Petak, 10.07.2020 | 15:32
IZVOR: rtcg.me

Kraljica Elizabeta, Štajnmajer...: Evropski zvaničnici čestitali Đukanoviću DAN DRŽAVNOSTI

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prve čestitke najviših evropskih zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.




Foto: Gov.me

///Čestitka Đukanoviću: Papa Franjo čestitao Dan državnosti CG///

Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Češke Miloš Zeman i predsjednica Švajcarske Konfederacije Simoneta Somuraga.

Predsjednik Štajnmajer uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik koji Crna Gora obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, ističe da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

"Na tom putu, predsjednik Štajnmajer, uz želje za mnogo snage i uspjeha, uvjerava da će "Njemačka — posebno tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije i dalje podržavati Crnu Goru kao prijatelj i partner.“ Njemački predsjednik pozdravlja uspjeh Crne Gore da "odlučnim i pravovremenim djelovanjem" posljedice pandemije "svede na najmanju moguću mjeru", što "zaslužuje priznanje", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Matarela u čestitki ocjenjuje da su "dvije zemlje posvećene izgradnji čvrstog partnerstva, zasnovanog na intenzivnom političkom dijalogu i plodnim ekonomskim odnosima".

"Simbol tog bliskog prijateljstva", ali i "progresivne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju" predstavlja podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije. Otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja "nagrađuje napore Podgorice u okviru reformskog procesa i ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa još većim zamahom taj put", ističe predsjednik Matarela.

Predsjednik Radev srdačno pozdravlja postignuća Crne Gore na putu evropskih integracija i "lidersku poziciju u regionu koja je u ovom procesu trajno osvojena".

"Bugarska kao snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, "nastaviće dijeliti svoje iskustvo kao dobronamjeran i pouzdan partner", poručuje u svom pismu predsjednik Radev, i uvjerava da će se "odnosi između dvije države i dalje graditi na zajedničkim evropskim i euroatlantskim vrijednostima", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika.

Predsjednik Ader uz srdačne čestitke povodom Dana državnosti Crne Gori, ističe da Mađarska veliku pažnju posvećuje ekonomskom razvoju Crne Gore i napretku u procesu integracija. “Želio bih da potvrdim da moja domovina ostaje posvećena i dosljedno podržava težnje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i spremna je pružiti svu pomoć kako bi se ovaj proces ubrzao i efikasno završio“.

U želji da predstojeće vrijeme donese mir, dobrobit i sreću narodu Crne Gore, predsjednik Higins izražava solidarnost Irske u cilju dostizanja globalne ekonomije koja bi bila u funkciji obezbjeđivanja životnih potreba svih građana, iznalaženja odgovora na klimatske promjene i ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

Predsjednica Somaruga, uz najbolje želje Federalnog savjeta povodom nacionalnog dana Crne Gore, ističe da "odnosi povjerenja" između Crne Gore i Švajcarske omogućavaju da se "sa najvećim globalnim i regionalnim izazovima suočavamo zajedno". Uz podsjećanje da su međunarodna saradnja i solidarnost danas važniji nego ikada, Švajcarska je zahvalna Crnoj Gori na omogućavanju repatrijacije njenih građana tokom pandemije.

"Kraljica Elizabeta II, predsjednik van der Belen i predsjednik Zeman upućuju najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti, uz najbolje želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Čestitke su uputili predsjednik Indije Ram Nat Kovind, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, marokanski kralj Mohamed VI, predsjednik Republike Koreje Mun Džae In i predsjednik DNR Koreje Kim Džong Un, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa bin Zajed al Nahijan, premijer Muhamed bin Rašid al Maktoum i krunisani princ Abu Dabija i zamjenik komandanta oružanih snaga UAE Muhamed bin Zajed al Nahijan, predsjednica Singapura Halimah Jakub, predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, afrički lideri – predsjednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, predsjednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramafoza, predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba i predsjednik Kenije Uhuru Keniata, kao i predsjednik Kiribata Taneti Mamau, koji upućuje tradicionalne blagoslove ove male pacifičke zemlje za dobro zdravlje, mir i prosperitet (''Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa'').

Predsjednik Kovind ističe ''tople i prijateljske odnose Indije i Crne Gore'' i saradnju dvije zemlje za koju je ''uvjeren da će rasti na obostranu dobrobit naše dvije zemlje i naših građana''. ''Radujem se zajedničkom radu na produbljivanju saradnje Indije i Crne Gore, kao i zajedničkom djelovanju u prevazilaženju izazova COVID-19 i ponovnoj izgradnji naših ekonomija'', poručuje predsjednik Indije.

''Povodom Dana državnosti Crne Gore, veliko mi je zadovoljstvo da uputim Vašoj Ekselenciji moje najsrdačnije čestitke i najbolje želje za Vašu ličnu sreću i prosperitet građana Vaše zemlje'', navodi u čestitki car Naruhito.

Predsjednik Erdogan odnose Turske sa Crnom Gorom smatra ''važnim u pogledu budućnosti i stabilnosti Balkana'' i izražava zadovoljstvo njihovim razvojem ''na očekivano visokom nivou''.

Najviši zvaničnici Emirata upućuju ''najbolje želje, najtoplije čestitke, svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Crne Gore''.

Predsjednik Al Sisi potvrđuje ''visoko poštovanje prema dobrim odnosima koji vezuju dvije prijateljske zemlje'', Egipat i Crnu Goru, i izražava nadu da ćemo biti u mogućnosti da prevaziđemo veliki izazov pandemije sa kojim se svijet suočava ''kroz naše zajedničke napore ka bezbjednijem, zdravijem i prosperitetnijem svijetu".

Uz najtoplije čestitke narodu Crne Gore i najbolje želje za stalni napredak Crne Gore, predsjednik Mun Džae-in ističe ''prijateljske veze i saradnju'' Republike Koreje i Crne Gore, čemu će u bliskoj saradnji dvojica predsjednika dalje doprinositi.

Kralj Mohamed VI naglašava da '' veoma cijeni odnose koji se zasnivaju na bliskom prijateljstvu'', uz uvjerenje da Crna Gora i Maroko dijele ''zajedničku odlučnost'' da jačaju veze i proširuju uzajamnu saradnju.

Svjetski zvaničnici pozdravljaju rezultate i napore koje je Crna Gora učinila da zadrži širenje koronavirusa i pozivaju na međunarodnu saradnju i solidarnost.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Primorac
11.07.2020 00:35

Nadam se da ces sledeci dan drzavnosti docekati tamo gdje ga odavno zasluzujes i da ces ga slaviti zajedno sa svim svojim najblizima!!!

1 2
mj
11.07.2020 12:58

Ziv on nama bio, vi "posteni" da imate mogucnosti ne bi jel???

1 1
Darko
11.07.2020 06:52

Sram te bilo. Najbolji ste u uništavanju i kradji. Crnu goru ste napravili da ne može biti crnja. I ovo će se biti lani jednog dana.

1 2

OSTALE VIJESTI

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.