Srijeda, 26.01.2022 | 16:02
IZVOR: klix.ba

SOK od VIŠNJE - Evo zašto bi ovaj napitak trebalo piti svaki dan

Iako je uvijek bolje pojesti cijelu voćku, nego popiti sok, postoji jedan sok za koji naučnici kažu da sadrži sastojke koji itekako blagotvorno djeluju na vaše zdravlje.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Radi se o soku od višnje, a ovo su njegovi pozitivni učinci na zdravlje:

Štiti srce

Banane, lisnato povrće i orašasti plodovi bogati su izvori kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Na taj spisak možete dodati i sok od višanja. Istraživanja pokazuju da višnje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara zahvaljujući obilju hranjivih materija poput polifenola i kalijuma.

Poboljšaće sportsku izdržljivost

Meta-analiza 10 studija u Journal of the American College of Nutrition pokazala je da su sportisti koji su pili sok od višnje (ili uzimali ekstrakt višnje u prahu) 7 dana do 1,5 sati prije plivačkih trka, vožnje biciklom visokog intenziteta i maratona i polumaratona poboljšali svoju izdržljivost. Istraživači rezultat pripisuju visokoj koncentraciji antocijana u soku, snažnih antioksidansa koji smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi u mišićima.

Prethodne studije su takođe pokazale da višnje smanjuju gubitak snage, i poboljšavaju oporavak mišića nakon intenzivne vježbe.

Pomoći će vam da zaspite

Ako patite od nesanice, gutljaj kisjelkastog koncentrata soka od višanja može vam pomoći da zaspite.

Nekoliko studija, koje su uključivale starije osobe koje imaju poteškoća s nesanicom, pokazalo je potencijalnu korist višanja kao prirodnog pomagala za spavanje. Jedna od bogatih fitohemikalija koje se nalaze u kiselkastom soku od višanja je melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.

Smanjiće bol od artritisa

Istraživači su 66 odraslih osoba koje pate od artritisa koljena dali piti sok od višanja ili placebo napitak svaki dan tokom četiri mjeseca, a zatim su procijenili njihovu bol, ukočenost i biomarkere hrskavice u plazmi.

Studija objavljena u Current Developments in Nutrition pokazala je da svakodnevna konzumacija soka od višanja značajno poboljšava sve te simptome artritisa, kao i samoprocjenu kvalitete života učesnika. Druge studije su pokazale da je ispijanje soka od višanja tokom šest sedmice rezultiralo značajnim smanjenjem C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Rakočević: PES i partije vlasti OPSTRUIRAJU nastavak rada u Odboru za izbornu reformu i rješenje pitanja Šavnika

Srijeda, 08.05.2024 | 16:27

Nakon što je prošlo dvadeset dana od najave organizacije prvog sastanka političkih subjekata povodom razrješenja situacije u Šavniku do njegovog održavanja, sada PES i DF nastavljaju opstrukciju rada Odbora za izbornu reformu,  saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

"Djeca PRVA SVE SAZNAJU": Haris Džinović ponovo o RAZVODU - "Da mi NEDOSTAJE bila bi .... "

Srijeda, 08.05.2024 | 16:20

Novo oglašavanje Harisa Džinovića posle razvoda izazvalo buru komentara.

Maslinovo ulje POMAŽE u BORBI protiv uporne bolesti

Srijeda, 08.05.2024 | 16:13

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

Piperović: "Žalba će da ZABOLI, naoružao sam se kokicama"

Srijeda, 08.05.2024 | 15:56

Pravni zastupnik kompanije Bemaks Zoran Piperović saopštio je Pobjedi da će se žaliti na današnju odluku sutkinje Osnovnog suda u Ulcinju Hasire Bećović koja je odbila tužbeni zahtjev kojim je traženo im da bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović isplati 21.000 eura zbog povrede prava ličnosti.

Đuričković: Sve ODLUKE po pitanju vanjske politike donose u Beogradu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:52

Izjava Pokreta Evropa sad da amandmane predlažu uz posredovanje SAD-a, nije iznenađenje. Čvrsto sam uvjeren da je riječ o nekom bratu od tetke koji je na privremenom radu u SAD, koji je u pauzi između kuće i posla ponudio posredovanje. Današnji odgovori ambasada SAD-a i Njemačke najbolje opisuju na koje grane je spala naša diplomatija i kojom brzinom se urušava međunarodni ugled Crne Gore, napisao je na X mreži međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

Američka ambasada DONIRALA Vrhovnom sudu OPREMU za medijsku salu

Srijeda, 08.05.2024 | 15:36

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je, kroz Biro za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (kancelarija INL), donirala opremu za medijsku salu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Ova ZEMLJA je proglašena za NAJLJEPŠU na svijetu: Na listi i države iz komšiluka

Srijeda, 08.05.2024 | 15:30

Planeta je puna prelijepih mjesta – ali za koju zemlju može da se kaže da je najlepša na planeti?

Podaci ZZZ: Pala NEZAPOSLENOST u Crnoj Gori

Srijeda, 08.05.2024 | 15:17

U Crnoj Gori je na kraju aprila bilo 36,42 hiljade nezaposlenih, 1,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Šćekić – Neđeši: Demografija OZBILJAN IZAZOV sa kojim se suočava Crna Gora

Srijeda, 08.05.2024 | 15:10

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, NJ.E. Jožefom Neđešijem.

Sjutra protest ispred SDT-a: Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i suda

Srijeda, 08.05.2024 | 15:05

Protest!