obzir prethodno navedeno, prostor zahvata LSL-a pogodan je za razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih, proizvodnih i drugih sadržaja uz obavezno uvažavanje zaštitnog koridora postojećeg dalekovoda. Pri planiranju prostora poseban akcenat treba staviti na unapređenje urbanog pejzaža i kreiranje dinamičnog poslovnog okruženja”, navedeno je u odluci Vlade.

Kroz izradu LSL-a potrebno je, u skladu sa karakteristikama područja, namjenama kontaktnih zona i prostornim pokazateljima definisanim planom, izgrađenog konteksta, stvariti preduslove za planiranje nove gradnje na način da se stvori kvalitetan prostor u funkcionalnom, oblikovnom i ambijentalnom smislu, te provjeru programa/programskih sadržaja.

Na sjednici Vlade donijeta je i Odluka o određivanju rukovodica izrade i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu LSL. Za rukovoditeljku izrade LSL određena je Dragana Šuković, dipl. ing. arh, a naknada za rukovodioca i stručni tim je utvrđena u ukupnom iznosu od 35.000 eura.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Radenko
29.04.2024 15:33

Podgorica treba da se ozeleni , da se urede drvoredi, zelene površine ,šetslišta,...

0 0

OSTALE VIJESTI

EPCG: U aprilu potrošnja MANJA 18,96 odsto

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:42

Domaćinstva su u aprilu 2024. godine potrošila 102.294.144 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 18,96 odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u martu, a u odnosu na april 2023-e potrošnja je manja za 10,71 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Od 18. do 20. maja POTPUNA OBUSTAVA željezničkog saobraćaja na relaciji Bijelo Polje – Kolašin – Bijelo Polje

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 12:37

U periodu 18, 19 i 20. maja, zbog izvođenja radova na mostu Tara 1, doći do potpune obustave željezničkog saobraćaja na relaciji Bijelo Polje – Kolašin – Bijelo Polje, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:56

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore biće Roko Tolić iz Hrvatske, saznaje Portal RTCG.

"U planu reforma ZZZCG, biće prisupačniji nezaposlenima"

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 08:42

Jedan od glavnih ciljeva jeste da učinimo Zavod za zapošljavanje Crne Gore što transparentnijim i pristupačnijim nezaposlenim licima, kazao je v.d. direktora ZZZCG David Perčobić.

Radulović: Vlada planira OBILAZNICU oko Novog do 2030.

Nedjelja, 12.05.2024 | 13:14

Jasan stav Vlade je da se do 2030. godine započnu i realizuju značajni infrastrukturni projekti među kojima je i brza saobraćajnica duž Crnogorskog primorja, u okviru koje će biti i obilaznica oko Herceg Novog, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

MVP: Predlagačima upućene SUGESTIJE na predloženi tekst Rezolucije o Srebrenici, CILJ otkloniti pogrešne interpretacije

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 15:32

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je danas amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, saopšteno je iz resora na čijem čelu je Filip Ivanović.

Od danas stiže veliko olakšanje za OVE ZNAKE ZODIJAKA

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 15:23

Merkur je napustio retrogradni položaj 25. aprila, ali 13. maja i zvanično će izaći iz postretrogradne sjenke.

Meta TESTIRA objave sa Instagrama na Threads

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 15:15

Kompanija takođe testira mogućnost objavljivanja sadržaja sa Facebooka na Threads.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić POLOŽIO ZAKLETVU

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 15:10

Novoizabrani specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Vukas Radonjić položio zakletvu, saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

Apsolutni favorit evrovizijske publike stiže na Petrovaradinsku tvrđavu: Baby Lasagna osvaja Teslin dan na Exitu!

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 15:05

Pripremite se da doživite nevjerovatan nastup zvijezde koja je osvojila srca širom svijeta na Evroviziji 2024! Dinamični i talentovani Baby Lasagna, sa svojim jedinstvenim i upečatljivim rock zvukom uspio je da postane apsolutni favorit evropske, ali i svjetske publike.

Predstavnik Holandija OGLASIO se prvi put nakon što je izbačen s Eurosonga

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 15:03

Joost Klein, holandski predstavnik na Eurosongu, oglasio se prvi put nakon što je izbačen s Eurosonga.

Biljka o kojoj svi pričaju: Svaki dom treba da je ima – kažu da donosi zdravlje i sreću

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 14:49

Čuvarkuća, za koju postoji vjerovatnje da donosi zdravlje i sreću u dom, je otporna i nezahtjevna kao biljka ali ipak zahtijeva određenu brigu.

Konatar: URA predlaže izmjene Poslovnika Skupštine kojima će biti obavezno održavanje kontrolnih saslušanja na predlog opozicije

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 14:35

"URA će predložiti izmjene Poslovnika kojima će se jasno definisati obaveza Skupštine za održavanje kontrolnih saslušanja na predlog opozicije", kazao je šef njihovog poslaničkog kluba Miloš Konatar.

Teja Dora se vratila u Beograd, a evo šta je poručila odmah po slijetanju: "Bila je čudna atmosfera, nije bilo toliko zabavno"

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 14:16

Predstavnica Srbije na Evroviziji, Teja Dora, vratila se sinoć u Beograd nakon učešća na najvećem muzičkom takmičenju.

Sudski savjet odlučuje u petak: Ovo su kandidati za novog čelnika Višeg suda

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 14:04

Sudski savjet u petak bi mogao donijeti odluku o tome ko će biti novi predsjednik Višeg suda u Podgorici.