Utorak, 24.08.2021 | 14:34
IZVOR: Kolektiv.me

Ekologija u fokusu društvenog aktivizma na ovogodišnjem Sea Dance festivalu

Sedmo izdanje Sea Dance festivala, koje će biti održano od 26. do 29. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica, donosi bogat muzički program, ali i pregršt dodatnih interesantnih sadržaja i zona. Oni će biti realizovani u duhu društvenog aktivizma kome je Fondacija EXIT vjerna godinama unazad kroz sve svoje festivale, a u cilju podizanja svijesti mladih i rješavanju pitanja od značaja za sve nas.




Foto: Sea Dance

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete, kao i cjelokupnog života na njoj, pa će tako raznovrsni sadržaji promovisati očuvanje životne sredine sa akcentom na podizanju svijesti o značaju svakog pojedinca u tom procesu. Posjetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da kroz sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija koje su rezultat dugogodišnje saradnje Fondacije EXIT i drugih organizacija, a imaju zajednički cilj – ukazivanje na očuvanje planete kao gorućeg i najvažnijeg pitanja modernog doba.

I ove godine u sklopu ekološkog segmenta festivala je saradnja sa Recan fondacijom, koja se kroz sve festivale iz EXIT porodice uspješno realizuje godinama unazad, a na ovogodišnjem Sea Dance festivalu kroz dva projekta: „Pixelata" i „VulCan machine".

„Pixelata" mural

Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija „Pixelata", kao dio programa „Svaka limenka se računa", imaće svoje mjesto i ove godine na Sea Dance festivalu. U pravljenju velikog murala od limenki, koji će biti svojevrsno umjetničko delo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i da na taj način, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka, koju će posjetioci sami ili uz pomoć grafitera dodatno iscrtavati, naći će svoje mjesto na ovom jedinstvenom muralu i postati jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra. Ova kampanja očuvanja planete sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine realizuje se na festivalu od 2018. godine.

„VulCan machine" – mašina za topljenje limenki

Novina na Eko zoni je „VulCan machine" – mašina za topljenje limenki, na licu mjesta. Topljeni aluminijum od limenki ulivaće se u raznovrsne kalupe, a krajnji produkt biće sjajni novi predmeti. Mašina za topljenje limenki praktično prezentuje jednostavnost reciklaže metala i promoviše činjenicu da je limenka za piće potpuno održiv proizvod, napravljen od aluminijuma, materijala koji se može reciklirati beskonačno, bez gubitka kvaliteta. Posjetioci će na ovoj lokaciji moći da prisustvuju uživo predstavljanju „VulCan machine" koje će biti organizovano u okviru performansa, u petak 27. avgusta u periodu između 21 i 23 časa.

Kampanja „Svaki LIST svaka KAP" – 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu

Ove godine Crna Gora obilježava značajan jubilej – 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu. Povodom ovog jubileja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je ove godine pokrenulo kampanju pod nazivom „Svaki LIST svaka KAP", koju prati niz akcija, a jedna od aktivnosti će biti i učešće na Sea Dance festivalu. Kampanja „Svaki LIST svaka KAP" na ovogodišnjem festivalu ima za cilj animiranje što većeg broja posjetilaca da iznesu svoje pozitivno ili negativno mišljenje na temu Crne Gore kao ekološke države ili ideju za unaprijeđenje, upisujući ih u knjigu utisaka. Jedan od ciljeva ove kampanje je i promocija jubileja posvećenog ekološkoj državi i pokušaj da na što bolji i odgovorniji način sačuvamo prirodu i prirodne resurse sa kojima raspolažemo. S tim u vezi predviđeno je selektivno odvajanje otpada na festivalu (plastika, papir, limenke), gdje će biti postavljeni kontejneri ili posude namijenjeni u te svrhe.

Recikliraj i osvoji – pogledajte video o reciklaži na Exitu 2021.

EXIT festival je ove godine predstavio jedinstvenu eko akciju „Go Green & Enjoy EXIT 2.0 Responsibly", u okviru koje su posjetioci imali priliku da doprinesu zelenijem festivalu i podizanju ekološke svijesti. Svaka ekološka akcija, svaki trud i napor za zaštitu živote sredine su važni!  Hvala svim posjetiocima EXIT Festivala koji su na EXIT 2.0 učestvovali u akciji reciklaže „Go Green & Enjoy EXIT 2.0 Responsibly". Pogledajte video o reciklaži na EXIT 2.0!

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vojo B.
24.08.2021 14:56

Buljarica je inače deponija smeća i nema kanalizacioni sistem tako da sve smrdi i danju i noću. I sada se buldožderista Carević da nešto dovede u red , a sve je već zagadjeno. Nama nema SPASA sa takvim tipusima .

0 0

OSTALE VIJESTI

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

VIDEO - Počelo Proljeće u Kotoru: Kultna YU Grupa i VIS Tetra priredili veliku r’n’r feštu

Subota, 06.04.2024 | 10:00

Proljećnim koncertom “VIS Tetra” i kultne “Yu Grupe” sinoć je počeo program nove manifestacije u organizaciji Turističke organizacije Kotor - “Proljeće u Kotoru”.

Jadranka Barjaktarović i Severina 21. MAJA na Cetinju - Manifestacija „Maj u hiljadu boja“, nastupiće i ove MUZIČKE ZVIJEZDE

Četvrtak, 04.04.2024 | 10:20

Povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu organizuju manifestaciju „Maj u hiljadu boja“ koja će biti održana od 17. do 22. maja.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

VIDEO: "RUJNA ZORA" u izvođenju kakvo još niste čuli - Makedonac BRILJIRAO na velikoj sceni

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:06

Emisija "Zvezde Granda" iz sedmice u sedmicu donosi sjajne nastupe takmičara, a ovog puta, jedan se posebno izdvojio.

"UPOZNALE smo se na hemoterapiji": Plesačica OTRKILA DETALJE o Kejt Midlton

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:57

Princeza Kejt Midlton je nedavno saopštila da se liječi od karcinoma i time pokušala da stane na put svim teorijama zavjere koje su kružile.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Spavanje sa šminkom: Loša navika koje se trebate odmah riješiti a evo i zašto

Petak, 26.04.2024 | 13:33

Ostaci šminke začepljuju pore i mogu izazvati ozbiljne probleme s kožom

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

Evo koje posuđe koristiti da namirnice duže traju

Petak, 26.04.2024 | 13:09

Pomoći će i papirnate kuhinjske salvete

Posadite ove dvije biljke u dvorište i nikada više nećete vidjeti krpelje: Od njihovog mirisa bježaće kao ludi

Petak, 26.04.2024 | 13:00

Da biste se trajno riješili krpelja, morate nabaviti određene biljke

SNIMAK Jelene Đoković OBORIO INTERNET: Novakova supruga PODIGLA FANOVE NA NOGE (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 12:30

Pogledajte video!

Nikola Rokvić PJEŠKE u humanoj misiji - Do sada prikupio ČETIRI MILIONA DINARA

Petak, 26.04.2024 | 12:27

Pjevač Nikola Rokvić hrabro je krenuo u svoju humanu misiju.

Pročitajte zašto je plivanje jedna od najboljih vježbi koju možete odabrati

Petak, 26.04.2024 | 12:14

Dok većina ljudi cijeni zdravstvene prednosti koje dolaze od trčanja, vožnje bicikla ili dizanja tegova, mnogo manje njih razumije prednosti koje proizlaze iz plivanja, a koje uključuju toniranje i jačanje mišića, smanjenje upale i jačanje srca, pluća i mentalnog zdravlja.

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!