Nedjelja, 14.02.2021 | 08:23
IZVOR: Pobjeda

KORONAVIRUS u CG - Zbog vakcinacije ljetnja sezona već IZGUBLJENA

Stanje sa epidemiološkom situacijom i blagovremenom imunizacijom će zasigurno nepovoljno uticati na ljetnju sezonu 2021, piše Pobjeda.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Turističko tržište u svijetu je ,,živnulo“ ali turisti već, zbog velikog broja zaraženih i odlaganja vakcinacije, otkazuju najavljene dolaske za Crnu Goru.

Destinacije se pripremaju i potencijalni turisti na emitivnim tržištima treba da budu pravovremeno informisani o načinu na koji će ukoliko se odluče da svoj odmor provedu u Crnoj Gori to moći da urade. Jedan od primjera dobre prakse je Kipar, koji je već definisao uslove ulaska turista za ljetnju turističku sezonu 2021. Pravovremeno informisanje je veoma važno jer podiže i sam osjećaj sigurnosti kod potencijalnih turista.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović kazao je za Pobjedu da nesigurnost koju izaziva odlaganje početka vakcinacije protiv kovida-19 ostavlja ozbiljne posljedice po percepciju Crne Gore kao bezbjedne i odgovorne turističke destinacije.

“Situacija sa velikim brojem zaraženih i trendovi koji su prisutni sada već ugrožavaju i samu ljetnju turističku sezonu imajući u vidu aktuelnu situaciju. Potrebno je što prije pokrenuti ovaj proces, saopštiti strategiju ne samo vakcinacije već i odnosa prema inostranim turistima kako bi se ona mogla iskomunicirati sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Izostanak izvjesnosti namjera postupanja države i komunikacije može imati teške posljedice po crnogorski turizam i može dovesti do znatno sporijeg oporavka i rasta nego što je očekivano”, kazao je Jovović.

Direktorica agencije Istvest vojaž Montenegro Zorka Raičević kaže da je nažalost u našoj zemlji previše sve ispolitizovano i potpuno su u drugi plan stavljeni svi ostali problemi sa kojima se i cijeli svijet suočava.

“Kovid-19 već godinu dana ne jenjava i postao je dio svakodnevice. Vakcinisanje je počelo u svijetu i okruženju, a u Crnoj Gori niti ima informacija o vakcinama, ni da li će i kada stići i koje vakcine će biti nabavljene, a da ne govorim o nemanju strategije vakcinisanja… Naše komšije uveliko sprovode imunizaciju i vode računa o zdravlju svojih građana kao i strategiji oporavka ekonomije. U Crnoj Gori nema nikakvih konkretnih odgovora, a jedna ljekarka i to pulmolog, koja je sada na čelu Ministarstva zdravlja odbija donacije vakcina koje bi mnogo značile u ovom momentu maloj državi kao što je Crna Gora”, poručuje Raičević.

Kako ističe ,,vrijeme leti, ne čeka politiku čiji virus razara tkivo naše zemlje, jer nema opravdanja za ovo što se dešava osim sujeta i prepucavanja“…

“Moralni i intelektualni gabariti nove političke elite obeshrabruju i zabrinjavaju svakog normalnog čovjeka. I dolazimo do zaključka da je u Crnoj Gori najvažnija politika, a ekonomija kao i životi crnogorskih građana su žrtve. U posljednjih nedjelju dana zbog informacija dobijenih putem medija, partneri iz Francuske, Belgije, Izraela i Italije, su nam otkazali aranžmane do kraja juna ove godine. I od svih partnera iz Velike Britanije smo dobili informaciju da otkazuju sve programe predviđene za Crnu Goru za 2021. godinu”, tvrdi Raičević.

To je, po njenim riječima, za receptivnu agenciju, kao što je agencija koju ona vodi, ogroman gubitak.

“Da pojasnim u pitanju je 420 gostiju koji bi boravili u prosjeku po pet noćenja u Crnoj Gori, tačnije otkazano je 2.100 noćenja”, upozorava Raičević.

Ukoliko želimo, dodaje ona, da nas iko posjeti ove godine i kako-tako da imamo sezonu, moraju nadležni da reaguju kako bi usporili transmisiju i da se pod hitno krene sa vakcinisanjem građana.

“To je akcenat svih aktivnosti jer bez kontrolisanja pandemije, nemamo nikakvih šansi ni za kakve ozbiljnije turističke tokove. Ko će da dođe na odmor u zemlju koja je rekorder po transmisiji kovid-19 virusa?! ,naglašava Raičević.

Kako objašnjava cijela Evropa se ,,zatvorila“ ne bi li tokom zime smanjila broj zaraženih i rasteretila zdravstveni sistem, kao i medicinske radnike u borbi za svaki ljudski život, i kako bi vakcinisali što više građana.

“Sve ovo se radi ne bi li se suzbila pandemija i ,,život vratio u normalu“. Takođe, zemlje EU uveliko rade i na strategiji otvaranja granica i dozvole putovanja. I danas, Crna Gora nije preporučena kao zdravstveno bezbjedna destinacija… Naša ministarka zdravlja pored posla kojeg sam sigurna da ima i previše, gostuje po TV emisijama, odbija donacije vakcina i objašnjava kako ne zna što je protokol, i pokazuje svima koji su trenutni prioriteti u zemlji… Nažalost ovakvo djelovanje ima užasne posljedice za sve građane Crne Gore i naravno da će se odraziti na turizam i kompletnu ekonomsku situaciju”, tvrdi ona.

Pored svega navedenog, moramo, kaže, vjerovati u bolje sjutra i bar neku turističku sezonu u drugoj polovini 2021. godine.

Direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić takođe kaže da se pod hitno mora početi sa vakcinacijom, jer kao mala populacija možemo još vratiti imidž bezbjedne destinacije.

“Kašnjenje već utiče na turističke tokove u Crnoj Gori. Ubrzanje vakcinacije stanovništva je najbolji vid podrške koju Vlada može da ima za ekonomiju i za turizam. Obzirom da smo mi mala populacija nadam se da će se efikasnom vakcinacijom ovo kašnjenje dovesti u neke regularne tokove. Definitivno, pitanje kolektivnog imuniteta, odnosno brza vakcinacija je najbolji potez da mi stvorimo preduslove da nešto od sezone bude”, tvrdi Nikolić.

Po njegovim riječima svaki dan kašnjenja je značajan.

“Ne volim da gledam unazad i da pričam negativno, ali vrijeme ima funkciju. Ima tu neki protokol koji se mora ispoštovati ali mislim da iako kasnimo možemo, ako što prije počenemo sa vakcinacijom, spasiti sezonu”, naglašava Nikolić.

Tržište je, tvrdi on, ,,živnulo“, raspituju se ljudi.

“Možda mi nijesmo svjesni koliko u svijetu ove stvari sa brojem zaraženih, nepočinjanje vakcinacije utiču realno na biznis, naročito na turizam. Tržište jeste oživjelo ali se opet čekaju neke informacije, da li će se morati primjenjivati mjere, da li će biti nekog zatvaranja, koliki će biti broj zaraženih i sigurno da one destinacije koje će biti sigurne bolje će proći za narednu sezonu”,  zaključuje Nikolić.

Sve je više ubijeđena i direktorica hotela Ramada Ivana Đurović da, ako ne krene skoro vakcinacija, neće biti sezone jer nećemo biti sigurna destinacija za turiste iz Evrope.

“Zbunjena sam. Čujem da čekamo kovaks sistem, pa da bi ušla Fajzer vakcina, sada imamo u opticaju i rusku vakcinu, tako da nam nije presigurno da će se to i desiti “, kazala je Đurović.

Hotel Ramada koji je u Podgorici, tvrdi ona, ima drugačiju klijentelu od primorskih hotela.

“Što se tiče Primorja oni su već u januaru trebali da rade planove i da budu rezervisani. Što se tiče Podgorice tu nema nekog interesovanja, nijesmo turistima toliko primamljivi kao Primorje. I u samoj sezoni bili smo tranzit”, kazala je Đurović dodajući da što se tiče Podgorice, nema puno rezervacija.

“Turoperatori iz regiona su još u problemima, tako da nemamo nikakvog nagovještaja. Rekla bih i da za Primorje nije ništa bolje, s obzirom da smo skoro imali neke sastanke. Nema perspektive da će biti dobro”, kazala je Đurović.

Mada kako dodaje sve može da se promijeni u pet dana.

“Ali sve zavisi od vakcine, da ne spominjem druge probleme, koji su gorući. Iskreno mi smo odolijevali godinu dana koroni, pazili smo osobolje, ali ovo je kulminacija zadnjih 20 dana. Meni su ljudi desetkovani, svaki drugi dan se neko javlja da je obolio od kovida. Ne može više da se to izbjegne. Imamo 54 radnika samo u hotelu tako da je ovo sada veliki izazov”, kazala je Đruović.

Kad dođe sezona ako ne bude vakcina, kako ističe, neće imati ko da im radi.

“Niko neće doći kad vidi stopu oboljelih, to vam je prvi uslov da bi neko putovao, da ste sigurna destinacija a mi to definitivno nijesmo kad smo na listi najugroženije zemlje u Evropi “, kazala je Đurović.

Što se tiče posla u hotelu Ramada organizuju seminare i rade u skladu sa mjerama gdje ne može biti preko 20-ak ljudi.

“Nemamo puno zarade. To je neodrživo, preživljavanje i za neke osnovne troškove… Ali radnici i dalje primaju plate”, kazala je Đurović dodajući da su kao i svi turistički radnici u velikom problemu.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Drug
14.02.2021 11:35

Sada vidimo koliko nas “košta” Ministarka-Apostolka-Pravoslavka , neznavena i nestručna .????

8 3
Sekana
14.02.2021 11:43

Nije izgubljena samo tur.sezona , izgubljena je citava godina a izgubljeni su i ljudski životi.

7 1
ivica
14.02.2021 14:06

To je i plan Svetosavaca unistiti sezonu i sirotinju jos vise indoktrinirati Svetosavljem da glasaju za njih. Vicic ko Sveti Savio dolazi s neba i spasava CG tj, kupuje ostatke privrede za posrane svoje dinare.

6 2
Andrej
14.02.2021 14:50

Danas nam je gore nego 1941 kada smo bili okupirani od strane fašista .

5 0
Maka
14.02.2021 16:27

Sve se to namjerno radi .

3 0
mj
14.02.2021 18:44

Za sta ste glasali, dobili ste...prosla vlada, ma koliko bila losa itd, radila je za Crnu Goru i nas narod!!!

3 1

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.