Ponedjeljak, 24.02.2020 | 07:16
IZVOR: Pobjeda

KAZNA za ugostitelje ako ne budu poštovali ZAKON: Poseban računa za predjelo, glavno jelo, desert,...

Ugostitelji će i dalje, odnosno do januara naredne godine i početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, gostu, recimo, prilikom ručka, morati da izdaju pet ili šest računa za aperitiv, predjelo, čorbu, glavno jelo, hljeb, desert.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Tako je, kazali su Pobjedi iz Poreske Uprave, regulisano Zakonom o PDV, uredbom i pravilnikom koji regulišu izdavanje računa.

U protivnom, odnosno ukoliko na kraju kad gost završi sa ručkom donesu jedan račun po stavkama rizikuju kaznu do deset hiljada eura za firmu i do 2.000 eura za odgovorno lice.

Ugostitelji su se zbog ovog žalili i Poreskoj upravi, tvrdeći da takvu praksu punjenja čašice računima nemaju druge zemlje i da to predstavlja problem, naročito u sezoni.

Žalili su se i na kazne koje im, ukoliko ne donesu poseban račun za sve, izriču inspektori.

Problem je nedavno stigao i do skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, ekologiju i poljoprivredu koji će kandidovati ovo pitanje za raspravu.

Tragom ove inicijative, odnosno žalbi, Pobjeda je pitala Poresku upravu i Upravu za inspekcijske poslove da li ugostitelj pravi prekršaj ukoliko, recimo, na kraju ručka, gostu donese jedan račun po stavkama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove dobili su kratak odgovor “ovo je u direktnoj nadležnosti Poreske uprave”.

Iz Poreske su međutim kazali da su upoznati sa ovim primjedbama ugostitelja ali i saopštili da do primjene Zakona o fiskalizaciji gost će morati da dobije onoliko računa koliko je puta poručivao.

“U skladu sa regulativom koja je trenutno na snazi, obaveza izdavanja fiskalnog računa vezuje se za svaki pojedinačni promet i to u momentu izvršenja prometa, zbog čega svaka narudžbina mora biti praćena izdavanjem fiskalnog računa, bez obzira što se može raditi o istom kupcu/klijentu”, kazali su iz Poreske Uprave.

Oni podsjećaju da je obaveza izdavanja računa propisana Zakonom o porezu na dodatu vrijednost.

“Zakon u članu 31 predviđa da je poreski obveznik dužan da za izvršeni promet proizvoda, odnosno usluga izda račun ili drugi dokumenat koji služi kao račun. Takođe, Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost u članu 73 propisano je da su poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom dužni da promet iskazuju preko poreskih registar kasa, pri čemu je za svaku isporuku obavezno izdati račun”, pojasnili su iz ovog državnog organa.

Naglašavaju takođe i da Uredba o poreskoj registar kasi definiše ovo pitanje.

“U članu 8 propisuje se da se fiskalnim računom evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet proizvoda, odnosno usluga”, objasnili su iz Poreske uprave.

Poreska uprava je, kažu oni, upoznata sa primjedbama poreskih obveznika, posebno onih koji posluju u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima.

“Njihove primjedbe su u vezi sa potrebom da se obaveza izdavanja računa vezuje sa kompletnom uslugom koju restoran ili hotel pružaju tokom posjete njemu, a ne za posebne stavke ponude. Nastojaćemo da se ovo pitanje riješi kroz sistem elektronske fiskalizacije, kojom će biti uveden novi način evidentiranja prometa i prenosa podataka do Poreske uprave”, najavili su iz Poreske uprave.

Poslanica DPS i članica skupštinskog Odbora za turizam Marija Maja Ćatović kaže da je izdavanje računa na ovakav način izražen problem naročito u turističkoj sezoni, a posebno kad gost plaća karticom.

“Gosti iz zapadnih zemalja začuđeni su donošenjem velikog broja računa jer su naviknuti da na kraju, recimo, kada završe sa ručkom dobiju račun. Svi koji su putovali vani znaju da je to tako. Kod nas je zabunu unijelo pitanje kada je usluga završena nakon čega se daje račun. Tumačenja su različita. Da li, primjera radi, kad gost završi sa ručkom ili mu svako malo kad dobije piće, supu, glavno jelo, desert treba puniti čašicu računima… Smatram da je usluga završena kad gost završi ručak”, kaže Ćatović.

Ona je ovo pitanje kandidovala na skupštinskom Odboru za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu ističući da advokati smatraju da je usluga završena na kraju kad gost završi ručak a inspektori onda kad se donese piće, pa onda kada se donese predjelo…

Predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu, ekologiju Petar Ivanović je predložio da se ovo pitanje kandiduje za raspravu zajedno sa skupštinskim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet.

“Da zajedno pokušamo da damo doprinos preciziranju tog člana zakona o momentu završetka usluge”, kazao je Ivanović.

On, međutim, smatra da će od početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga riješiti ovaj problem.

Ivanović takođe ističe da nigdje u svijetu nije vidio da vam konobar svako malo donose račune.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Spago
24.02.2020 12:46

Maja je u pravu Gostu treba dati racun sa svim stavkama na kraju usluge kada gost to zatrazi ili ugostitelj ocijeni da treba. Zasto jednostavno ako moze komplikovano?? Majstori smo za izmisljati toplu vodu.

12 1
Ja sam
25.02.2020 22:58

A ovo se odavno radi,kakva glupost ,možda jedino na primorje Kasa nema opciju otvorenog stola

0 0

OSTALE VIJESTI

Namirnica dovoljno, rafovi u prodavnicama puni: Građani ne treba da se plaše da će nečega faliti

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 08:43

U crnogorskim marketima ima dovoljno namirnica, rafovi se nesmetano pune i građani ne treba da se plaše da će nečega faliti, saopšteno je Dnevnim novinama u trgovačkim lancima Voli i Idea i HD Lakoviću.

Od ponoći gorivo JEFTINIJE devet do 16 centi?

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 07:53

Negativni trendovi na svjetskim berzama nafte traju od početka godine, a uzrok su pandemija koronavirusa, ali i sukob Saudijske Arabije i Rusije oko nafte politike.

Predstavljen PLAN: Crnoj Gori potrebno 59 miliona eura za suočavanje sa posljedicama koronavirusa

Subota, 28.03.2020 | 17:14

Crnogorski Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa predstavljen je danas ambasadorima akreditovanim u našoj zemlji kao cjelovit je dokument koji obuhvata procijenjene sveobuhvatne tromjesečne potrebe Crne Gore u iznosu od 59 miliona eura u deset ključnih kategorija: od hitnih odgovora do brojnih urgentnih rješavanja socijalno-ekonomskih izazova.

URA predlaže privremeno ukidanje PDV-a za ljekove, brašno, ulje, hljeb, šećer..

Subota, 28.03.2020 | 08:56

Građanski pokret URA uputio je novi predlog Vladi, kojim se privremeno ukida naplata poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i sve ljekove.

URA predložila: Ograničiti plate funkcionera na maksimalno 1000 eura

Petak, 27.03.2020 | 07:46

Građanski pokret URA uputio je danas Vladi novi predlog koji podrazumijeva da se u narednom periodu plate svih javnih funkcionera čija primanja prelaze 1000 eura limitiraju na ovaj iznos. Smatraju da je ova mjera nužna kako bi svi zajedno podijelili teret u vremenu koje nam predstoji.

KCCG: Jedan pacijent zaražen koronavirusom životno ugrožen, priključen na respirator

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 09:36

Jedan pacijent koji je pozitivan na COVID sinoć je primljen u Klinički centar Crne Gore.

U BiH ZARAŽENO još 13 osoba: Ukupno 340 OBOLJELIH

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 09:24

U Federaciji BiH (FBiH) potvrđeno je još 13 slučajeva zaraze virusom korona, te je ukupan broj zaraženih 340.

Zbog kršenja Vladinih mjera: U CG protiv 100 osoba pokrenuti postupci

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 09:09

U svim osnovnim državnim tužilaštvima u Crnoj Gori protiv 100 osoba pokrenuti su postupci zbog kršenja niza Vladinih mjera. Od tog broja 50 je pokrenuto pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici, saopštila je za TVCG državna tužiteljka Milica Anđelić Mandić.

Namirnica dovoljno, rafovi u prodavnicama puni: Građani ne treba da se plaše da će nečega faliti

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 08:43

U crnogorskim marketima ima dovoljno namirnica, rafovi se nesmetano pune i građani ne treba da se plaše da će nečega faliti, saopšteno je Dnevnim novinama u trgovačkim lancima Voli i Idea i HD Lakoviću.

Studenti medicine u Call centru: "Nije bilo ni humano, ni etički, a ni čojski’ odustati..."

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 07:21

Prije desetak dana, tačnije 20. marta u Institutu za javno zdravlje otvoren je Call centar, namijenjen svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi korona virusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost.

PROGNOZA: Danas promjenljivo, do 21 STEPEN

Ponedjeljak, 30.03.2020 | 07:02

Vremenska prognoza za ponedjeljak 30. mart.

Savjet za građansku kontrolu: Policija prema svešteniku u Reževićima postupila profesionalno

Nedjelja, 29.03.2020 | 21:47

Savjet za građansku kontrolu rada policije je po sopstevnoj inicijativi provjerio postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti (CB) Budva prema svešteniku Goranu Baćanu, koji je obavljao bogosluženje u manastiru Reževići, opština Budva.

U Podgorici NESTAO Dejan Bakrač

Nedjelja, 29.03.2020 | 21:21

Podgoričanin Dejan Bakrač (31) nestao je 26. marta u tom gradu.

Borba protiv koronavirusa: NAVIJAČI reprezentacije na raspolaganju

Nedjelja, 29.03.2020 | 20:51

Navijači crnogorske reprezentacije "Ultra Crna Gora" stavili su se na raspolaganje organima i svim službama u teškoj borbi protiv koronavirusa.

Pavlović: Taksisti svakim danom u sve TEŽEM položaju

Nedjelja, 29.03.2020 | 20:47

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović uputio je otvoreno pismo rukovodiocima lokalnih samouprava, Crne Gore, gradonačelnicima i predsjednicima opština, povodom stanja u kome se taksisti nalaze zbog krize uzrokovane koronavirusom.