Srijeda, 30.03.2022 | 07:22
IZVOR: Kolektiv.me

Podgoričani i biciklizam – U planu NOVA biciklistička staza, evo na kojoj lokaciji

Biciklo kao prevozno sredstvo, ne gubi na popularnosti, a posljednjih godina, svoj zamah je doživio i u Podgorici.




Biciklistička staza u ulici Ivana Milutinovića (pored Sportskog centra "Morača"); Foto: Kolektiv.me

Tako u vožnji na dva točka možemo vidjeti različite generacije – od onih najmlađih, pa i do najstarijih sugrađana, kojima je biciklo i jedan vid fizičke aktivnosti.

Prije sedam godina, tačnije 2015., Podgorica je dobila svoju prvu biciklističku stazu.

Od tada pa do danas, izgrađeni su kilometri i kilometri pomenutih staza, koje spajaju različite djelove Glavnog grada.

Kako iz PG Biroa objašnjavaju za naš portal, tako između ostalog imamo četiri biciklistička koridora, a i dvije označene biciklističke rute u prigradskim i ruralnim djelovima Podgorice.

„U Podgorici su izgrađena četiri biciklistička koridora i to: od brda Gorica do Zabjela u dužini cca 6 kilometara; od Bulevara Save Kovačevića do TC “Delta city” u dužini od 6,3 kilometara; od Centra (Pošta) do Bulevara Mihaila Lalića u dužini od 5,5 kilometara i od Bulevara Ivana Crnojevića do Moskovske ulice u dužini 4,2 kilometara. Ukupno dužina biciklističkih koridora iznosi cca 22 kilometara. Biciklistička staza je izgrađena i u Ulici Božidara Vukovića u dužini od 450m od strane Zagoriča. Pored navedenog prilikom sanacija ulica 27. marta, Ivana Milutinovića, Kralja Nikole, jedna saobraćajna traka opredijeljena je za biciklističku traku u oba smjera i ukupna dužina biciklističkih traka u navedenim ulicama iznosi cca 2,5 kilometara. Glavni grad je označio i dvije biciklističke rute u prigradskim i ruralnim djelovima Podgorice, i to: Kučka ruta (Doljani – Medun - Ubli) u dužini od 15 kilometara i Pipersku rutu (Vezirov most – Duklja – Đurkovići – Drezga – Rogami) koja je takođe duga 15 kilometara. Izgrađena je biciklistička staza u Ulici 27. marta u dužini od cca 800m (na potezu od Ulice Kralja  Nikole, do Ulice princeze Ksenije), kao i  biciklistička staza na Bulevaru prema Tuzima u dužini od po 1350m u oba smjera - ukupno 2700m. Izgradnjom novog pješačkog mosta za prenos hidrotehničkih instalacija u okviru izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, izgrađena je i biciklistička staza ukupne dužine 300 metara (150 metara po jednoj strani)“, ističu iz PG Biroa za Kolektiv.me.

GLASAJTE U NAŠOJ ANKETI ⇒ ⇒ Da li koristite biciklističke staze u Podgorici?

Biciklistička staza na Zabjelu; Foto: Kolektiv.me

Ali, na tome se neće stati.

Naime, Glavni grad je, u saradnji sa domaćim i međunarodnim ekspertima izradio, a potom i usvojio Plan održive urbane mobilnosti.

To predstavlja inovativan i drugačiji način planirana saobraćaja, u odnosu na dosadašnja dostupna rješenja.

Tako je plan da se unaprijedi biciklistička infrastruktura u sklopu nastavka sanacije ulice Kralja Nikole, a na još jednoj lokaciji biće izgrađena nova biciklistčka staza.

„Isti predstavlja jedan inovativan i drugačiji način planiranja saobraćaja u odnosu na dosadašnja rješenja u ovom sektoru i daje nam smjernice za dalje postupanje i u oblasti biciklizma, prepoznajući u našem gradu značajan potencijal za razvoj biciklizma. Ono na čemu se trenutrno radi jeste idejno rješenje za unapređenje biciklističke infrastrukture u sklopu nastavka sanacije ulice Kralja Nikole. Takođe, projektovana je nova biciklistička staze na Bulevaru Zetskih vladara, od Zabjela ka Aerodromu, u dužini od 4.000m“.

Biciklistička staza u ulici Ivana Milutinovića (pored Sportskog centra "Morača"); Foto: Kolektiv.me

Biciklistička staza na Zabjelu; Foto: Kolektiv.me

A kako bi građanima olakšali kupovinu bicikla, Glavni grad je u okviru projekta “Podgorica na dva točka”, do sada subvencionisao kupovinu 1.168 dvotočkaša, uključujuči tu i električne trotinete.

Tokom marta mjeseca je realizovan šesti ciklus subvencija, a interesovanje je bilo veliko.

“Očekivano, interesovanje za ovaj javni poziv je bilo veliko, a u prilog tome govori broj od 508 prijava koje su ove godine stigle na adresu Glavnog grada. Peliminarna rang lista dobitnika je objavljena, tako da u narednom periodu očekujemo potpisivanje ugovora i još 225 novih dvotočkaša na ulicama Podgorice”, saopštili su iz PG Biroa za naš portal.

Biciklistička staza na Zabjelu; Foto: Kolektiv.me

Sve je to, kako nam navode, uticalo na popularizaciju bicikla među Podgoričanima, o čemu svjedoči veliki broj istih.

U trenutku kada su, dodaju, cijene goriva u Crnoj Gori na istorijskom maksimumu, biciklo dođe kao dobar izbor za očuvanje kućnog budžeta.

“Veliki broj biciklista na našim ulicama govori o tome da smo postigli efekat i popularizovali ovaj vid alternativnog prevoza. Podsjećamo, time se direktno utiče na zdravlje građana, kod kojih se pojavljuje sve veći broj oboljenja uzrokovanih sedentarnim načinom života; poboljšanje kvaliteta vazduha i zaštita životne sredine. Na kraju, ne možemo zaboraviti ono o čemu se najviše govori ovih dana, a to je da je u ovom trenutku, kada su cijene goriva na istorijskom maksimumu, bicikl najjeftini vid prevoza koji doprinosi očuvanju kućnog budžeta”, zaključili su iz PG Biroa za Kolektiv.me.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
30.03.2022 10:51

J... vas ko vas nauči da se biciklistička staza pravi tako što se zauzima kolovozna. Da ima zakona svi bi u zatvor, od projektanta do nadzora koji to dopušta. U normalnim zemljama se proširi trotoar pa se obilježi biciklistička staza. Nije nam dovoljno ovih što se nepropisno parkiraju i zauzimaju po jednu traku, nego ste u ovim saobraćajnim gužvama u gradu napravili još veći haos sužavanjem postojećih saobraćajnica. Što bi rekao predsjednik " Bravo kreteni"

42 4
Nela
31.03.2022 20:11

Za tebe "gospoče"je bitnija kolovozna staza nego biciklistička 🤦‍♀️ A mi imamo bas prostora da mozemo prosirivati trotoare da ne bi tebe " gospoče" remetilo voznju i pravilo guzvu i saobraćaj😉 Ajede....

3 13
jes
30.03.2022 14:51

Neka prave i ove do sad što su napravili su tijesne ne može se red uhvatit. Kad nas budu iskopavali kroz koji milion godina ovaj period od 30 godina će siguran sam unijeti toliku zabunu u naučnim krugovima .Jedino ako se sačuva kavka fotografija gradskih otaca pa na osnovu vještačenja oblika čeone kosti antropolozi ustanove grešku.Što bi vam predhodni presjednik rekao ,,Bjavo kjetjenji"

0 1
Darkisa
01.04.2022 08:52

Put aerodruma moze da se skrati bas dosta kolovozna traka😊,inace vecinom sve sto rade nema veze sa mozgom

4 1

OSTALE VIJESTI

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Uprava policije o tuči u Budvi: Spriječena eskalacija incidenta, štićene ličnosti nijesu bile ugrožene

Subota, 27.04.2024 | 19:23

Nakon što je sinoć oko ponoći u jednom budvanskom lokalu došlo do tuče N.M. i M.Z. oglasila se Uprava policije (UP) navodeći da se tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru izjasnio da se u radnjama tih osoba ne stiču elementi krivičnog djela. Iz UP su kazali da su policijski službenici spriječili eskalaciju incidenta, te da štićene ličnosti koje su bile na terasi tog lokala nijesu bile ugrožene, kao i da incident nije povezan sa njima.  

"Podnesene 22 prijave zbog sumnje falsifikovanja turskih i američkih diploma"

Subota, 27.04.2024 | 18:00

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u posljednjih pet mjeseci podnijelo je krivične prijave protiv 22 osobe zbog osnovane sumnje da su falsifikovala inostrane obrazovne isprave, što je daleko više nego u prethodnih nekoliko godina.

VIDEO - Sunčan pijačni dan na Trgu nezavisnosti: Počeo projekat Pijaca u tvom naselju

Subota, 27.04.2024 | 14:45

Gradsko preduzeće „Tržnice i pijace“ je u sklopu promocije svog novog projekta "Pijaca u tvom naselju" danas na Trgu nezavisnosti organizovalo pijačni dan na kojem se predstavilo 11 izlagača sa raznovrsnim proizvodima.

Univerzitet Crne Gore tokom pola vijeka stasao u svjetionik znanja i ideja, ključ uspjeha u davanju i uzvraćanju

Subota, 27.04.2024 | 14:04

Univerzitet Crne Gore (UCG) tokom pola vijeka postojanja stasao je u svjetionik znanja i ideja, a ključ uspjeha je u davanju i uzvraćanju, poruka je sa svečanosti povodom Dana UCG na kojoj je uručeno počasno zvanje profesor emeritus, promovisani doktori nauka i dodjeljene nagrade najboljim studentima.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.