Srijeda, 01.12.2021 | 07:05
IZVOR: Dnevne novine

Vešović: Što prije završiti izgradnju auto-puta i rekonstrukciju cijele pruge

Zadatak saobraćajnih projekata izgradnje auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom, te aerodroma, regionalnih puteva koji povezuju planine sa auto-putem jeste valorizacija potencijala Crne Gore kao ekološke države i njenog razvoja, naročito turizma, proizvodnje i prerade zdrave hrane.
Foto: YouTube screenshot/Ministarstvo kapitalnih investicija

To za Dnevne kaže inženjer saobraćaja dr Vujadin Vešović, dekan Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, jedno od najcjenjenijih imena u ovoj struci.

Redovni profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu još od 1986. godine, njegov dekan i direktor Instituta, bio je između ostalog i rukovodilac ekspertskog tima za izradu Strategije razvoja saobraćaja i veza SFRJ. Zbog toga je, sasvim sigumo, najpozvaniji da da ocjenu razvijenosti crnogorskog saobraćaja.

Vešović navodi da su inovacije u vazdušnom i drumskom saobraćaju negativno uticale na funkcionisanje željeznice. Tako su prije pola vijeka prvo Japan, pa Francuska, a onda i ostale zemlje uvele novi tete kako bi zaustavile dalje zaostajanje i pad na tržištu. To je rezultiralo stvaranjem brze željeznice i pruge za velike brzine (HSR) složenog željezničkog sistema koji podrazumijeva tehničko-tehnološke, organizacione i upravljačke promjene infrastrukture, voznog parka, ljudskih i finansijskih resursa, te strateško i operativno upravljanje.

U Evropskoj uniji saobraćaj je dobio promotivnu ulogu u njenoj integraciji, ali i u povezivanju centralne i jugoistočne Evrope radi uspostavljanja jedinstvene infrastrukture. Saobraćaj u EU čini 6,5 odsto BDP-a, zapošljava šest odsto radne snage i predstavlja 40 odsto svih investicija, a cilj je formiranje transevropske mreže pruga za velike brzine i auto-puteva. Okosnica su transnacionalni multimodalni saobraćajni koridori, kaže Vešović.

“Bijela knjiga vizija razvoja saobraćaja u deset starateških ciljeva i Strategija realizacije ciljeva od 2011. do 2030. odnosno 2050. godine, bile su preduslov renesanse željeznice u EU. Njima je definisano da se 30 odsto drumskog transporta na dionicama dužim od 300 km preusmjeri na željeznice do 2030, a 50 odsto do 2050. godine. Takođe, do 2030. će se utrostručiti dužina željzničke mreže za velike brzine. Do 2050. godine većina srednjedaljinskog putničkog saobraćaja trebalo bi da ide željeznicom, koja će takođe povezivati sve aerodrome -po mogućnosti vozovima velike brzine”, dodaje sagovornik Dnevnih.

Uz to, u fokusu savremenog koncepta željezničkog saobraćaja su zahtjevi korisnika, efikasnost transporta i zaštita životne sredine. Zato su se mnoga željeznička preduzeća u EU davno reformisala, pa bi se i nacionalna željeznička preduzeća operatori u regionu JIE morali što prije osposobiti za tržišni pristup.

Vešović potcrtava kako je, prema procjeni eksperata EU, kritično mjesto u realizaciji pomenute strategije kadrovi kojih nema -posebnou zemljama JIE, gdje su na mjestima diplomiranih saobraćajnih inženjera oni koji nemaju odgovarajuća znanja i kompetencije za te poslove.

“Sve ovo govori u prilog činjenici da i strateški razvoj željezničkog saobraćaja Crne Gore zahtijeva odgovarajuće obrazovanje saobraćajnih stručnjaka koji će kreativno razvijati i primjenjivati savremena znanja, podsticati razvoj i korišćenje novih tehnologija, infrastrukture, transportnih sredstava i opreme uz savremenu organizaciju i menadžment. Zato visokoobrazovani stručnjaci u ovoj oblasti treba da imaju, pored saobraćajnog inženjerstva, i odgovarajuća znanja, vještine, sposobnosti i kompetencije iz organizacije, menadžmenta, inženjerske ekonomije, marketinga, poslovnog prava, stranih jezika”, napominje dekan budvanskog FSKL.

Dalje precizira kaliko su ocjene da ni sada, ni i u narednom periodu nema dovoljno kadrova u nekim zemljama JIE uključujući i Crnu Goru.

Zbog negativnog poslovanja, željeznica je postala neatraktivna za mlade, iako je upravo ona dugoročno prioritetna razvojna grana. Problem u Crnoj Gori dodatno usložnjava nepostojanje odgovarajućeg visokoškolskog kadra od inženjera sa saobraćajnim fakultetom, do onih sa doktoratom. Zato predlaže da se radikalno izmijeni obrazovni sistem, te uvedu stipendije za studente željezničkog smjera odnosno finansiranje za studente onih studijskih programa na privatnim fakultetima koji su od javnog interesa, a koji se ne realizuju na fakultetima državnog univerziteta.

Saobraćaj je jedan od prioriteta u razvoju svake države, pa i Crne Gore. To potvrđuju i dvije najveće investicije izgradnja auto-puta Bar-Boljare i rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom.

“Što se tiče prioritetne dionice Smokovac Mataševo, već njenim završetkom znatno će se smanjiti vrijeme putovanja i povećati bezbjednost saobraćaja na ovoj dionici, ali njen pun efekat postići će se završetkom auto-puta u cjelini”, kaže Vešović.

Dalje precizira da bi otvaranje aerodroma u Beranama bilo od velikog značaja za sjeverni region, a izgradnja puta Berane Mojkovac za aktiviranje planinskog turizma u etno-selima i katunima, te sportskog i zdravstvenog turizma. Završetkom puta Berane Kolašin, Bjelasica bi postala “crnogorski Zlatibor ”.

Posebno je bitno hitno završiti auto-put i rekonstrukciju pruga, jer će uprotivnom naš dio posla preuzeti konkurentski koridori koji se takođe grade: Budimpešta -Osijek-Sarajevo-Ploče, zatim Niš-Priština-Drač i Beograd-Niš-Skoplje-Solun.

“Nakon rekonstrukcije, pruga Beograd Bar će, sa početnom brzinom od 80km/h, zbog komparativnih prednosti postati lider u saobraćaj u Crne Gore. Prema sadašnjem planu Srbija će radove do granice sa našom zemljom završiti do kraja 2023. Crna Gora je, pak, završila rekonstrukciju od granice do Kolašina, ali će rok za dionicu Kolašin Bar biti naknadno određen. A da bi željeznica bila lider u saobraćaju Crne Gore, potrebno je da se kvalitetno i u što kraćem roku rekonstruišu pruge Kolašin-Bari- Podgorica- Skadar, odnosno do albanske granice. Uporedo s time, treba obezbijediti adekvatna transportna sredstva za prevoz putnika, robe i opreme, zatim odgovarajuće kadrove posebno diplomirane saobraćajne inženjere i kvalitetne usluge”, zaključuje Vešović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Oni koji su govorili da je "Evropa sad" nemoguća, sad ubjeđuju da će program biti sproveden

Ponedjeljak, 24.01.2022 | 16:51

Oni koji su do juče govorili da je Evropa sad nemoguća, da su budžet i sezona nerealni - sad ubjeđuju da će program Evropa sad ipak biti sproveden, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Milatović: Nekome smeta ekonomski oporavak CG koji je naša glavna misija od koje nikada nećemo odustati

Ponedjeljak, 24.01.2022 | 16:06

"Očigledno je da nekom smeta ekonomski oporavak Crne Gore koji je naša glavna misija od koje nikada nećemo odustati", napisao je na svom Tviter nalogu ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović.

Iz Air Montenegra najavili: Dodatni letovi, uskoro i nove destinacije

Ponedjeljak, 24.01.2022 | 12:38

Crnogorska nacionalna avio-kompanija povećava broj frekvencija za sve postojeće destinacije, saopšteno je iz Air Montenegra.

Ugostitelji Crne Gore: Hoće li ministarka zdravlja u ponedjeljak na PROTEST MUZIČARA?

Nedjelja, 23.01.2022 | 15:38

NVO “Ugostitelji Crne Gore” saopštila je da su zgroženi najavom ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, da će prisustvovati večerašnjem protestu sa kolegama ministrima iz Vlade koji su nas, kako kažu, pred Novu godinu bukvalno zatvorili zbog epidemiološke situacije u zemlji.

"EVROPA SAD": Od početka mjeseca 40 PRIJAVA zbog eventualne zloupotrebe

Nedjelja, 23.01.2022 | 15:06

Upravi za inspekcijske poslove od početka godine stiglo je 40 prijava i pitanja vezanih za primjenu programa “Evropa sad” i eventualne zloupotrebe tog progarama, objavio je portal rtcg.me.

CRNA GORA: Za LAŽNE kovid potvrde zatvor ili novčana kazna

Ponedjeljak, 24.01.2022 | 19:32

Svi oni koji koriste ili izdaju lažne kovid potvrde mogu biti kažnjeni zatvorom od tri do pet godina ili novčano, kazao je Vukas Radonjić iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici gostujući u emisiji “Mreža”, na TVCG.

Lavovi PORAŽENI - Olimpijski šampion prejak za Crnu Goru

Ponedjeljak, 24.01.2022 | 20:10

Rukometna reprezentacija Crne Gore, poražena je od Feancuske u trećem meču druge faze Evropskog prvenstva u Budimpešti.

Bogdanović: Krivokapić eliminiše jednog po jednog ministra, sve za fotelju – fotelju ni za šta

Ponedjeljak, 24.01.2022 | 20:24

Dok traži izdajnike i govori o njima, premijer Zdravko Krivokapić nekontrolisano smjenjuje ministre iz sopstvene Vlade, redom ih eliminiše jednog po jednog, istakao je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović.

Uprava policije - Muškarac stradao od strujnog udara

Utorak, 25.01.2022 | 10:25

Podgoričanin star 40 godina stradao je od strujnog udara u stanu, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

Abazović: Ako neko želi da nezakonitim radnjama takne ustavni poredak, imaće adekvatan odgovor

Utorak, 25.01.2022 | 11:49

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je da nije zabrinut zbog smjena u aktuelnoj vladi, ocjenjujući da su one epilog nemoći. Bilo bi, kaže, logično da bude smijenjen s pozicije potpredsjednika Vlade, ali da oko toga ne pravi nikakvu dramu.

Ivanović: Ne mogu da budem ZADOVOLJAN načinom na koji igram

Utorak, 25.01.2022 | 18:03

Crnogorski reprezentativac nezadovoljan načinom igre...

Abazović NIJE DOŠAO na sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Utorak, 25.01.2022 | 17:43

Na sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost nijesu došli potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Đorđe Radulović i Sergej Sekulović, kao ni šef skupštinskog Odbora za bezbjednost Milan Knežević. To je potvrđeno Portalu RTCG.  

Sekulović obavijestio Krivokapića da neće prisustvovati sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Utorak, 25.01.2022 | 17:18

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović obavijestio je premijera Zdravka Krivikapića da neće prisustvovati sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost jer mu na vrijeme nije dostavljen materijal, saznaje Pobjeda.  

Ministarstvo odbrane: Katnić lično 2012. dostavio PODATKE O STAŽU

Utorak, 25.01.2022 | 17:10

Iz Ministarstva odbrane, na čijem je čelu Olivera Injac, za Portal RTCG saopštili su da su na zahtjev Fonda PIO dostavili podatke o stažu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za period od 1.septembra 1985. godine do 11.marta 2005. godine,  a ti podaci dostavljeni na osnovu dokumentacije koju je ministarstvu dostavio lično Katnić 2012. godine.  

SNP: Nismo raspravljali o manjinskoj vladi, već o SPC i Temeljnom ugovoru

Utorak, 25.01.2022 | 16:44

Oglasili se iz Socijalističke narodne partije...

Medoks - Legitimno da većina zatraži NOVE IZBORE

Utorak, 25.01.2022 | 16:22

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks za Televiziju Nikšić kazala je legitimno da skupštinska većina zatraži vanredne izbore, te da Vlada može biti stabilna samo ukoliko različite grupe smatraju da su njihovi interesi zastupljeni.  

DIK usvojila Informaciju o potrebi otvaranja sjednica Komisije za javnost

Utorak, 25.01.2022 | 16:14

Državna izborna komisija usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o potrebi unapređenja transparentnosti svog rada. „Iako je Komisija uspostavila praksu izdavanja saopštenja za medije i objavljivanja svih relevantnih dokumenata na svojoj web stranici, Komisija je stava da postoji prostor za unapređenje transparetnosti rada“, navodi se u Informaciji, saopštili su iz Državne izborne komisije.  

Žrijebom odlučeno: Evo kad ćemo gledati Vladanin NASTUP na Eurosongu

Utorak, 25.01.2022 | 16:04

Iste večeri takmičiće se i predstavnici Australije, Gruzije, Kipra, Rumunije, Češke, Srbije, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Poljske, Belgije, Sjeverne Makedonije, Švedske, Izraela, Malte, Estonije i Irske.  

Ministarstvo prihvatilo: Ugostiteljima će uskoro DOZVOLITI da angažuju muzičare

Utorak, 25.01.2022 | 15:49

Ministarstvo zdravlja prihvatilo je zahtjev Unije poslodavaca za dozvolu ugostiteljima da organizuju nastupe muzičara.  

Šehović: Umjesto da PODNESE OSTAVKU, premijer izigrava Srećka Šojića

Utorak, 25.01.2022 | 15:47

"I čuveni Pavićev Srećko Šojić bi mu mogao pozavidjeti." napisao je poslanik SD-a Damir Šehović.