Utorak, 25.02.2020 | 16:41
IZVOR: cdm.me

MBA: Regionalni razvoj doprinosi smanjenju uvoza hrane

Prema podacima Uprave za statistiku u prethodnoj godini je uvezeno nešto više od 474 miliona eura hrane.




Foto: Ilustracija, pixabay

To sigurno nije zanemarljiv iznos za malu ekonomiju kakva je naša, zato bi trebalo intenzivirati aktivnosti kako bi se on smanjio, odnosno povećanju zastupljenosti domaće hrane na domaćem tržištu i njenog povećanog izvoza, saopšteno je danas iz Montenegro Biznis Alijanse MBA.

Kako ističu, u strukturi uvoza hrane dominira uvoz mesa, zatim voća i povrća, žitarica, mlječnih proizvoda i jaja.

“Sve su to proizvodi koji se mogu obezbjeđivati u mnogo većim količinama iz domaćih potencijala, većom iskorišćenošću domaćih kapaciteta. To bi dovelo do smanjenja iznosa koji izdvajamo za uvoz hrane i uticalo bi na povoljniji odnos kada je u pitanju ukupna spoljno trgovinska robna razmjena koja se već duže vrijeme značajnije ne mijenja na bolje”, navode u MBA.

Ocjenjuju da je jedan od ključnih načina da se stanje u ovom važnom segmentu za razvoj svake ekonomije promijeni u pozitivnom pravcu je ubrzaniji razvoj manje razvijenih regija u Crnoj Gori.

“To bi uticalo na uravnoteženje regionalnog razvoja kao neophodnog uslova za brži ukupan razvoj. Sjeverni, manje razvijeni dio naše države, posjeduje brojne resurse čijim bi efikasnijim korišćenjem bili bliži ostvarenju tog cilja. To je područje bogato vodom, brojnim pašnjacima, šumama, što je izuzetno pogodan ambijent za razvoj stočarstva, i ne samo stočarstva. Naravno, svaka regija Crne Gore ima svoje specifičnosti i potencijale čijim bi efikasnijim korišćenjem pozitivno uticali na promjenu stanja nabolje kada su u pitanju izvozno – uvozni poslovi”, ukazuju u MBA.

Poručuju da bi, pošto država ima obavezu da vodi računa o zdravlju svojih građana, taj aspekt imao podsticajno dejstvo da se maksimalno aktivno sprovode sve nabrojene aktivnosti.

“Jer, činjenica je da bi smo, npr. povećanjem proizvodnje mesa iz domaćih izvora obezbijedili bolji kvalitet ovog proizvoda od onoga koji nam se nudi iz uvoza. To, manje-više, važi i za sve druge uvezene prehranbene proizvode. Svjesni smo da sve ovo zahtijeva puno vremena, da je to proces, ali utisak je da bi sve to moglo i moralo poprimiti ubrzaniji tok, i pored nesumnjivih napora da se stvari odvijaju u tom pravcu”, zaključuju u Montenegro Biznis Alijansi.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.