Ponedjeljak, 24.02.2020 | 07:16
IZVOR: Pobjeda

KAZNA za ugostitelje ako ne budu poštovali ZAKON: Poseban računa za predjelo, glavno jelo, desert,...

Ugostitelji će i dalje, odnosno do januara naredne godine i početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, gostu, recimo, prilikom ručka, morati da izdaju pet ili šest računa za aperitiv, predjelo, čorbu, glavno jelo, hljeb, desert.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Tako je, kazali su Pobjedi iz Poreske Uprave, regulisano Zakonom o PDV, uredbom i pravilnikom koji regulišu izdavanje računa.

U protivnom, odnosno ukoliko na kraju kad gost završi sa ručkom donesu jedan račun po stavkama rizikuju kaznu do deset hiljada eura za firmu i do 2.000 eura za odgovorno lice.

Ugostitelji su se zbog ovog žalili i Poreskoj upravi, tvrdeći da takvu praksu punjenja čašice računima nemaju druge zemlje i da to predstavlja problem, naročito u sezoni.

Žalili su se i na kazne koje im, ukoliko ne donesu poseban račun za sve, izriču inspektori.

Problem je nedavno stigao i do skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, ekologiju i poljoprivredu koji će kandidovati ovo pitanje za raspravu.

Tragom ove inicijative, odnosno žalbi, Pobjeda je pitala Poresku upravu i Upravu za inspekcijske poslove da li ugostitelj pravi prekršaj ukoliko, recimo, na kraju ručka, gostu donese jedan račun po stavkama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove dobili su kratak odgovor “ovo je u direktnoj nadležnosti Poreske uprave”.

Iz Poreske su međutim kazali da su upoznati sa ovim primjedbama ugostitelja ali i saopštili da do primjene Zakona o fiskalizaciji gost će morati da dobije onoliko računa koliko je puta poručivao.

“U skladu sa regulativom koja je trenutno na snazi, obaveza izdavanja fiskalnog računa vezuje se za svaki pojedinačni promet i to u momentu izvršenja prometa, zbog čega svaka narudžbina mora biti praćena izdavanjem fiskalnog računa, bez obzira što se može raditi o istom kupcu/klijentu”, kazali su iz Poreske Uprave.

Oni podsjećaju da je obaveza izdavanja računa propisana Zakonom o porezu na dodatu vrijednost.

“Zakon u članu 31 predviđa da je poreski obveznik dužan da za izvršeni promet proizvoda, odnosno usluga izda račun ili drugi dokumenat koji služi kao račun. Takođe, Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost u članu 73 propisano je da su poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom dužni da promet iskazuju preko poreskih registar kasa, pri čemu je za svaku isporuku obavezno izdati račun”, pojasnili su iz ovog državnog organa.

Naglašavaju takođe i da Uredba o poreskoj registar kasi definiše ovo pitanje.

“U članu 8 propisuje se da se fiskalnim računom evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet proizvoda, odnosno usluga”, objasnili su iz Poreske uprave.

Poreska uprava je, kažu oni, upoznata sa primjedbama poreskih obveznika, posebno onih koji posluju u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima.

“Njihove primjedbe su u vezi sa potrebom da se obaveza izdavanja računa vezuje sa kompletnom uslugom koju restoran ili hotel pružaju tokom posjete njemu, a ne za posebne stavke ponude. Nastojaćemo da se ovo pitanje riješi kroz sistem elektronske fiskalizacije, kojom će biti uveden novi način evidentiranja prometa i prenosa podataka do Poreske uprave”, najavili su iz Poreske uprave.

Poslanica DPS i članica skupštinskog Odbora za turizam Marija Maja Ćatović kaže da je izdavanje računa na ovakav način izražen problem naročito u turističkoj sezoni, a posebno kad gost plaća karticom.

“Gosti iz zapadnih zemalja začuđeni su donošenjem velikog broja računa jer su naviknuti da na kraju, recimo, kada završe sa ručkom dobiju račun. Svi koji su putovali vani znaju da je to tako. Kod nas je zabunu unijelo pitanje kada je usluga završena nakon čega se daje račun. Tumačenja su različita. Da li, primjera radi, kad gost završi sa ručkom ili mu svako malo kad dobije piće, supu, glavno jelo, desert treba puniti čašicu računima… Smatram da je usluga završena kad gost završi ručak”, kaže Ćatović.

Ona je ovo pitanje kandidovala na skupštinskom Odboru za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu ističući da advokati smatraju da je usluga završena na kraju kad gost završi ručak a inspektori onda kad se donese piće, pa onda kada se donese predjelo…

Predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu, ekologiju Petar Ivanović je predložio da se ovo pitanje kandiduje za raspravu zajedno sa skupštinskim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet.

“Da zajedno pokušamo da damo doprinos preciziranju tog člana zakona o momentu završetka usluge”, kazao je Ivanović.

On, međutim, smatra da će od početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga riješiti ovaj problem.

Ivanović takođe ističe da nigdje u svijetu nije vidio da vam konobar svako malo donose račune.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Spago
24.02.2020 12:46

Maja je u pravu Gostu treba dati racun sa svim stavkama na kraju usluge kada gost to zatrazi ili ugostitelj ocijeni da treba. Zasto jednostavno ako moze komplikovano?? Majstori smo za izmisljati toplu vodu.

12 1
Ja sam
25.02.2020 22:58

A ovo se odavno radi,kakva glupost ,možda jedino na primorje Kasa nema opciju otvorenog stola

0 0

OSTALE VIJESTI

Promet MANJI za 30 odsto: Evo koliko vozila dnevno prođe kroz SOZINU

Utorak, 14.07.2020 | 09:21

Koliko epidemija korona virusa utiče na ljetnju turističku sezonu najbolje pokazuje to što jutros nije bilo uobičajene gužve i kolone automobila na naplatnoj rampi Sozine.

Ratković: PRIHODI od turizma pašće više od 40%

Ponedjeljak, 13.07.2020 | 07:43

Država najavljuje treći paket mjera za ekonomiju već mjesec dana. Prema riječima Ratkovića čeka se treći paket pomoći turizmu, koji je najveći izvor multiplikativnih efekata na ostalu privredu i društvo.

U turizam uloženo 1,7 MILIJARDI EURA- evo i na kojim projektima

Nedjelja, 12.07.2020 | 08:06

Pandemija koronavirusa bitno je uticala na turističku sezonu Crne Gore, ali ne i na projekte koji se realizuju u sektoru turizma.

EPCG: U junu potrošnja struje MANJA 6,7 odsto

Subota, 11.07.2020 | 11:35

Domaćinstva su u junu 2020. godine potrošila 81.632.458 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 6,7% manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u maju 2020. godine, odnosno 16,5% manje u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom juna 2019. godine, saopšteno je iz Elektrorpivrede Crne Gore (EPCG).

Nedjelja i državni praznik: Trgovine NEĆE RADITI tri dana

Petak, 10.07.2020 | 06:54

Uoči Dana državnosti Crne Gore, iz Uprave za inspekcijske poslove podsjetili su privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, na obavezu da poštuju odredbe člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisana zabrana rada trgovinama nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Simović: Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani JAVNO ZDRAVLJE

Utorak, 14.07.2020 | 14:46

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović pozvao je danas građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa rekavši da je danas situacija drugačija nego u prvom talasu.

IJZ: Još 64 NOVA slučaja koronavirusa, od poslatih uzoraka u Njemačku stiglo 475 pozitivnih nalaza

Utorak, 14.07.2020 | 16:28

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 426 uzorka na novi koronavirus, među kojima su 64 rezultata bila pozitivna i to:

Promet MANJI za 30 odsto: Evo koliko vozila dnevno prođe kroz SOZINU

Utorak, 14.07.2020 | 09:21

Koliko epidemija korona virusa utiče na ljetnju turističku sezonu najbolje pokazuje to što jutros nije bilo uobičajene gužve i kolone automobila na naplatnoj rampi Sozine.

Eraković: Gradićemo klinike, Urgentni centar, zdravlje građana nam je najpreče i nema cijenu

Utorak, 14.07.2020 | 12:32

Klinički centar Crne Gore ima jasnu viziju razvoja zdravstvenog sistema. Gradiće se klinike, Urgentni centar, realizovaće se projekti koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu djece, porodilja, a strateški se planiraju projekti vezani za zdravstveni turizam. Sve ove projekte u razgovoru za CdM najavio je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

Ljekari i čudotvorci za koje se vezuju brojna VJEROVANJA: Danas se obilježavaju SVETI VRAČI

Utorak, 14.07.2020 | 08:00

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vrači.

NKT - Podgoričani da POŠTUJU mjere, u Rožajama i Gusinju PRODUŽENE još sedmicu

Utorak, 14.07.2020 | 21:31

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) analiziralo je večeras na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu Podgorici u kojem je konstatovan značajan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom.

Podgorica - KORONAVIRUS potvrđen na Pravnom FAKULTETU Univerziteta Crne Gore

Utorak, 14.07.2020 | 21:11

Sa Pravnog fakulteta su saopštili da će komunikacija sa njihovim službama biti zatvorena za neposredan rad sa studentima i zaposlenima, da će se odvijati isključivo putem telefona i elektronske pošte, ali da će ispiti biti organizovani u predviđenim terminima - uz obavezno nošenje maski, rukavica i dezinfekciju ruku prije ulaska u sale.

60.000 rukavica, 15.000 maski... - U Crnu Goru stigla još jedna DONACIJA Brčvaka

Utorak, 14.07.2020 | 20:47

U Crnu Goru je danas stigla donacija Hajriza Brčvaka koja se sastoji od 60.000 rukavica, 15.000 maski, 2.000 vizira, saopšteno je na stranici njegove humanitarnog fonda Hemiias.

Mozgalica koju većina riješi pogrešno jer ne paze na DETALJE: Možete li vi do RJEŠENJA?

Utorak, 14.07.2020 | 20:33

Koliko pazite na detalje? Ispred vas je nekoliko mozgalica koje će to dobro testirati.

POBJEDNICI nikad ne rade ovih 7 stvari - Ovo su navike koje narušavaju MIR i SREĆU!

Utorak, 14.07.2020 | 20:20

Na žalost, sami sebi toliko komplikujemo život da često ni ne primjetimo sreću kada je tačno ispred nas.

Bošković - "SPC bi Crnu Goru da vrati vijekovima unazad"

Utorak, 14.07.2020 | 20:03

Sve ono što se dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako je kazao ministar odbrane Predrag Bošković gostujući u "Teleskopiji" RTCG, otkrilo je političku pozadinu djelovanja Srpske pravoslavne crkve.

Teniser BRANI Novaka: "Nije Đoković predsjednik države, oni koji ga KRITIKUJU, sjede i ćute..."

Utorak, 14.07.2020 | 19:48

Rišar Gaske, francuski teniski veteran, nije mogao da ćuti i u javnosti je prokomentarisao kompletnu situaciju u ''bijelom sportu.''

Dačić: Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i Vučića

Utorak, 14.07.2020 | 19:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Šta omiljena KAFA otkriva o vama - Da li ste ZABAVNI, kreativni ili možda preozbiljni?

Utorak, 14.07.2020 | 19:25

Najzastupljeniji jutarnji ritual širom svijeta je ispijanje prve kafe. Ovaj kofeinski napitak nam pruža snagu za početak dana, daje razlog za susret sa dragim osobama i neobavezan razgovor.

VIDEO koji se proširio Internetom: Pas ugledao slijepog čovjeka, pa sklonio granu s puta kako bi on mogao proći

Utorak, 14.07.2020 | 19:11

Psi su poznati kao životinje velikog srca, a video koji se pojavio na Twitteru upravo to i dokazuje. Dok je šetao pješačkom stazom u društvu svoje vlasnice, kamera je uhvatila psa kako čini dobro djelo.