Petak, 26.04.2024 | 08:32
IZVOR: kolektiv.me

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.




Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se u Berlinu sa čelnicima BWA, a u razgovoru je posebno naglašeno da postoji veliko interesovanje kompanija za ulaganja u Crnu Goru.

Zbog toga će u junu biti otvorena kancelarija u Herceg Novom, a tada će Crnu Goru posjetiti velika delegacija njemačkih privrednika. BWA okuplja oko 10 hiljada preduzeća i zastupljen je u preko 100 zemalja.

„Ideja je da povećavamo direktne strane investicije i da omogućimo veće projekte. U suštini želimo da privučemo kompanije koje žele da ulažu u Crnu Goru i pomognemo im. Smatramo da je najbolje da kroz konkretne, uspješne projekte, prikažemo sav potencijal Crne Gore. Vidimo trenutno ogromno interesovanje kompanija da postanu dio crnogorskog tržišta, a jedan od razloga je vrlo pristupačna cijena električne energije, što je vrlo značajno,“ istakao je Pavle Miković, izvršni direktor predstavništva BWA u Crnoj Gori.

Spajić je naglasio da je uklanjanje biznis barijera jedan od ciljeva Vlade, a u tom kontekstu je smanjenje fiksnih troškova na rad vrlo važno.

„Želimo da stvorimo najbolje uslove za razvoj privrede, a namjera je da budemo regionalni centar kompanijama, koje žele da ulažu u Zapadni Balkan. Jedan od glavnih prioriteta ove Vlade je povezivanje ekonomije Crne Gore sa Evropskom unijom, a gradnja mosta sa Njemačkom od velikog je značaja“, poručio je predsjednik Vlade.

BWA ima 20-ogodišnje iskustvo poslovanja, a okuplja kompanije iz raznih sfera.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka delegacija predvođena generalnim direktorom Ursom Unkaufom istakla je posebnu zainteresovanost za saradnju na polju poljoprivrede, energetike, ali i razvoja vještačke inteligencije.

"Bilo je i riječi i o velikim projektima, poput otvaranja novih aerodroma u Crnoj Gori, a za to već postoji zainteresovanost njemačkih investitora", zaključeno je u saopštenju kabineta Spajića.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Klikovac - Rezultati Evrope sad i “eksperata” su smanjene plate

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 12:16

Rezultat programa Evropa Sad 1 i “eksperata” u upravi Glavnog grada jeste smanjenje zarada zaposlenima u Čistoći, Vodovodu i Tržnicama i pijacama za 10%, saopštio je šef Kluba odbornika DPS u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac.

Grnović: Za prva tri mjeseca 2024. godine u Glavnom gradu noćilo 53.139 gostiju, prema Podgorici otvoreno još pet avio linija

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:20

Po statističkim podacima MONSTAT-a za prva tri mjeseca 2024. godine u Podgorici je noćilo 53.139 gostiju, što je na nivou rekordne 2023. godine

Bivši radnici Košute i danas blokiraju put Cetinje-Podgorica od 11 do 15 SATI

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 07:39

Bivši radnici nekadašnje cetinjske fabrike “Košuta” ponovo će danas protestovati blokadom putnog pravca Cetinje – Podgorica. Saobraćaj će biti obustavljen u mjestu Kruševo ždrijelo od 11 do 15 časova.

Planiran prihod Luke Kotor od 6,8 miliona eura

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:26

Luka Kotor je za ovu godinu planirala ukupan prihod od 6,8 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više 43 odsto, saopštila je predsjednica Odbora direktora te kompanije, Ljiljana Popović-Moškov.

Da li znate? Evo koji poslovi su najplaćeniji u Srbiji

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:34

Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosjekom iznad 200.000 dinara (oko 1700 eura) – proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje.

Ne odustaje od humanog cilja - Nikola Rokvić stigao pješke NA POLA PUTA do Grčke

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:17

Pjevač Nikola Rokvić juče, 5. maja, je proslavio Uskrs sa porodicom u Štipu, a novo jutro, danas 6. maja, započeo je lijepim vestima sa puta, ali je napomenuo da mu je sada put znatno teži.

Ibrahimović pita Spajića: Hoće li Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici?

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:43

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, pitao je premijera Crne Gore Milojka Spajića, hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici i time još jednom stati na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Glavni grad testira upotrebu vještačke inteligencije: Super službenik će “u prstima” imati sve informacije

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 08:13

Glavni grad testira upotrebu vještačke inteligencije, kako bi, stvaranjem virtuelnog asistenta sugrađanima obezbijedili lakši pristup informacijama.

Toni Nadal - Đokovića motivisala želja da postane najbolji u istoriji, Rafa je živio sasvim normalnim životom

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:03

Toni Nadal, bivši trener Rafaela Nadala, podigao je dosta prašine izjavama o GOAT trci.

MOĆNI svjetski brendovi - U utorak izložba luksuznih automobila ispred Starog grada u Budvi

Nedjelja, 05.05.2024 | 19:10

Luksuzni automobili...

Uz saglasnost UNESCO: Kotor dobija NOVI FUDBALSKI STADION

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 18:04

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj“, potvrdio je danas predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Vuković: Spram ovoga, i Zdravko Krivokapić djeluje kao IZVRSTAN DRŽAVNIK

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:53

Nakon posljednjih dešavanja vezanih za Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, odnosno za stavove Vlade o tom dokumentu, oglasio se i potpredsjednik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković.

Jedna osoba EVAKUISANA sa stijene na Volujici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:42

Jedna osoba, koja je imala zdravstvene probleme, evakuisana je danas poslije 16 časovan sa stijene na Volujici.

"IZGUBIO sam PORODICU, ŽIVOT" - Sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića PROGOVORIO o teškom periodu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:32

Marko Bijelić, sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića nakon razvoda roditelja na društvenim mrežama, ne prati oca, a trenutno svojoj majci, pomože oko karijere.

TRIK zlata VRIJEDAN - Evo zašto kuvari stavljaju papir za pečenje na DNO RERNE

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:25

Profesionalni kuvari kažu da je ovo najbolji način za pripremu pice, hljeba, cele piletine ili ćuretine.

PES: Na kosponzorisanje Rezolucije POZIVAJU oni koji su gorivom SPONZORISALI tenkove za vrijeme užasa u Srebrenici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:09

Evolucija DPS-a od ratnohuškačke partije do evroatlantske, kao i poruke koje danas šalju imali bi smisla da su se "reformističke" snage nepovratno distancirale od dugogodišnjeg predsjednika, koji iza sebe ima upravo teret odgovornosti za ratne užase širom bivše Jugoslavije, ali i politička savezništva sa Dodikom i Vučićem, koja sada pripisuju drugima. To je saopšteno iz Pokreta Evropa sad, kao odgovor na saopštenje DPS.

MUP Albanije: "Crna Gora da POMOGNE u potrazi za tijelom majke i dvoje djece"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:46

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Bala zatražio je od crnogorskih kolega da započnu potragu za tijelima majke i dvoje djece od osam i tri godine, jer se sumnja da ih je tok rijeke Bojane (Buna) odnio preko granice u Crnu Goru, navode albanski mediji.

Jelena Karleuša u pregovorima za GLAVNU ULOGU u FILMU: Pjevačica OTKRILA koga će glumiti na velikom platnu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:41

Pjevačica Jelena Karleuša otkrila je da će se oprobati u ulozi glumice.

Ovo je NAJSKUPLJE MJESTO za parkiranje u Evropi, VRIJEDNO kao stan

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:30

Parking prostor kod Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za skoro pola miliona eura.

Bratić: "Sva rješenja ZAKONITA, mnogi će imati štošta da objašnjavaju"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:21

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić poručila je da su sva rješenja zakonita i dodala da će kad vrijeme prođe mnogi imati štošta da objašnjavaju.