Petak, 20.03.2020 | 17:03
IZVOR: cdm.me

Moratorijum na KREDITE od 23 marta: Klijenti da se banci obrate elektronskim putem ili telefonom

Moratorijum na otplatu kredita koji može da traje do 90 dana može se uraditi za pravna i za fizička lica, gdje se podrazumjevaju i kartični poslovi.




Foto: rtcg.me

Odluka CBCG - Ko hoće da zamrzne kredit na 90 dana, treba da obavijesti BANKU

Da bi se kvalifikovao klijent za moratorijum, mora se obratiti banci, elektronski, mail-om, a za fizička lica koja ne raspolažu mogućnostima obraćanja preko interneta omogućeno je telefonsko obraćanje bankama. Ovdje se prevashodno mislilo na penzionere. Mjere definisane Odlukom će se primjenjivati od 23. marta.

Ovo pravila korišćenja moratorijuma pojašnjena su danas na sastanku predstavnika svih banaka i tima Centrane banke Crne Gore na čelu sa givernerom Radojem Žugićem.

Kako je saopšteno iz Udruženja banaka, ono što je već više puta objavljeno, a bitno je, da su banke obezbjedile besplatne usluge na bankomatima, za elektronsko bankarstvo i mobilno bankarstvo.

“Centralna banka je smanjila provizije bankama ukoliko se ukaže potreba konverzije sredstava iz žiralnog u gotov novac.  Mjere su u skladu sa u ciljem izbjegavanja odlaska u banku i time se izbjegava izloženost kontaminaciji korona virusom koji je izazvao pandemiju, što znači da je vrlo prenosiv”, napominju oni.

Na sastanku su razmjenjena operativna saznanja i spremnost svih banaka iz sistema.

“Vrlo je jasno da sve banke mogu vrlo kvalitetno da odgovore u ovim zahtjevnim vremenima. Likvidnost banaka na nivou sistema je preko milijardu eura, Obavezna rezerva banaka koja se drži kod Centralne banke iznosi 256 miliona eura, sama Centralna banka raspolaže sa značajnim sredstvima. Dodatno, EBRD je opredjelio kreditnu podršku za Jugoistočnu Evropu u iznosu od milijardu eura, u cilju podrške preduzetnicima, energetskom sektoru, malim i srednjim preduzećima, trgovinama itd”, saopšteno je iz Udruženja banaka.

Kako dadaju, pandemiju niko nije mogao predvidjeti, ali zadesila nas je u trenutku vrlo kvalitetne pozicioniranosti svih banaka kako u kapitalizovanosti, nivou solventnosti, likvidnosti, a shodno prethodnim i najvećom dobiti banaka od preko 50 miliona na kraju 2019.god. Banke pokrivaju preko 90 odsto finansijskih usluga u Crnoj Gori, čime su banke zamajac razvoja, ali i podrška u kriznim vremenima.

“Molimo građaane da ne dolaze u banke, jer će procedure za podnošenje zahtjeva biti maksimalno pojednostavljene i odvijaće se svim raspoloživim kanalima komunikacije,  kako bismo se pridržavali mjera i sačuvali zdravlje klijenata i svih nas”, poručuju u saoopštenju.

Prijave elektornskim putem: Odlaganje plaćanja PORESKIH OBAVEZA do 90 dana

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simptomatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.

Maj za ova dva znaka ZODIJAKA donosi FILMSKU LJUBAVNU PRIČU

Petak, 26.04.2024 | 19:21

Čeka ih romantičan maj, pun preokreta na ljubavnom polju.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kada ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.