Petak, 10.01.2020 | 18:49
IZVOR: telegraf.rs

Pet grešaka koje stalno pravimo pri korišćenju TELEFONA: A koštaju nas ZDRAVLJA

Telefon držite blizu sebe zbog alarma, da biste posmatrali kvalitet svog sna ili zbog nekog trećeg zdravstvenog razloga? Koji god da je razlog, vaš telefon vam nije dobar drug kada je spavanje u njegovoj blizini u pitanju.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Sajt Bright Side je napravio listu grešaka koje ljudi najčešće prave, kada je upotreba pametnih telefona u pitanju, a kojih treba biti svjestan da bi na zdrav način koristili svoje uređaje.

1. Spavanje sa telefonom

Mobilni telefon je elektromagnetni transmiter i risiver (tj. emiter i primalac signala), što znači da emituje radio talase. Iako to još nije dokazano, istraživanje koje je u toku nastoji da potvrdi da ti talasi mogu da utiču na mozak, ako ga njima izložite duži vremenski period.

Razne notifikacije vas mogu probuditi u pola noći i prekinuti ciklus sna. Ako ne možete da ga potpuno isključite ili da ga držite u drugoj sobi dok spavate, pokušajte da ga držite na "airplane" modu.

2. Zraci plave svjetlosti

Svetlo sa vašeg ekrana suzbija melatonin, hormon koji reguliše ciklus vašeg sna, što je još jedan u nizu razloga zbog kojih telefon ne treba da bude u vašoj blizini dok spavate. Plavo svijetlo može da izazove glavobolju i probleme sa vidom. Pokušajte da smanjite nivo osvjetljenja ili da uključite filter za plavo svijetlo.

3. Slab signal

Kada vidite da je signal na vašem telefonu slab, znajte da tada telefon "izbacuje" jači signal kao transmiter. Što više energije izlazi iz vašeg telefona, to je vaše zdravlje ugroženije - smatra doktorka Devra Dejvis, autorka knjige "Diskonekcija: Istina o telefonskoj radijaciji".

Ona prelaže da umjesto kontantnog korišćenja mobilnog telefona, počnete da koristite fiksni telefon ili da držite mobilni što dalje od sebe. Slab signal čini da se vaš telefon pregrijava što predstavlja dodatnu opasnost.

4. Kontakt sa kožom

Nekoliko studija koje su se bavile vezom između mobilnih telefona i raka, preciziraju da se njihov signal emituje na frekvenciji od oko 900 MHz, što utiče na zagrijavanje telefona. Koža absorbuje tu toplotu veoma lako, svaki put kada držite telefon prislonjen uz sebe. Pokušajte da koristite slušalice ili spikerfon kada razgovarate telefonom, da biste izbjegli da dođete u dodir sa istim. Kada ga ne koristite, a signal mu je slab, držite ga što dalje od sebe.

5. Gledate u telefon potpuno iskrivljeni

Opšte je poznato da korišćenje telefona izaziva povredu palca, koja se zove Tensinovitis. Pored ovoga, postoji još jedan zdravstveni problem koji se javlja zbog korišćenja telefona, tzv. "tekst vrat". Kao što i samo ime kaže, kada savijete vrat prema ekranu telefona pritisak na vaš vratni dio kičme se povećava. Kako vrijeme prolazi, težina koju vaš vrat osjeća je pet puta veća nego što je zaista prava težina vaše glave. Ovo izaziva bolove u vratu i kičmi, kao i poremećaje u držanju. Zato držite telefon u visini očiju kako bi vam vrat ostao prav!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zlatan Ibrahimović NAPUŠTA Milano?

Petak, 26.04.2024 | 19:41

Zlatan Ibrahimović se tokom sezone vratio u Milan i postao savjetnik čelnika kluba, vjerovalo se da je ustvari dobio mnogo ozbiljniju funkciju.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.

Maj za ova dva znaka ZODIJAKA donosi FILMSKU LJUBAVNU PRIČU

Petak, 26.04.2024 | 19:21

Čeka ih romantičan maj, pun preokreta na ljubavnom polju.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kada ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.