Četvrtak, 10.09.2020 | 11:26
IZVOR: Kolektiv.me

Ministarstvo prosvjete pojasnilo: PREVENCIJA sad, a ne saniranje štete NAKNADNO

U dopisima obrazovnim ustanovama jasno je naznačeno, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, da maske koje djeca donose u školu mogu biti platnene. Kako pak djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, procjena je da ta ista obaveza ne može izazvati značajno veće troškove, pojašnjeno je iz Ministarstva prosvjete.




Foto: Ilustracija, Pixabay

"Odluka o nošenju maski je odluka struke. Ako razumijemo svrhu maske u ostalim situacijama i prostorima, onda je logično da se nose i u školi, jer je riječ o zatvorenom prostoru u kome satima boravi 15 i više djece".

Kako se ističe, Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijediće sva neophodna sredstva za dezinfekciju, ali i beskontaktne toplomjere, kako za škole, tako i za vrtiće.

* Ministarstvo prosvjete: Ne pada nam na pamet da u škole odjednom pustimo 100.000 DJECE

"Podrazumijeva se da će slučajevi djece ili drugih lica u sistemu obrazovanja, koji usljed zdravstevnih stanja ne smiju da nose masku, biti posebno tretirani", naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Podrazumijeva se takođe da saopštenja Ministarstva za javnost sumiraju ključne preporuke, ali da će same obrazovne ustanove dati sve potrebne dodatne detalje roditeljima.

"Takođe, predlog da se, mimo mišljenja struke, puste u redovan rade sve škole sa više desetina hiljada djece, gdje bi boravili u zatvorenom prostoru i eventualno bez maski, za Ministarstvo prosvjete u ovom momentu bi značilo prisilno pristajanje na scenario koji za djecu i članove njihovih porodica nikako ne može biti dobar. Dakle, mi se sad bavimo prevencijom, kako se kasnije svi ne bismo bavili saniranjem ozbiljnijih posljedica. Naši najmlađi su zajednički prioritet, te Ministarstvo prosvjete zajedno sa Institutom za javno zdravlje traži kvalitetnija rješenja pa i kad su teža, a ne ona nekvalitetnija samo zato što su lakša", zaključeno je u saopštenju Ministarstva prosvjete.

* ANKETA: Dio đaka u ŠKOLAMA, dio uči ONLAJN - Da li podržavate ovu odluku?

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SDT: Viši sud potvrdio da je Skaj komunikacija zakonit dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:39

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv 15 osoba, osumnjičenih za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz SDT. Između ostalog, navode i da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište da su dokazi iz Skaj komunikacije zakoniti.        

Milatović: Presuda kojom se višestrukom silovatelju smanjuje zatvorska kazna alarm za cijelu Crnu Goru

Utorak, 14.05.2024 | 18:46

Vijest o tome da su osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanjili kaznu sa 15 na osam godina zatvora predstavlja crveni alarm za cijelu Crnu Goru, jer je ovo još jedna sramna presuda crnogorskih sudova, poručila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

Obezbijeđena novčana sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju

Utorak, 14.05.2024 | 17:34

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je obezbijedilo sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine u iznosu 74.920 eura.

Apelacioni sud: Optuženom za silovanje maloljetnice izrečena kazna u granicama zakonom propisane

Utorak, 14.05.2024 | 16:30

Saopštili su iz Apelacionog suda!

Borovinić Bojović: Svi zajedno da doprinesemo osnaživanju osoba sa invaliditetom

Utorak, 14.05.2024 | 16:04

Porodice osoba sa invaliditetom suočavaju se sa specifičnim izazovima u jednom širokom spektru od zdravstvenih i socijalnih, preko finansijskih i pravnih, pa sve do onih ličnih emocionalnih, a pritom još uvijek nemaju ni približno adekvatnu institucionalnu i društvenu podršku, ocijenila je predsjednica Gradskog parlamenta dr Jelena Borovinić Bojović na panel diskusiji na temu „Porodični život osoba s invaliditetom”, koju je Sekretarijat za socijalno staranje organizovao povodom Svjetskog dana porodice.    

Stalno sanjate istu osobu? Evo šta bi to moglo da znači

Utorak, 14.05.2024 | 20:50

Da li vam se deševa da istu osobu sanjate iznova i iznova?

Najbolja dijeta za lijene: Ispoštujte jedno pravilo i vidjećete kako salo samo nestaje

Utorak, 14.05.2024 | 20:20

Keto dijeta je definitivno najpopularniji način ishrane za brz i efikasan gubitak kilograma. Dijeta ima više verzija, a mi vam predstavljamo keto za lijenštine.

Vešović i Klikovac saglasni: “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Utorak, 14.05.2024 | 20:01

Gradska preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” nalaze se u ozbiljnoj finansijskoj krizi, saglasni su odbornici opozicije i vlasti Skupštine Glavnog grada. Dok iz opozicije tvrde da je riječ o maćehinskom odnosu gradske uprave prema lokalnim preduzećima, iz redova vlasti ukazuju na naslijeđene probleme koje je stvorila prethodna gradska uprava.

Žena pokazala genijalan trik kako da otkrijete vara li vas partner, pokazuje nepobitan fizički dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:30

Korisnica TikToka Andrea Lopez podijelila je svoj genijalan trik kako da otkrijete vara li vas vaš muškarac ili ne – a sve što vam je potrebno je ljepljivi valjak za skupljanje mrvica i dlaka s odjeće. Njegova cijena je oko 100 dinara, a osiguraće fizičke dokaze prevare, naravno ukoliko ona postoji, tvrdi Andrea.

PES: Zbog prošlosti za koju nismo odgovorni, nećemo dovoditi u pitanje našu evropsku budućnost

Utorak, 14.05.2024 | 18:28

Pokret Evropa sad (PES) kao građanska partija koju sačinjavaju sve etničke i vjerske zajednice iz Crne Gore se veoma principijelno i sa pijetetom odnosi prema svim žrtvama vođenih ratova, poručuju iz PES-a.

Pao dogovor - Luka Modrić napušta Real

Utorak, 14.05.2024 | 18:12

Luka Modrić će napustiti Real Madrid na kraju ove sezone, javilo je više izvora iz Španije. U Realu vjeruju da je sada pravi trenutak za rastanak sa najtrofejnijim igračem u istoriji kluba.

NAČINI DA OSTAVITE DOBAR PRVI UTISAK: Govor tijela je snažniji od riječi, obratite najviše pažnju na gestikulaciju

Utorak, 14.05.2024 | 17:53

Prema stručnjacima ovo su načini da se dopadnete drugima i da zračite samopouzdanjem.

Ljiljanić: PES otkazao, bez objašnjenja, pregovore sa Pokretom za Podgoricu

Utorak, 14.05.2024 | 17:44

Odbornica u parlamentu Glavnog grada Nađa Ljiljanić, kazala je da danas je bio planiran nastavak pregovora predstavnika Pokreta za Podgoricu i Pokreta Evropa sad (PES) te da su sastanak predstavnici PES-a otkazali “bez objašnjenja”.

Obezbijeđena novčana sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju

Utorak, 14.05.2024 | 17:34

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je obezbijedilo sredstva za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine u iznosu 74.920 eura.

Knežević: Upitna podrška Vladi ako Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici

Utorak, 14.05.2024 | 17:27

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je za “Kurir” da sa liderom NSD-a Andrijom Mandićem i ostalim liderima srpskih partija intenzivno rade na tome da razgovaraju sa premijerom Milojkom Spajićem i da mu dodatno objašnjavaju kakve su konsekvence glasanja Crne Gore za eventualnu podršku Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.