Utorak, 05.01.2021 | 10:56
IZVOR: stil.kurir.rs/zadovoljna.hr

Sedam kratkih NEZABORAVNIH KLASIKA: Ove knjige svako treba da PROČITA

Čitanje knjige uvijek je dobra ideja, ali ponekad nismo u mogućnosti tome da posvetimo puno vremena. Međutim, postoje kratki književni klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu i - jednom danu.




Foto: Ilustarcija, Pixabay

1. Mali princ, Antoan de Sent Egziperi (112 stranica)

Tokom Drugog svjetskog rata pilotov avion srušio se u pustinji i upoznaje princa koji nije s ove planete. Dok planiraju svoj bijeg iz pustinje, princ opisuje svoje putovanje i kako želi da se vrati svojoj planeti i cvijetu koji voli. Ovo je knjiga za djecu koju svaka odrasla osoba treba da pročita!

2. Magbet, Vilijam Šekspir (142 stranice)

Riječ je o najkraćoj tragediji koju je napisao slavni Šekspir. Škotski general Magbet prima proročanstvo od tri vještice da će jednog dana postati kralj Škotske. Nakon toga njegova ga žena savjetuje i on ubija kralja Dankana i preuzima škotski tron, ali postaje paranoičan i stvari se tada još više zakomplikuju...

3. Doručak kod Tifanija, Truman Kapote (180 stranica)

Upečatljiva novela baš kao i njen glavni lik – Holi Golajtli, koja voli da šokira ljude svojim stavovima i djelovima svoga života, i to radi vrlo promišljeno. Tokom godinu dana ona se sve više otkriva pripovjedaču koji postaje fasciniran njenim životnim stilom.

4. Starac i more, Ernest Hemingvej (127 stranica)

Za ovaj roman Hemingvej je dobio Pulicerovu i Nobelovu nagradu. Radnja prati ribara koji odluči da zaplovi u svom čamcu prema okeanskoj pučini u nadi da će imati uspješan ulov. No odlazi mnogo dalje nego inače i tada započinje njegova borba s morem...

5. Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda, Robert Luis Stivenson (141s tranica)

Ovo je jedna od najboljih alegorija o ljudskoj prirodi i naravi. Naučnik Henri Džekil odluči da napravi napitak kako bi maskirao svoju zlu unutrašnju prirodu, ali to ne polazi po planu. Njegova druga ličnost Edvard Hajd samo još više dolazi do izražaja i počinje da prevladava njime.

6. Životinjska farma, Džordž Orvel (112 stranica)

Riječ je o još jednoj alegoriji, ovoga puta o Ruskoj revoluciji. Životinje na jednoj farmi odluče da svrgnu i protjeraju svoje ljudske vlasnike i tlačitelje. One zavladaju farmom, ali polako se gubi jednakost među njima i dolazi do razdora i odvajanja.

7. Stranac, Alber Kami (123 stranice)

Jedan od najznačajnijih romana u francuskoj, ali i u svjetskoj književnosti. Bavi se apsurdom ljudske egzistencije i besmislenim nizom slučajnosti pred kojim ne možemo pobjeći. Glavni lik okružen je ljudima koji ga zapravo ne razumiju i nizom nesrećnih okolnosti, pa mu se život strašno zagorča.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.