Subota, 11.05.2024 | 20:10
IZVOR: RTCG

Vlada usvaja amandmane: Odgovornost za zločine isključivo individualna

Uskoro počinje elektronska sjednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojena informacija o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, prenosi Portal RTCG.




Foto: gov.me, Saša Matić

Vlada će naložiti Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) da pošalje amandmane koji kažu da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

„…ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini…”

Drugi amandman glasi: „…potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Demokratska narodna partija - SUSPENZIJA PODRŠKE Vladi do ispunjenja zahtjeva

Subota, 25.05.2024 | 12:17

Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.

Morsko dobro REAGOVALO na izjavu Rađenovića: Mi ISPUNJVAMO, oni su samo OBEĆAVALI

Petak, 24.05.2024 | 19:54

Povodom netačnih tvrdnji iznijetih od strane nosioca liste „URA – DRUGAČIJE“ na lokalnim izborima u Budvi, Blaža Rađenovića, reagovali su iz Morskog dobra koji podsjećaju javnost da je Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem stalno samo obećavala.

DPS: "Trgovina na štetu građanske Crne Gore NEĆE PROĆI, Mandić baca prašinu u oči svojim biračima"

Petak, 24.05.2024 | 17:59

Naknadne reakcije Andrije Mandića na izglasanu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici predstavljaju potcjenjivanje inteligencije njegovih glasača i bacanje prašine u oči građanima, ocijenili su u Demokratskoj partiji socijalsita (DPS).

Todorović: URA će poboljšati SOCIJALNI STATUS građana Budve kroz program "STAN ZA SVE" i jednokratnu POMOĆ za svako dijete

Petak, 24.05.2024 | 17:28

"Budva je grad velikih socijalnih razlika sa slabom podrškom lokalne samouprave socijalnoj zaštiti stanovnika. Činjenica da u našem gradu već 3 godine funkcioniše Narodna kuhinja, dovoljno govori u prilog tome", saopštila je kandidatkinja za odbornicu Građanskog pokreta URA na predstojećim lokalnim izborima u Budvi Slavica Todorović.

Vukšića OSLOBODILI obaveze čuvanja tajnog podatka

Petak, 24.05.2024 | 17:13

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi djelimičnog oslobađanja od obaveze čuvanja tajnog podatka ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, za potrebe vođenja parničnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici P. br. 2708/23 i saslušanja u svojstvu svjedoka. U pitanju je postupak poznat kao "Portal Udar".

VIDEO: Više od 7.500 Amerikanaca prijavilo se za kupovinu ovog modela: Vrijedi 325.000 DOLARA, evo detalja

Subota, 25.05.2024 | 14:12

Ford Mustang GTD pravi je hit - više od 7.500 Amerikanaca već se prijavilo za kupovinu ovog automobila vrijednog 325.000 dolara.

Kamenjaš: Da završimo seriju i osvojimo trofej; Ivišić: Nadam se da ćemo produžiti seriju

Subota, 25.05.2024 | 14:03

Košarkaši Budućnost Volija i SC Derbija igraju u nedjelju treću utakmicu finalne serije I MCKL lige u kojoj "plavo-bijeli" jure trijumf kojim bi i osvojili trofej prvaka Crne Gore.

"Skup komad tehnologije" - Ovo su moguće CIJENE za Galaxy Ring

Subota, 25.05.2024 | 13:45

O Samsungovom pametnom prstenu, Galaxy Ringu, priča se otkako je najavljen, a poslednja u nizu informacija tiče se cijene ovog uređaja.

Predlog stručnjaka - Ove namirnice treba jesti, jer prirodno JAČAJU IMUNITET

Subota, 25.05.2024 | 13:23

Pravilna i uravnotežena ishrana utiče na cjelokupno zdravlje, a određene namirnice svojim hranjivim sastojcima podržavaju rad imuniteta, ključnog za odbranu od različitih bolesti. 

Zverev - Garantujem vam da Novak nije htio da igra protiv Nadala u prvoj rundi Rolan Garosa

Subota, 25.05.2024 | 12:38

Poslije titule u Rimu, Saša Zverev nije imao sreće na žrijebu za Rolan Garos.

Nekim iPhone korisnicima se VRAĆAJU obrisane fotografije, evo i zbog čega

Subota, 25.05.2024 | 11:46

Neki iPhone korisnici primijetili su nedavno da su im se vratile ranije obrisane fotografije, nakon ažuriranja operativnog sistema na iOS 17.5.

Da li ste znali? Svaki put kada bacite KORU OD BANANE, bacite i jednu ukusnu, hranljivu užinu

Subota, 25.05.2024 | 11:28

Nedavna studija je pokazala da se, ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu pretvoriti u peciva koje imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Sočno meso i neodoljivi sos - Pripremite ČIZBURGER kao iz restorana

Subota, 25.05.2024 | 11:04

Čizburger ove godine "proslavlja" stoti rođendan, a recept za njega gotovo je isti u svim restoranima.

AKCIJA policije - PRETRESI u više gradova

Subota, 25.05.2024 | 10:49

U toku je velika akcija Uprave policije na sjeveru, a u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

VIDEO: Velika završnica Proljećnog bazara u Danilovgradu: Vinom obojen Danilovgrad uz senzacionalni nastup Željka Vasića

Subota, 25.05.2024 | 10:30

Nakon tri sedmice koje su u Danilovgradu obilježili kvalitetni programi, uživanje u ponudi bazarskih kućica i dobra posjećenost, sinoć je svečano završen danilovgradski Proljećni bazar. Kao velika završnica upriličen je drugi po redu "Vinom obojen Danilovgrad", vinska manifestacija tokom koje je svoja vina prezentovalo deset istaknutih vinarija.