Utorak, 28.06.2022 | 20:39
IZVOR: Superzena.b92.net

Da li ste čuli za SKANDINAVSKO spavanje? Više ćete uzivati u snu ako ga počnete primjenjivati

Parovi koji žive u istoj kući uglavnom spavaju u istom krevetu, a istraživanja kažu da oni imaju tendenciju da uživaju u znatno poboljšanom snu, odnosno dužem i stabilnijem REM spavanju.




 Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Međutim, mnogi nijesu usaglašeni, pa spavanje u istom krevetu sa drugom polovinom može da bude teško. Hrkanje, okretanje, držanje pokrivača na jednoj strani kreveta mogu da dovedu do problema sa spavanjem, a može da utiče i na vašu vezu. Međutim, postoji jedan način da riješite ovaj vid problema, skandinavski metod spavanja.

Šta je skandinavski metod spavanja?

Osnovni koncept ovog principa je da partneri spavaju u istom krevetu zajedno, ali ne dijele jedan pojedinačni jorgan. Umjesto toga, svako dobija svoj pokrivač.

Zašto je odvojeni jorgan efikasan trik?

Istraživanja su otkrila da spavanje u istom krevetu sa istim pokrivačem za vas i partnera zapravo može da dovede do 30 procenata više prekida sna, piše Real Simple. Što je više mogućnosti za poremećaje sna u vašem okruženju (ambijentalno svijetlo, buka, pokreti) veća je vjerovatnoća da ćete loše da spavate.

Prekidi sna mogu da utiču na raspoloženje, povećaju pospanost tokom dana, naruše fizičko i kognitivno funkcionisanje. Dijeljenje pokrivača takođe može da utiče i na temperaturu spavanja, što igra veliku ulogu u tome koliko dobro spavate.

Ako vam postane vruće, vaše tijelo će imati problema sa spavanjem. Pošto mnogi parovi imaju različite preferencije temperature spavanja, korišćenje odvojenih pokrivača može da pomogne svakom partneru u krevetu da stvori okruženje koje mu prija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Da li će društvene mreže uskoro biti strogo kontrolisane?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:50

Odri Azule, generalna direktorka UNESKA, pozvala je na globalni dijalog kako bi se našao način da se reguliše postupanje kompanija, vlasnika društvenih mreža i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Novo rukovodstvo ZZZCG: Evo ko je izabran za VD direktora

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:58

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore danas je, na prvoj sjednici u novom sazivu, imenovao nove članove tog organa upravljanja kao i vršioca dužnosti direktora institucije.

Trgovine NEĆE RADITI 1,2,3. i 6. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjeća sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak, kao ni tokom vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa koji ove godine obuhvata 3. maj (Veliki Petak) i 6. maj (2. dan Vaskrsa).

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Astro savjet za 29. april: Pazite se PREJEDANJA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:29

Venera, planeta ljubavi, novca, ljepote, umjetnosti, blagostanja i uživanja, danas u 12.32 ulazi u Bika, znak u kome se osjeća kao kod svoje kuće (jer njime upravlja).

Stanovnici ovog dijela svijeta se NAJBOLJE HRANE i NAJDUŽE ŽIVE: Evo šta jedu

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:12

Najzdravije mjesto na svijetu nalazi se u Aziji. Prema mnogim ljekarima specijalizovanim za dugovječnost, Okinava u Japanu ima najbolju ishranu.

Milatović – Lajčak: Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:56

Predsjednik države Jakov Milatović primio je u oproštajnu posjetu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka.

Stručnjaci upozoravaju - Evo zašto ipak ne bi trebalo da pijemo rakiju prije jela?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:52

Ispijanje čašice-dvije rakije prije jela je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ova navika navodno ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela, kako mnogi tvrde.

Šta će se desiti sa vašim organizmom ako prestanete da jedete HLJEB? Tri promjene koje ćete primijetiti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:45

Izbacite bijeli hljeb iz ishrane i pogledajte šta će se desiti