Subota, 11.05.2024 | 12:31
IZVOR: rts.rs

Oboren rekord - NAJTOPLIJI APRIL od kada se vrše mjerenja

Kao što smo se prethodnih mjeseci već navikli, i april je oborio rekord i postao najtopliji april od kada se vodi evidencija. Bio je to jedanaesti mjesec zaredom rekordnih temperatura kopna i trinaesti sa najvišom temperaturom mora.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

Mjesečni izvještaj Klimatskog centra „Kopernikus“ ukazuje na izuzetno trajanje rekordnih temperatura izazvanih prirodnim događajem El Ninjo i dodatnom energijom zarobljenom u atmosferi i okeanu gasovima staklene bašte kao posljedicom ljudskih aktivnosti.

Sličan niz dogodio se ranije tokom snažnog El Ninja 2016. godine, piše RTS portal. 

April je bio 1,58 stepeni topliji od aprilskog prosjeka s kraja 19. vijeka, predindustrijskog referentnog perioda.

Prosječna globalna temperatura površine mora bila je 21,04 stepena što je najviša ikada zabilježena za taj mesec.

Ipak, to ne znači da svijet nije uspio da postigne temperaturni cilj Pariskog sporazuma, jer se on odnosi na dugoročni porast temperature tokom decenija.

„Veliki broj ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja, uključujući rekordne dnevne i mjesečne temperature i količine padavina, vjerovatniji su u toplijem svijetu. Temperatura površine mora u nekoliko okeanskih basena, uključujući i tropski pojas, i dalje je rekordno visoka, oslobađa više toplote i vlage u atmosferu i na taj način pogoršava uslove“, rekao je stručnjak za klimu SMO Alvaro Silva.

U većem dijelu sjeverozapadne, centralne i sjeveroistočne Evrope bilo je pretežno vlažnije od prosjeka.

Dok je veći dio južne Evrope bio suvlji od prosjeka El Ninjo u istočnom ekvatorijalnom Pacifiku nastavio je da slabi prema neutralnim uslovima, ali su temperature morskog vazduha ostale na neobično visokom nivou.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Rješava se dugogodišnji problem nedostupnosti stomatološke zdravstvene zaštite za djecu sa teškoćama u razvoju"

Subota, 25.05.2024 | 14:47

Posvećenost Ministarstva zdravlja i ustanova svih nivoa zdravstvenih autoriteta ogleda se u  intenzivnom radu na obezbjeđivanju jednake i dostupne zdravstvene zaštite, sa akcentom na rješavanje problema nedostatka stomatološke zaštite za djecu sa teškoćama i smetnjama u razvoju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kamenjaš: Da završimo seriju i osvojimo trofej; Ivišić: Nadam se da ćemo produžiti seriju

Subota, 25.05.2024 | 14:03

Košarkaši Budućnost Volija i SC Derbija igraju u nedjelju treću utakmicu finalne serije I MCKL lige u kojoj "plavo-bijeli" jure trijumf kojim bi i osvojili trofej prvaka Crne Gore.

"Skup komad tehnologije" - Ovo su moguće CIJENE za Galaxy Ring

Subota, 25.05.2024 | 13:45

O Samsungovom pametnom prstenu, Galaxy Ringu, priča se otkako je najavljen, a poslednja u nizu informacija tiče se cijene ovog uređaja.

Predlog stručnjaka - Ove namirnice treba jesti, jer prirodno JAČAJU IMUNITET

Subota, 25.05.2024 | 13:23

Pravilna i uravnotežena ishrana utiče na cjelokupno zdravlje, a određene namirnice svojim hranjivim sastojcima podržavaju rad imuniteta, ključnog za odbranu od različitih bolesti. 

Zverev - Garantujem vam da Novak nije htio da igra protiv Nadala u prvoj rundi Rolan Garosa

Subota, 25.05.2024 | 12:38

Poslije titule u Rimu, Saša Zverev nije imao sreće na žrijebu za Rolan Garos.

Nekim iPhone korisnicima se VRAĆAJU obrisane fotografije, evo i zbog čega

Subota, 25.05.2024 | 11:46

Neki iPhone korisnici primijetili su nedavno da su im se vratile ranije obrisane fotografije, nakon ažuriranja operativnog sistema na iOS 17.5.

Da li ste znali? Svaki put kada bacite KORU OD BANANE, bacite i jednu ukusnu, hranljivu užinu

Subota, 25.05.2024 | 11:28

Nedavna studija je pokazala da se, ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu pretvoriti u peciva koje imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Sočno meso i neodoljivi sos - Pripremite ČIZBURGER kao iz restorana

Subota, 25.05.2024 | 11:04

Čizburger ove godine "proslavlja" stoti rođendan, a recept za njega gotovo je isti u svim restoranima.

AKCIJA policije - PRETRESI u više gradova

Subota, 25.05.2024 | 10:49

U toku je velika akcija Uprave policije na sjeveru, a u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

VIDEO: Velika završnica Proljećnog bazara u Danilovgradu: Vinom obojen Danilovgrad uz senzacionalni nastup Željka Vasića

Subota, 25.05.2024 | 10:30

Nakon tri sedmice koje su u Danilovgradu obilježili kvalitetni programi, uživanje u ponudi bazarskih kućica i dobra posjećenost, sinoć je svečano završen danilovgradski Proljećni bazar. Kao velika završnica upriličen je drugi po redu "Vinom obojen Danilovgrad", vinska manifestacija tokom koje je svoja vina prezentovalo deset istaknutih vinarija.