Ponedjeljak, 13.05.2024 | 16:17
IZVOR: pobjeda.me

Advokatska komora: U Beranama teško POVRIJEĐEN advokat

Advokat Aleksandar Simonović iz Berana teško je povrijeđen prilikom brutalnog fizičkog napada koji se danas, oko 11 sati, dogodio u prostorijama Osnovnog suda u Beranama.




Foto: YouTube screenshot/ Pictures of Montenegro 

To je saopšteno iz Advokatske komore Crne Gore.

Kako je navedeno u saopštenju, nemili dogadaj se odigrao u hodniku Osnovnog suda u Beranama, nakon okončane rasprave, kada su ga lica, suprotne strane u postupku, fizički napale i nanijele mu teške tjelesne povrede.

"Ovim putem najoštrije osuđujemo postupanje pomenutih lica. Cijenimo da je takvo ponašanje, u svakom slučaju, prema advokatu, koji pruža pravnu pomoć jednoj od strana u postupku, pri tom postupąjući isključivo profesionalno, u cilju zaštite interesa svoga klijenta, a bilo to prihvatljivo suprotnoj strani ili ne, naročito kod činjenice da u procesnom smislu Sud vodi računa o procesnoj discipline stranaka, te da bi eventualno neprimjereno postupanje bilo koga od učesnika u potupku, bilo sankcionisano od strane suda, pa je sudnica jedino mjesto za primjerenu reakciju procesne prirode", navedeno je u saopštenju Advokatske komore koje potpisuje predsjednik Danilo Mićović.

Stoga je, kako se ističe, napad na Simonovića, napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost.

"Pa kod prednjeg, a cijeneći činjenicu da advokatura predstavlja jedan od stubova pravosuđa, smatramo da je izvršeno krivično djelo, posebno teško, uzimajući u obzir okolnosti i mjesto gdje je izvršeno, te da se radi o advokatu koji je napadanut isključivo i jedino što je učešćem u postupku štitio interese svoga klijenta, odnosno profesionalno obavljao djelatnost kojom se bavi",  naglašeno je u saopštenju.

Iz Advokatske komore su apelovali da nadležni državni organi preduzmu sve mjere i radnje, radi privođenja pravdi aktera napada na Simonovića, čime bi se, kako ističu, apsolutno ostvario i smisao specijalne prevencije kao i smisao generalne prevencije.

"Kako ubuduće u konkretnom slučaju i u svim drugim slučąjevima, ne bi dolazilo do ovako nemilih događąja, ovo posebno na činjenicu da se ovakvi događąji ponavljaju, a što je sve još jedna potvrda pritisaka kojima su advokati gotovo svakodnevno izloženi od strane nasilnih pojedinaca. Crnogorski advokati cijene da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoju bezbjednost, nesmetano mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući način",  ističe se u saopštenju.

Poručeno je da će Advokatska komora preduzeti sve aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju zaštite interesa advokata Aleksandra Simonovića i najozbiljnije se posvetiti ovoj problematici, a što je neophodno u cilju zaštite lične bezbjednosti i temeljnih principa advokatske profesije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

UP - Rasvijetljena teška krađa u Tivtu, iz bankomata otuđeno preko 23.000 EURA

Srijeda, 29.05.2024 | 13:49

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, Odjeljenja bezbjednosti Tivat, rasvijetlili su krivično djelo teška krađa koje je izvršeno na štetu jedne banke, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Rudović: Čarapić potvrdio da amandmani nikad nijesu poslati MKM, u pitanju zakulisani dogovor

Srijeda, 29.05.2024 | 13:43

Neistina je sinoćnja tvrdnja kabineta premijera Milojka Spajića da sam saopštio "notornu neistinu" kada sam kazao da su, mimo znanja Ministarstva kulture i medije (MKM), Evropskoj komisiji (EK) poslati amandmani na medijske zakone i zahtjev da EK na njih da mišljenje, saopštio je danas Neđeljko Rudović, generalni direktor za medije u MKM.

Zaplijenjeni bejzbol palica, dva gasna pištolja, kokain: Uhapšeni osumnjičeni za nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti

Srijeda, 29.05.2024 | 13:35

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ – Odjeljenja bezbjednosti Tivat su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, lišili slobode četiri lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela nasilničko ponašanje, nasilničko ponašanje u sticaju sa teškom tjelesnom povredom i ugrožavanje sigurnosti, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

U Budvi uhapšena osoba osumnjičena za uličnu prodaju narkotika

Srijeda, 29.05.2024 | 11:34

Preduzimajući službene mjere i radnje na suzbijanju tzv. ulične prodaje opojne droge policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva su lišili slobode lice kod kojeg je pronađena opojna droga., saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Briga o ranjivim kategorijama obaveza svih aktera u društvu

Srijeda, 29.05.2024 | 10:20

Kompanija Idea-CG donirala je mašinu za šivenje za potrebe vešeraja JU Zavod „Komanski most“ kako bi zaposlenima u ovoj ustanovi olakšala izradu odjevnih predmeta namijenjenih korisnicima te na taj način doprinijela poboljšanju uslova života u ustanovi.

Pogledajte kako su Anastasija i Gudelj izgledali na svom građanskom vjenčanju: Mlada zablistala u elegantnoj haljini (FOTO)

Utorak, 28.05.2024 | 18:44

Pjevačica Anastasija Ražnatović i fudbaler Nemanja Gudelj danas su sklopili građanski brak u vili u Ljutice Bogdana, a ceremoniji su prisustvovale samo njihove porodice i najbliži prijatelji.

Otrovna riba lav stigla i u naše more: Evidentirano šest jedinki

Utorak, 28.05.2024 | 16:28

U našem moru od februara 2023. do danas zabilježeno je šest jedinki ribe lav, koja ima otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu, saopštio je kotorski Institut za biologiju mora.

Prvo OGLAŠAVANJE Anastasije Ražnatović poslije TAJNOG VJENČANJA - Donijela i važnu odluku

Utorak, 28.05.2024 | 19:57

Mladenci osmjeh ne skidaju. 

Krvavac: Navodi Kneževića neistiniti – Crna Gora jedina zemlja koja je uspjela da u Rezoluciju o Srebrenici unese stavku da Srbi nisu genocidan narod

Utorak, 28.05.2024 | 15:21

Navodi poslanika u parlamentu Crne Gore Milana Kneževića, a koje se odnose na „obećanja premijera Spajića o uzdržanosti Crne Gore prilikom glasanja o Rezoluciji u Srebrenici” su neistiniti, saopštio je šef Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore Branko Krvavac.

Pet najzdravijih ugljenih hidrata koje možete jesti bez griže savjesti

Utorak, 28.05.2024 | 16:05

Dijete sa niskim procentom ugljenih hidrata mogu da budu korisne za neke ljude, ali nema razloga da u potpunosti izbjegavate hranu sa visokim udijelom ugljenih hidrata.

Volkswagen povlači gotovo 80.000 vozila, u pitanju je OVAJ MODEL - Evo i zbog čega

Srijeda, 29.05.2024 | 14:31

Volkswagen je opozvao skoro 80.000 električnih vozila zbog kvara u softveru koji uzrokuje da ekrani ostaju isključeni.

UŽIVO: Marković i Novović predstavljaju Izvještaj o radu Tužilaštva

Srijeda, 29.05.2024 | 14:30

Na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu za praosuđe danas se razmatra Izvještaj o radu Tužilaštva za prošlu godinu. Sjednici prisustvuju vrhovni državni tužilac Milorad Marković i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu na dnevnom redu Skupštine krajem juna

Srijeda, 29.05.2024 | 14:18

Izostali su potpisi nekih poslanika.

Hit izdanje Andrije Miloševića: Stavio crnu periku i roze karmin, pa zapjevao našminkan u pink kostimu (VIDEO)

Srijeda, 29.05.2024 | 14:14

Glumac Andrija Milošević aktivan je na društvenim mrežama gdje često zasmijava svoje pratioce.

Stiže BEBA - Popularna voditeljka TRUDNA, čeka prvo dijete

Srijeda, 29.05.2024 | 14:03

Marija Kilibarda je trudna i sa izabranikom Branislavom Banetom Vučelićem čeka prvo dijete.

Nakon Venecije i Milana i Švajcarska uvodi turističku naknadu?

Srijeda, 29.05.2024 | 14:01

Najnovija destinacija koja želi da uvede turističku naknadu je selo Lauterbrunen u Švajcarskoj.

Šta podrazumijeva dvostruko čišćenje lica i zbog čega će vam ovaj savjet koristiti?

Srijeda, 29.05.2024 | 13:57

Svakodnevna rutina umivanja u samo dva koraka za dobrobit zdravlja kože lica.

UP - Rasvijetljena teška krađa u Tivtu, iz bankomata otuđeno preko 23.000 EURA

Srijeda, 29.05.2024 | 13:49

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, Odjeljenja bezbjednosti Tivat, rasvijetlili su krivično djelo teška krađa koje je izvršeno na štetu jedne banke, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Zaplijenjeni bejzbol palica, dva gasna pištolja, kokain: Uhapšeni osumnjičeni za nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti

Srijeda, 29.05.2024 | 13:35

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ – Odjeljenja bezbjednosti Tivat su, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, lišili slobode četiri lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela nasilničko ponašanje, nasilničko ponašanje u sticaju sa teškom tjelesnom povredom i ugrožavanje sigurnosti, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Cineplexx specijal i Anime Night ove sedmice u bioskopu Cineplexx Big Fashion

Srijeda, 29.05.2024 | 13:13

Bioskop Cineplexx Big Fashion svake prve nedjelje u mjesecu organizuje akciju CINEPLEXX SPECIJAL i nudi uživanje u odabranim vrhunskim naslovima po specijalnoj cijeni ulaznice od 2,50€.