Petak, 28.02.2020 | 13:40
IZVOR: Kolektiv.me

Na BARSKOM LJETOPISU odigrana lutkarska predstava i promovisana knjiga

Lutkarska predstava „Bajka o ribaru i ribici“ odigrana je posljednjeg februarskog četvrtka u Domu kulture u 18h, čime je započeo i dječji program treće Zimske scene „Barskog ljetopisa“.




Foto: Studio Petović

Ova predstava za djecu je producentsko ostvarenje Gradskog pozorišta iz Podgorice. Prema poznatom Puškinovom djelu„Bajka o ribaru i ribici“ režirao je Evgenij Ibragimov, jedan od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja.

Barski mališani i osnovci uživali su punih 50 minuta u specifičnom pripovijedanju ove priče, koja je zahvaljujući nevjerovatnoj uigranosti glumaca, lutkama i specijalnim efektima izgledala kao prava magija.

Član ansambla, glumac Davor Dragojević, kazao je da su upravo lutkarske predstave ono što djeca najprije zavole i da je to pravi način da steknu naviku odlaska u pozorište:

„Ja sam neko ko je zaljubljenik u lutkarstvo, ja sam i lutkarski reditelj, stvaram lutkarske predstave i uživamu svemu tome. Vjerujem da je to pravi način kako da se obratimo onoj najmlađoj publici, onima koji tek treba da zavole pozorište. Posljednjapredstavakoju sam radio za Gradsko pozorište je „Maca papučarica“ i namijenjena je najmlađem uzrastu, od tri i više godina, i za njom vlada veliko interesovanje.“

„Bajka o ribaru i ribici“ nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka. Ova predstava je namijenjena svima, jer nosi humanu poruku ispričanu isključivo lutkarskim sredstvima. U pojedinim scenama, jednom lutkom upravljaju čak četiri glumca, i kako kaže Dragojević, to uopšte nije lako:

„Dramski glumci igraju za sebe, svako svoj lik, a ovdje je glumac dužan da ono svoje „ja“ prenese na lutku i da tom lutkom emociju prenese na publiku, to je jako težak zadatak. Mnogi glumci se ne usuđuju da rade sa lutkama, a oni koji su ušli u svijet lutkarstva i te kako zavole sve to, jer na taj način sklone svoj ego, predaju se lutki. Svoj pokret, glas, predaju predmetu i kad uspiju da ga ožive, to je najveće zadovoljstvo za glumca. Još kada publika to pozdravi gromoglasnim aplauzom, i kaže da ste bili dobri, to nam je zapravo najveća nagrada.“

U ovoj predstavi, koja je osvojila brojne nagrade na prestižnim međunarodnim festivalima pozorišta za djecu, pored Dragojevićaigraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović.

Foto: Studio Petović

U Gradskoj knjižari u Baru, u sklopu književnog programa treće zimske scene „Barskog ljetopisa“, u četvrtak veče predstavljena je knjiga „Muško–ženske puzle: Knjiga o njoj“, Momčila Zekovića Zeka.

Roman koji je u protekloj godini izazvao veliko interesovanje domaće javnosti, na vrlo autentičan način predstavio je sam autor koji je za tu priliku priredio svojevrsni multimedijalni spektakl. U punoj knjižari, sa velikom znatiželjom, o knjizi su se raspitivali oni koji su za nju tek čuli, dok su oni koji su je već pročitali, razmjenjivali utiske i postavljali pitanja autoru.

Ovaj moderno napisan roman, govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onom, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem: kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat. Kako sam Zeković kaže, njegov roman nije za „čistunce“:

„Pričao sam iz duše, drugačijim redom sam postavljao riječi pa onda to zazvuči bezobraznije, jednostavnije, nisam to prvi uradio, dosta je autora pisalo na taj način, ja sam to samo prikupio i izbacio iz sebe na taj način. Autoru mora biti drago da je knjiga izazvala takvu vrstu reakcije, sve ida nije bilo puno pozitivnih reakcija, dobra je bilo kakvareakcija. Imao sam sreću da je jednom velikom broju žena jako prijala jer sam očigledno ispričao nešto što čuči u muškim mozgovima, o čemu one same sa sobom nisu umjele da razmišljaju na pravi način, a ja sam im otvorio, izgleda, neki prozorčić u kom su mogle da stvore sliku njihovih života koje vode u svojim domovima“, kazao je Zeković priznajući uz to da je ovo zapravo knjiga o „njemu“, te da se upravo prevodi na četiri strana jezika ali i da uveliko radi na novom rukopisu.

Na promociji knjige prikazan je i kratki dokumentarni film bjelopoljskog slikara Milutina Obradovića koji je inspirisan upravo ovom knjigom.

Sljedeće nedjelje u sklopu Zimske scene na programu je predstava „Greta, stranica 89“, u režiji Borisa Liješevića, u kojoj uloge tumače Jasna Đuričić i Boris Isaković. Ovo produkcijsko ostvarenje Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Saveza dramskih umetnika Vojvodine, na zahtjev producenta predstave odigraće se u srijedu 4. marta u sali Doma kulture u 20h.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Petak, 26.04.2024 | 10:42

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

ANKETA: Da li treba POVEĆATI KAZNE za NEPROPISNO parkiranje u Podgorici?

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:29

Glasajte u našoj novoj anketi.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Ministarstvo finansija: Čistoća mora da SMANJI PLATE 10 odsto

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:15

Preduzeću Čistoća stiglo je mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, za društva koja posluju sa gubitkom, u kojem se ukazuje da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

VIDEO: "RUJNA ZORA" u izvođenju kakvo još niste čuli - Makedonac BRILJIRAO na velikoj sceni

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:06

Emisija "Zvezde Granda" iz sedmice u sedmicu donosi sjajne nastupe takmičara, a ovog puta, jedan se posebno izdvojio.

Posadite ove dvije biljke u dvorište i nikada više nećete vidjeti krpelje: Od njihovog mirisa bježaće kao ludi

Petak, 26.04.2024 | 13:00

Da biste se trajno riješili krpelja, morate nabaviti određene biljke

SNIMAK Jelene Đoković OBORIO INTERNET: Novakova supruga PODIGLA FANOVE NA NOGE (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 12:30

Pogledajte video!

Nikola Rokvić PJEŠKE u humanoj misiji - Do sada prikupio ČETIRI MILIONA DINARA

Petak, 26.04.2024 | 12:27

Pjevač Nikola Rokvić hrabro je krenuo u svoju humanu misiju.

Pročitajte zašto je plivanje jedna od najboljih vježbi koju možete odabrati

Petak, 26.04.2024 | 12:14

Dok većina ljudi cijeni zdravstvene prednosti koje dolaze od trčanja, vožnje bicikla ili dizanja tegova, mnogo manje njih razumije prednosti koje proizlaze iz plivanja, a koje uključuju toniranje i jačanje mišića, smanjenje upale i jačanje srca, pluća i mentalnog zdravlja.

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Konačno je kraj retrogradnog Merkura, evo kako će to uticati na vaš znak

Petak, 26.04.2024 | 11:55

Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 26. april 2024. dan kada će se dosta stvari promijeniti. Planeta nastavlja svoj direktan hod, što znači da će znakovi morati da sumiraju dosadašnje lekcije. Iako će biti bolnih trenutaka, znaćete kako da počnete iznova. Važne odluke više neće morati da se odlažu, a greške iz prošlosti sada će dostići novu fazu.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Ove tri GREŠKE U IZBORU ODJEĆE o vama govore i više nego što mislite

Petak, 26.04.2024 | 11:40

Stilisti upozoravaju na tri greške koje žene često prave kada je u pitanju izbor garderobe, a koje nehotice naglašavaju stomak. Ove greške mogu dodati kilograme tamo gdje ih zapravo nema.

Konatar: Rezolucija o Palestini mora biti na dnevnom redu Skupštine Crne Gore

Petak, 26.04.2024 | 11:39

Predsjednik poslaničkog kluba URA Miloš Konatar sastao se u Skupštini Crne Gore sa članovima Pokreta solidarnosti sa Palestinom, koji su predstavili svoje dosadašnje aktivnosti sa primarnim akcentom na peticiju o usvajanju Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Rakčević: Gradnja kolektora u Botunu počinje u SEPTEMBRU

Petak, 26.04.2024 | 11:15

Gradnja kolektora u Botunu je izvjesna i počeće u septembru, a sva neslaganja mještana i predstavnika Opštine Zeta trebalo bi do tada da budu riješena, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.