Ponedjeljak, 19.10.2020 | 20:26
IZVOR: prva.rs

PRVI utisak: Ovo su ČETIRI najgore stvari koje možete da uradite kad upoznajete nekoga

Prvi utisak kod upoznavanja često je veoma važan, a ako imate mlitav stisak ruke, neprikladno ste obučeni, tračarite ili se hvalite svojim dobrim vezama, sigurno ste podbacili, kažu stručnjaci.




Foto: Ilustracija, Pixabay

S vremena na vreme svi se nađemo u nekoj neprijatnoj situaciji, ali među definitivno najgore ubraja se nekoliko situacija koje mogu da se dogode kod upoznavanja. Naime, u društvenoj interakciji posebno je važan prvi utisak, ističe Boni Tsai, osnivačica i direktorka škole bontona "Beyond Etiquette".

Na primer, iako možda imate poriv da novom poznaniku odmah izdiktirate najvažnije podatke o sebi, kako bi odmah znao s kim ima posla, to može da bude kontraproduktivno. Jer, ti prvi trenuci nisu rezervisani samo za to da se vi predstavite njemu, nego predstavljaju i priliku da vi upoznate tu drugu osobu.

Dakle, svakako ne želite da pobegnu glavom bez obzira zato što osjećaju da ste ih ugušili svojim dostignućima, a da oni nisu stigli ni da progovore.

Naravno, to nije jedini način da pokvarite utisak o sebi. Ima ih još mnogo, a mi vam predstavljamo tek nekoliko njih povezanih upravo s prvim susretom s nekim, odnosno upoznavanjem:

1. Slab stisak ruke kod rukovanja

Ne želite nikome da zdrobite kosti svojim čvrstim stiskom ruke, ali mlitavo rukovanje ne uliva povjerenje.

- Slab stisak ostavlja utisak "mrtve ribe" i druga osoba u startu djeluje hladno i nezainteresovano. S druge strane, čvrst stisak ruke odaje samopouzdanje - kaže Tsai.

2. Neprimjerena garderoba

Možda ste navikli da nosite pidžamu svaki dan otkako je korona promijenila svakodnevicu, ali ako niste baš prikladno obučeni kod upoznavanja, to može da bude veliki promašaj, čak i kod on-line sastanaka.

- Ne bi trebalo da nosite japanke i majicu, pogotovo ako želite da poručite da ste profesionalac - kaže Tsai, prenosi "Yahoo Life".

3. Prenošenje tračeva

Svi mi imamo lošeg šefa o kojem bismo rado podijelili neke pikanterije, ali ako ste nekoga tek upoznali, razgovor o tome može samo da oda loš utisak o vama. Takav pristup je nepristojan, a osim toga, nikad ne znate s kim je osoba ispred vas povezana i do koga ono što govorite može da stigne.

4. Spominjanje veza

Ako imate neke ljude koje bi bilo korisno spomenuti da bolje prođete, nemojte to činiti već na prvom sastanku i upoznavanju. Naime, to vam ponekad može donijeti više štete nego koristi. .

- To podriva utisak samopouzdanja koji želite da ostavite, jer ispada da želite da se  "prodate" preko nečijih leđa, umjesto da igrate na svoje kvalitete - objašnjava Tsai.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.