Subota, 23.01.2021 | 14:54
IZVOR: 24sata.hr

Osam načina da upotrijebite LIMUN u čišćenju: Osvježiće vaš DOM

Od odjeće do površina i kućnih uređaja, limunov sok djelotvoran je za gotovo sve. Queen of Clean, Lynsey je otkrila osam različitih trikova sa limunovim sokom za čišćenje u domaćinstvu.




Foto: Pixabay/Ilustracija

Limuni nisu izvrsni samo za kuvanje, ovo voće možete koristiti za čišćenje doma. Oni su vrlo kiseli, a njihova kiselina je antibakterijska, antiseptička i djeluje poput prirodnog izbjeljivača. Takođe može biti puno ugodnije čistiti limunovim sokom, jer je miris prirodan i osvježavajuć, a ne nadmoćan i hemijski kao kod većine proizvoda za čišćenje.

Sok od limuna jeftin je i ekološki način čišćenja doma. Od odjeće do površina i kućnih uređaja, limunov sok djelotvoran je za gotovo sve. Queen of Clean, Lynsey je otkrila osam različitih trikova sa limunovim sokom u domaćinstvu koji su izuzetno dobri za čišćenje. 

1. Drvena daska za sjeckanje

Drvene daske za sjeckanje treba očistiti nakon svake upotrebe ako režete nešto što nije baš uredno.

- Možete očistiti svoju drvenu dasku za rezanje sa pola limuna i malo soli. Sve što trebate napraviti je prepoloviti limun i posuti so po ploči za sjeckanje. Zatim sa limunom okrenutim prema dolje, jednostavno izribajte površinu daske za rezanje, lagano stisnuti kako bi puštao svoj sok. Ostavite da odstoji oko 15 minuta kako bi limun i so neko vrijeme djelovali, a zatim sastružite komadiće limuna i isperite toplom vodom i čistim sunđerom ili krpom - objasnila je Lynsey.

Foto: Pixabay/Ilustracija
2. Kamenac

Kamenac ćete pronaći na slavinama, u kadi i na ostalim mjestima u svom domu, ali limunov sok to može popraviti.

- Limun je sjajan za rješavanje kamenca. Za kamenac koji je na vašim slavinama, vrlo jednostavno prerežite limun na pola i pređite limunom po cijeloj slavini na kojoj je kamenac prisutan. Ostavite limun neko vrijeme na slavini kako bi mogao početi djelovati, a zatim isperite. Možda ćete trebati ponoviti ovaj postupak. Ako trebate očistiti svoj čajnik, samo stavite nekoliko korištenih polovina limuna u čajnik, napunite vodom i prokuvajte. Ostavite preko noći i ujutro ponovo prokuvajte. Brzo ga isperite kako biste uklonili ostatke.

3. Mikrotalasna peć

Mikrotalasne peći mogu biti prava muka za čišćenje, ali upotreba limunovog soka čini postupak zaista jednostavnim. Stavite nekoliko polovina limuna u posudu sa čistom hladnom vodom u mikrotalasnoj peći, a zatim je stavite na punu snagu na pet minuta. Limun će osloboditi masnoću zbog koje će se zaista lako obrisati krpom.

Foto: Pixabay/Ilustracija

4. Rđa

Rđa je još jedna stvar koja je uobičajena, ali zaista teška za čišćenje. Limun i so, koje vjerovatno već imate u svojoj kuhinji, učinkovito će riješiti problem ili značajno smanjiti rđu.

Da biste uklonili rđu, pomiješajte limun sa soli i napravite pastu. Nanesite ovu pastu na rđu i napravite piling. Ostavite nekoliko minuta i isperite toplom vodom. 

5. Mrlje od tvrde vode

Ako živite u području sa tvrdom vodom, mrlje od tvrde vode prepoznat ćete u svojoj tuš kabini i kuhinji. Ove kredasto bijele grupe suvišnih minerala biće prisutne tamo gdje ima tvrde vode, poput wc šolje, umivaonika i oko tuša. Sve što vam treba je pola limuna da biste ih se riješili.

Mrlje od tvrde vode mogu biti prava muka, ali jednostavno trljanje tragova sa pola limuna lako će ih ukloniti, tvrdi Lynsey.

6. Insekti

Povremeno bi vam kuhinju mogli napasti mali insekti poput mrava, muva i buba. Ponekad može biti vrlo teško riješiti se tih sitnih bića, ali dobra je vijest ta da oni mrze miris agruma. Držite insekte izvan kuhinje prskajući sok limuna tamo gdje insekti mogu ući.

Foto: Pixabay/Ilustracija

7. Ostale mrlje

Ako ste nešto odjeću umrljali, limunov sok će spasiti stvar. Pomoći će i sam limunov sok, ali kombinacija limunovog soka sa sodom bikarbonom u potpunosti će riješiti problem.

- Natopite umrljane predmete u smjesu limunovog soka i sode bikarbone 30 minuta prije pranja. Nakon što ste ih natopili u smjesu, stavite predmete na pranje kao i obično.

8. Mrlje od znoja

Znoj vam može zaprljati odjeću i ostaviti žuti trag koji je tvrdoglav i teško se uklanja. Limunov sok pomiješan sa malo octa pomoći će vam da se riješite mrlja od znoja, kaže Lynsey. Da biste uklonili mrlje od znojenja, pomiješajte jednake dijelove limunovog soka i bijelog octa. Utrljajte smjesu na dio odjeće gdje se nalazi mrlja dok ne počne da blijedi, piše Express.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.