Ponedjeljak, 09.05.2022 | 15:50
IZVOR: Kolektiv.me

Predstavljanje Gimnazije "Slobodan Škerović” na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga

Prvi program prvog dana 16.Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja sajma, bilo je predstavljanje podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“,čiji tim je na savremen način predstavio bogat program aktivnosti i sekcija po kojima je ova najčuvenija podgorička škola i prepoznatljiva.




Foto: Sajam knjiga i obrazovanja Podgorica

Direktorka Biljana Vučurović istakla je bogatu istoriju ove ujedno i najstarije podgoričke škole i pozvala brojnu i raznovrsnu sajamsku publiku da posjeti njihov štand i njegove bogate sadržaje svakog sajamskog dana.

U utorak 10.maja u 11 sati biće održana likovna radionica Dizajn plakata, u srijedu, 11.maja na štandu Gimnazije biće održana radionica povodom Svjetskog dana pisanja pisama „Dragi moj Hilmare“, a istog dana u 15 časova najavljeno je čitanje pisama realizovanih na radionici. 

U četvrtak 12.maja u 11 sati na redu je program „Fizika kroz svijet astronomije i eksperimenata“, a u petak u 11 sati na štandu Gimnazije „Slobodan Škerović“ biće održana radionica sekcije za ručni rad „Magija veza“.

Za subotu je predviđena prezentacija filmova u organizaciji Gimnazije.

Predmetni profesori i učenici podgoričke Gimnazije govorili su o smjerovima i sekcijama škole, o mogućnostima koje ova škola nudi za dalju profesionalna profilaciju.

Svi učesnici ove prezentacije, podijelili su svoje motive zbog kojih su upisali Gimnaziju i pozvali polumaturante da upišu ovu školu. 

Foto: Sajam knjiga i obrazovanja Podgorica

* Predstavljene slikovnice Kašmira Huseinovića *

Kašmir Huseinović, bosanskohercegovački stvaralac za djecu na podgorički sajam knjiga donio je dašak bezbrižnog djetinjstva, budući da je ovom prilikom predstavio slikovnice „Ružno pače“, ilustratorke Ume Huseinović, „Čarobna Mia“, Bao o meni i “Princ brojeva” (koji je posvećen legendarnom matematičaru Gausu), ilustratorke Andree Petrlik.

Osim Huseinovića, o slikovnicama su govorili dekanica na Fakultetu za dizajn i multimediju na univerzitetu Donja Gorica, Tatjana Burzanović i sarajevski pisac Ibrahim Spahić.

Dekanica na Fakultetu za dizajn i multimediju FVU na Univerzitet Donja Gorica Tatjana Burzanović istakla je darovnu dimenziju knjiga-slikovica Kašmira Huseinovića.

- Ovdje imamo spoj,zapravo sinergiju zračenja i značenja, imamo i inkluzivnost sadržaja, kompoziciju i proporciju. Pod inkluzivnošću sadržaja, podrazumijevam da su rečenice ovdje ni preduge ni prekratke, u grafičkom smislu to je ista pozicija i visina teksta I ilutracija, likovnost, motivi iz prirode“, rekla je Burzanović upućujući preporuke i čestitke za rad Kašmiru Huseinoviću i njegovoj porodici koja je uključena u ovaj umjetnički posao.

Ibrahim Spahić istakao je vrijednost porodične dimenzije rada  u stvaralaštvu Kašmira Huseinovića.

-Značaj ovih djela je to što ta djela nude čaroliju i ja sam to sa svojim ogromnim iskustvom prepoznao. Iskreno mu čestitam na svemu, i na prvoj nagradi za dizajn na našem Sajmu. Dragocjeni su ovi susreti sa ljudima koji vole knjigu“, istakao je sarajevski Spahić.

Kašmir Huseinović se 1994. godine bavi se pisanjem za djecu.

Do sada je napisao trideset slikovnica, koje su prevedene na mađarski, portugalski, španjolski, arapski, indonežanski, rumunski, slovenski, makedonski, italijanski, kineski, francuski i korejski jezik, te četiri knjige za djecu.

Na prestižnu „White Raven List“ preporučenih knjiga za djecu i mlade koju radi Internationale Jugendbibliothek iz Münchena uvrštene su mu slikovnice “Hektor i Leopoldina”, 2008. i Ptice, 2012.

Za nagradu „Kiklop“ bio je nominovan s tri knjige “Bućevi”, plongovi i žabice, “Sretna obitelji” i “Neobična knjižničarka”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.