Subota, 27.04.2024 | 18:00
IZVOR: Dan

"Podnesene 22 prijave zbog sumnje falsifikovanja turskih i američkih diploma"

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u posljednjih pet mjeseci podnijelo je krivične prijave protiv 22 osobe zbog osnovane sumnje da su falsifikovala inostrane obrazovne isprave, što je daleko više nego u prethodnih nekoliko godina.




Foto: Ilustracija, Pexels

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović, koja je na tu funkciju imenovana prije pola godine, najavila je formiranje međuresorne grupe koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu, za šta je Vlada prošle sedmice dala saglasnost.

Jakšić Stojanović je juče kazala za "Dan" da je od 1. januara ove godine podneseno 18 krivičnih prijava zbog sumnje u validnost školskih diploma: pet zbog osnovane sumnje da su priložene lažne obrazovne isprave srednjih škola iz Srbije i BiH, devet srednjoškolskih diploma iz Turske, dvije za nivo osnovnog obrazovanja takođe iz Turske i još dvije za nivo visokog obrazovanja iz Velike Britanije i Amerike.

"U 2024. godini broj ukupno podnijetih zahtjeva za priznavanje obrazovne isprave nivoa visokog obrazovanja je 1.025, i to iz regiona 400 zahtjeva, a iz inostranstva gdje nije naše govorno područje 625 zahtjeva", saopštila je Jakšić Stojanović.

Kako je podsjetila, Vlada je dala saglasnost za formiranje međuresorne radne grupe koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava stečenih na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

"Primarni zadatak Radne grupe biće da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenih na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu. Takođe, radna grupa će kroz saradnju sa poslodavcima, prvenstveno u javnom sektoru, obezbijediti provjeru obrazovnih isprava zaposlenih lica", rekla je Jakšić Stojanović.

ODT nije dužno da ih obavijesti o ishodu

Na pitanje da li resor prosvjete ima povratne informacije iz Osnovnog državnog tužilaštva povodom podnesenih krivičnih prijava, odnosno koliko je ovih slučajeva do sada završilo na sudu, ministarka je odgovorila da im nije poznat epilog.

"Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nema informacije o epilogu krivičnih prijava koje je podnijelo, jer ODT nije u obavezi da nas povratno informiše o ishodu", rekla je Jakšić Stojanović.

Pored predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, tu radnu grupu će činiti i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva javne uprave, Uprave policije, Državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Unije poslodavaca, Privredne komore i NVO– udruženje građana.

"Na ovaj način će ministarstvo i Vlada sistemskim pristupom stati na put zloupotrebama načina dobijanja obrazovnih isprava na svim nivoima obrazovanja i napraviti odlučan korak ka uspostavljanju adekvatnog mehanizma za prepoznavanje i vrednovanje obrazovanja", poručila je Jakšić Stojanović.

Ona je dodala da će o sastavu tima i dinamica rada radne grupe javnost biti blagovremeno obaviještena.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Medicinski tim Vojske KVALIFIKOVAN za NATO deklarisanje

Petak, 10.05.2024 | 18:00

Medicinski tim Vojske Crne Gore (MNE R1) dobio je najviše ocjene na evaluaciji NATO Centra izvrsnosti za vojnu medicinu tokom tokom vježbe "Vigorous Warrior/Clean Care 24" u Mađarskoj, čime se kvalifikovao da postane nova jedinca VCG deklarisana u sastav Alijanse, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MO).

Jelena Perović OSUMNJIČENA da je oštetila budžet za preko 100 HILJADA EURA

Petak, 10.05.2024 | 16:47

Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih u izviđaju i saslušanja okrivljene, 7. maja ove godine, donijelo naredbu u sprovođenju istrage protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kojim je okrivljena, u periodu od avgusta 2020. do marta 2024. godine, sebi i drugima pribavila imovinsku korist a budžetu Crne Gore nanijela štetu u ukupnom iznosu od najmanje 100.000 eura, saopštio je držvani tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Kedman: Postoji OPASNOST za ličnu bezbjednost Duška Kneževića

Petak, 10.05.2024 | 16:15

Advokat predsjednika Atlas grupe, Tobi Kedman, ponovio je veliko strahovanje za bezbjednost Duška Kneževića ali i zbog uslova u kojima boravi u pritvoru.

Budva: KRIVIČNA PRIJAVA protiv dvije STRANE državljanke -OSUMNJIČENE za krađu

Petak, 10.05.2024 | 15:28

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Budva su, preduzimajući planske aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, identifikovali i procesuirali dva lica, državljanke Bosne i Hercegovine zbog krivičnog djela krađa, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sud odbio jemstvo koje je ponuđeno za Čađenovića

Petak, 10.05.2024 | 14:58

Viši sud odbio je jemstvo koje je ponuđeno kako bi se bivši specijalni tužilac Saša Čađenović branio sa slobode, saopšteno je Pobjedi iz tog suda.

Sjajan TRIK kako da NE BOLE noge u štiklama

Petak, 10.05.2024 | 21:01

Štikle su divne iako ima niz ravnih varijanti.

Đoković SAVLADAO Mutea - Novak rutinski do drugog kola

Petak, 10.05.2024 | 20:47

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković savladao je Francuza Koernatana Mutea u dva seta 6:3, 6:1, na startu mastersa u Rimu.

Ficdžerald: Knežević NE SMIJE da bude u pritvoru, bez GARANCIJE nije smio da bude izručen

Petak, 10.05.2024 | 20:41

Advokat Duška Kneževića ocijenio je nakon posjete pritvorenom predsjedniku Atlas grupe da je njegov klijent veoma borbenog duha.

Fudbaler POTVRDIO - NAPUŠTAM PSŽ na kraju sezone (VIDEO)

Petak, 10.05.2024 | 20:33

Francuski napadač Kilijan Mbape potvrdio je da će na kraju sezone napustiti Pari Sen Žermen.

Šou u Rimu - Đokovićevom rivalu ZVONIO TELEFON usred meča (VIDEO)

Petak, 10.05.2024 | 20:24

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković igra protiv Francuza Korentana Mutea u drugom kolu Mastersa u Rimu.

Ovi znakovi Zodijaka će pronaći najveću ŽIVOTNU LJUBAV u drugom dijelu 2024. godine

Petak, 10.05.2024 | 20:03

Pojedinim znakovima Zodijaka cIo život će se posložiti poput slagalice. Ko će se uskoro naći lice u lice sa svojom drugom polovinom?

Crna Gora - Političkim partijama za april iz budžeta 635.000 EURA

Petak, 10.05.2024 | 19:54

Parlamentarne partije su u aprilu dobile 577.916 eura iz državnog budžeta, dok je ženskim organizacijama u političkim subjektima preusmjereno dodatnih 57.791 euro, što je ukupno 635.707 eura.

Mustafić: Dan bošnjačke nacionalne zastave SIMBOL utemeljenosti identiteta

Petak, 10.05.2024 | 19:44

Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. maj, predstavlja značajan datum za Bošnjake u Crnoj Gori, kao simbol utemeljenosti identiteta, istorijskog trajanja i narodnog jedinstva, kazao je Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Raičković: Da bi program Evropa sad 2 USPIO treba da imamo PRIVREDNI RAST

Petak, 10.05.2024 | 19:35

Sve strukture u Crnoj Gori, barem u većini podržavaju pristupanje Evropskoj uniji. Često gledamo na taj put kao politički ali to je jedna velika ekonomska šansa zbog ulaska na višemilionsko tržište, ocijenio je gostujući u Info plusu na ADRIA TV predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković.

LJUBAV CVJETA - Reper pokazao kako uživa sa 22 godine MLAĐOM PJEVAČICOM

Petak, 10.05.2024 | 19:18

Muzičar MC Stojan i pjevačica Zorana Mićanović odnedavno su započeli ljubavnu vezu.