Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:57
IZVOR: kolektiv.me

"ŽIVA VODA" - Veče POEZIJE I DIJALOGA u svijetlu DANA KULTURE BOŠNJAKA

Povodom Dana kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, poetska tribina “ŽIVA VODA“ biće održana u  srijedu, 15. maja 2024. godine.




Foto: Božidar Proročić

"Ova promocija dijaloga o stvaralaštvu u kontekstu novog doba okupit će istaknute autore i autorke koji će svojom poezijom dodirnuti dubine kulturnog identiteta i savremene teme. Tribina će se održati u Paviljonu udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u srijedu, 15. maja 2024. godine, s početkom u 19 časova. Tribinu podržavaju Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, potvrđujući time svoju posvećenost očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa", kazao je publicista i književnik Božidar Proročić.

Rebeka Čilović: Njena poezija istražuje granice ličnog i kolektivnog identiteta kroz prizmu savremene žene. Koristeći intenzivne simbole i metafore, Čilovićka plete stihove koji su istovremeno i intimni i univerzalni, pružajući novo svjetlo na današnje društvene dileme.

Tanja Bakić: Bakićeva poezija odlikuje se eksperimentalnim pristupom jeziku i formi. Njene pjesme su često introspektivne, propitujući ulogu umjetnosti u društvenim promjenama i ličnom razvoju, a stil joj je snažno utemeljen u modernističkoj tradiciji.

Edin Smailović: Smailovićev poetični izraz je duboko ukorijenjen u tradiciju i mitologiju, ali sa snažnim osvrtom na savremenost. Njegove pjesme su vizionarske, premošćujući prošlost i sadašnjost i često istražuju teme kao što su identitet, migracija i transkulturalnost.

Selma Rastoder-Skenderović: Kao moderator programa, Selma donosi bogato iskustvo u literarnoj kritici i akademskom pristupu književnosti. Njena stručnost omogućit će dublje razumijevanje tematskih i stilskih aspekata poezije koji će se istraživati tokom tribine.

Očekuje  se veče bogato poezijom, refleksijom i inspirativnim razgovorom.

"Ovaj događaj je izvanredna prilika za sve ljubitelje poezije da se susretnu, razmijene ideje i zajedno proslave bogatstvo bošnjačke kulture u Crnoj Gori. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da postanete dio dijaloga koji oblikuje kulturu u novom dobu", naglasio je Proročić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Veliki planovi za RAZVOJ i UNAPREĐENJE Državnog arhiva Crne Gore

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 20:36

Ministarka kulture i medija  Tamara Vujović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković posjetili su Državni arhiv Crne Gore, čime je obilježen početak "Neđelje arhiva", manifestacije koja ima za cilj promociju arhivskog nasljeđa i podizanje svijesti o značaju Arhiva, arhivske djelatnosti i građe.

CNP: Predstava „Proces“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:29

Predstava „Proces“, prema tekstu Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, biće izvedena u utorak 28. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h. Sve ulaznice su rasprodate.

Premijera predstave „Probali smo, gledajte” 29. maja u KIC-u

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:01

Nova predstava Dodestove radionice glume „Probali smo, gledajte” premijerno će biti izvedena u srijedu, 29. maja, u sali Dodest, od 20 sati.

"Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati ZNANJA i ISKUSTVA"

Petak, 24.05.2024 | 21:39

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija  Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.

CNP na Priština internacionalnom pozorišnom festivalu

Petak, 24.05.2024 | 13:18

Predstava “Bladi Mun”, prema tekstu i u režiji Ane Đorđević, biće izvedena u okviru takmičarske selekcije VIII Priština internacionalnog pozorišnog festivala u nedjelju, 26. maja u Teatru “Faruk Begolli” s početkom u 19h.

UHAPŠEN Podgoričanin, na auto-putu vozio brže od dozvoljenog

Utorak, 28.05.2024 | 09:45

Podgoričanin M.S. uhapšen je zbog prekoračenja dozvoljene brzine vožnje.

"VRTOGLAVA CIFRA" - Jokiću spremaju NAJVEĆI UGOVOR u istoriji košarke?

Utorak, 28.05.2024 | 09:33

Nikola Jokić (29), zvanično najbolji košarkaš (MVP) NBA lige, trebao bi da od Denver Nagitsa dobije uskoro najveći ugovor u istoriji košarke.

Ronaldo piše istoriju - Fudbaler OBORIO još jedan REKORD

Utorak, 28.05.2024 | 09:28

Fudbaleri Al Nasra savladali su Al Itihad u posljednjem kolu prvenstva Saudijske Arabije sa 4:2.

Pjevačica šokirala PRIZNANJEM - "Muž mi KONTROLIŠE šta imam na telefonu"

Utorak, 28.05.2024 | 09:20

Ovo je baš čudan dogovor.

Legendarnom bokseru POZLILO u avionu

Utorak, 28.05.2024 | 09:12

Majk Tajson (57), legenda boksa, suočio se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima tokom leta od Majamija za Los Anđeles na početku sedmice.

Topla čokolada može da vam POMOGNE da smršate - Stručnjaci objašnjavaju i KAKO

Utorak, 28.05.2024 | 09:01

Kakao je pun vlakana, koji mogu da vam obuzdaju glad i na taj način pomognu u gubitku težine.

Al Paćino ZVIJEZDA novog FILMSKOG OSTVARENJA

Utorak, 28.05.2024 | 08:50

Kejti Holms, Tobi Kebel i Al Paćino pridružiće se novom filmu "Captivated"

Pilot OTKRIO gdje možete očekivati najgore TURBULENCIJE na svijetu

Utorak, 28.05.2024 | 08:42

Plašite li se letenja, a priče o avionskim nesrećama zbog jakih turbulencija?

Ovo je NAJSUNČANIJI grad u Evropi - Smješten na "obali sunca"

Utorak, 28.05.2024 | 08:34

Ako želite da imate zagranatovano sunčan odmor, to možete da nađete u Španiji, tačnije Malagi.

Spajić odao počast Dušku Jovanoviću: Zadovoljenje pravde pravi put ka vraćanju povjerenja u institucije sistema

Utorak, 28.05.2024 | 08:24

Predsjednik Vlade Milojko Spajić odao je počast i zapalio svijeću na mjestu gdje je prije 20 godina ubijen Duško Jovanović, glavni i odgovorni urednik DAN-a.