Četvrtak, 22.04.2021 | 08:46
IZVOR: Kolektiv.me

VIDEO: Tara, meandri Ćehotine,... Čarobni predjeli naše PRELIJEPE Crne Gore kroz objektiv Milana i Amila

Meandri Ćehotine, jedinstveni Durmitor, most na Đurđevića Tari,...




Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Sve su ovo samo neka od mjesta po kojima je Crna Gora prepoznata, netaknuta priroda koja iznova i iznova inspiriše da je „uhvatite“ kroz objektiv fotoaparata.

Upravo nadahnuti crnogorskom prirodom, Milan Čakalović i Amil Duraković su riješili da kroz projekat „MonteKitchen“ promovišu brojna prelijepa mjesta širom naše zemlje.

Sve je krenulo od prvog planinarenja sa prijateljima...

„Poslije vanrednog stanja svi smo bili osuđeni da veći deo dana provodimo u zatvorenim prostorima. Odlaskom na prvo planinarenje sa prijateljima, spoznali smo osjećaj opuštenosti, rasterećenja i od tada priroda postaje naš escape room. S obzirom da smo pobornici stava da čovjek treba da njeguje kulturu odlaska u prirodu, došli smo na ideju da naše avanture i kulinarske vještine zabilježimo u video format, kako bi što veći broj populacije makar na taj način uvidio kakve prirodne ljepote ima Crna Gora i okrenuo se njima. Naš tim činimo nas dvojica“, ističu naši sagovornici na početku razgovora za Kolektiv.me.

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

I tako su snimili prvi video.

Usred zime, kada je sve bilo pokriveno snijegom, ovaj entuzijastični dvojac je riješio da snimi predjele Kosanice, tu su meandri Ćehotine, kao i nezaobilazni most na Đurđevića Tari.

Završni kadar su, dodaju Milan i Amil, snimili u jednom od po njihovom mišljenju, najljepših parkova u Crnoj Gori – park Vodice.

„Ideja vodilja je da na našem YouTube kanalu prikažemo crnogorskoj, ali i široj publici skrivene ljepote naše zemlje. Prvi video smo snimili u Pljevljima, kraju koji je mnogima ostao nepoznanica zbog slabo razvijene putne infrastrukture, i nedovoljne upućenosti na ljepote ovog dijela Crne Gore. Lokaliteti koje smo predstavili u našem prvom videu su Kosanica, meandri rijeke Ćehotine, most na Tari, dok je završni kadar snimljen u jednom od najljepših parkova Crne Gore - park Vodice. Istakao bih da su ideje za video format ovog tipa nepresušne, te da ćemo nastojati da u narednim periodima prikažemo upravo ono što je na nas ostavilo poseban utisak“.

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Nijesu, kažu, profesionalci, niti imaju profesionalnu opremu za snimanje.

Glavno „oruđe“ im je telefon i 4K format, a da se ljudima dopada ono što plasiraju putem društvenih mreža, dokaz su i brojni pozitivni komentari.

Jedan od načina prezentacije je i njihov YouTube kanal MonteKitchen, gdje su krenuli sa postavljanjem petominutnih video snimaka, koji će vas odvesti u čarobne predjele Crne Gore.

„Što se tiče vremenskih uslova, zima na sjeveru zna da bude itekako surova, ali smo pokušali da budemo u maniru naših predaka... Vremena su takva da se čovjek današnjice dosta udaljio od svog prvenstvenog staništa i kroz tehnologiju i društvene mreže se stvorila jedna mapa haosa, gdje je čovjeka bez kontakta sa prirodom učinio svilenim, slabog imuniteta, nezadovoljnim i opterećenim. Jedan od naših primarnih ciljeva je upravo to vraćanje prirodi i korišćenjem svih benefita iz nje”.

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Foto: ustupljena fotografija/privatna arhiva

Priroda je, dodaju naši sagovornici, moćan resurs, koji je uvijek tu da obnovi čovjeka i na duhovnom i na fizičkom planu.

Obećavaju nam nove avanture kroz objektiv njihove kamere, a neće izostati ni pripremanje hrane, baš u prirodnom, netaknutom okruženju.

„Za sada ovaj kanal predstavlja hobi koji smo htjeli da podijelimo i sa drugima. Zamisao je da javnost upoznamo sa skrivenim predjelima koji su nepravedno zapostavljeni, i na taj način podstaknemo druge da i sami provode više vremena u prirodi, jer je ona jedan moćan resurs koji je uvijek tu da obnovi čovjeka duhovnom i fizičkom snagom. U nastavku možete očekivati još mnogo avantura u prirodi, kao i spremanje hrane u outdoor okruženju uz tim Montekitchen“, zaključili su Milan i Amil za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nina
22.04.2021 14:49

Bravo Momci🔥🔥🔥

5 0
Soć
22.04.2021 14:50

💪💪💪💪

7 0
Srdja
22.04.2021 17:52

Odlican video .Bravo momci💪💪

6 0
D.H.
22.04.2021 22:49

Bravo i srećno.

5 0
D.H.
22.04.2021 22:51

Bravo i srećno momci.👍

5 0
CG.
23.04.2021 11:48

Naša Mala je najljepsa na svijetu .

2 0

Preminula Sju Kej Braun nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Utorak, 14.05.2024 | 22:04

Preminula je nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun (76).

VELIKI USPJEH - Baby Lasagna ulazi na britansku top listu

Utorak, 14.05.2024 | 21:51

Marko Purišić, poznatiji pod pseudonimom Baby Lasagna, koji je nastupao kao hrvatski predstavnik na Evroviziji sa pjesmom ''Rim Tim Tagi Dim'' doživio je još jedan veliki uspjeh - ulazi na britansku listu top singlova.

Nije svejedno kupujete li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

Utorak, 14.05.2024 | 21:34

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena. Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko nedelja unaprijed ili su u poslednjem trenutku itd. Ipak, čini se da i dan u nedelji kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.  

Stalno sanjate istu osobu? Evo šta bi to moglo da znači

Utorak, 14.05.2024 | 20:50

Da li vam se deševa da istu osobu sanjate iznova i iznova?

Najbolja dijeta za lijene: Ispoštujte jedno pravilo i vidjećete kako salo samo nestaje

Utorak, 14.05.2024 | 20:20

Keto dijeta je definitivno najpopularniji način ishrane za brz i efikasan gubitak kilograma. Dijeta ima više verzija, a mi vam predstavljamo keto za lijenštine.

Vešović i Klikovac saglasni: “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj finansijskoj krizi

Utorak, 14.05.2024 | 20:01

Gradska preduzeća “Čistoća” i “Vodovod i kanalizacija” nalaze se u ozbiljnoj finansijskoj krizi, saglasni su odbornici opozicije i vlasti Skupštine Glavnog grada. Dok iz opozicije tvrde da je riječ o maćehinskom odnosu gradske uprave prema lokalnim preduzećima, iz redova vlasti ukazuju na naslijeđene probleme koje je stvorila prethodna gradska uprava.

Žena pokazala genijalan trik kako da otkrijete vara li vas partner, pokazuje nepobitan fizički dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:30

Korisnica TikToka Andrea Lopez podijelila je svoj genijalan trik kako da otkrijete vara li vas vaš muškarac ili ne – a sve što vam je potrebno je ljepljivi valjak za skupljanje mrvica i dlaka s odjeće. Njegova cijena je oko 100 dinara, a osiguraće fizičke dokaze prevare, naravno ukoliko ona postoji, tvrdi Andrea.

Opet Dugme okupio Brega: Alen Islamović otkrio da grupa snima novi album

Utorak, 14.05.2024 | 18:56

Nakon sarajevskog koncerta Bijelog dugmeta kojim su započeli turneju “Doživjeti stotu”, Alen Islamović je najavio da grupa sprema i novi album.

Milatović: Presuda kojom se višestrukom silovatelju smanjuje zatvorska kazna alarm za cijelu Crnu Goru

Utorak, 14.05.2024 | 18:46

Vijest o tome da su osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanjili kaznu sa 15 na osam godina zatvora predstavlja crveni alarm za cijelu Crnu Goru, jer je ovo još jedna sramna presuda crnogorskih sudova, poručila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

PES: Zbog prošlosti za koju nismo odgovorni, nećemo dovoditi u pitanje našu evropsku budućnost

Utorak, 14.05.2024 | 18:28

Pokret Evropa sad (PES) kao građanska partija koju sačinjavaju sve etničke i vjerske zajednice iz Crne Gore se veoma principijelno i sa pijetetom odnosi prema svim žrtvama vođenih ratova, poručuju iz PES-a.