Ponedjeljak, 25.07.2022 | 10:00
IZVOR: telegraf.rs

Iako su vrućine, NE PRESKAČITE obroke: Večerajte lagane SALATE koje hidriraju organizam

Ishrana treba da bude raznovrsna, balansirana i redovna čak i u vrijeme velikih vrućina, iako nam tada često nije ni do pripremanja, a ni do samog jela.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Lagana ljetnja večera trebalo bi da bude ritual koji ne propuštamo, prvenstveno zbog toga što su vreli dani često veoma naporni za nas i naše tijelo i treba nadoknaditi izgubljenu energiju. Pored nadoknade elektrolita, odnosno dehidratacije kao jednog od najvažnijih razloga, ne smemo zaboraviti da peristaltika naših crijeva zavisi umnogome i od redovnosti obroka.

Lagana ljetnja večera kao potreba, ali i prijatan ritual

Tečnost se unosi u organizam ne samo vodom i drugim tečnostima, već i hranom. Zbog toga ljeti treba birati namirnice koje imaju visok sadržaj vode. Ako govorimo o večeri, nemojte je preskakati. Ipak, treba voditi računa o još nekim važnim stvarima, kakve su izbor namirnica koje se lakše vari.

Stoga, treba izbjegavati tešku, začinjenu i prženu hranu, gazirana pića, ali i krstasto povrće koje se duže i teže vari. Neka razmak između vašeg posljednjeg obroka i odlaska u krevet bude najmanje dva sata. Evo predloga koji mogu da budu idealna ljetnja večera, ne samo kao potreba, već i kao ukusan ritual bilo da ste sami, ili planirate da večerate u društvu.

Koje povrće je idealna lagana ljetnja večera

Salate su svakako jedna od ideja sa kojima ne možete da pogriješite. Međutim, nije dobro da njihov sastojak bude povrće iz porodice krstaša (krstasto povrće). U njega spada sve što je zeleno i lisnato (kupus, kelj, prokelj, ali i brokoli). Zbog visoke količine skroba, nemojte večerati ni krompir, čak i ako je samo skuvan. Pomfrit je svakako jedna od najgorih stvari koju sebi i svom želucu možete da priredite pred spavanje.

Foto: Ilustarcija, Pixabay.com

Krastavac, paradajz, svježa paprika ili maslinke, kao sastojak neke od salata kojima ćete dodato susam, laneno sjeme ili malo koštunjavog voća ili zasebno, osvježiće vas i rehidrirati. Pored toga, snabdjeće vitaminima i mineralima naše kompletno tijelo. Ako odlučite da povrće grilujete, što je jedan od najčešćih predloga nutricionista, neka to budu tikvice, plavi patlidžan ili paprika.

Riba kao ukusna, ponekad i egzotična lagana ljetnja večera

Riba je preporučljiva kao dio ne samo ljetnjeg jelovnika, već i kao redovan dio namirnica koje unosimo. Dobar balans masnih kiselina je njen najjači adut. Treba imati u vidu da mnogim osobama ne prijaju morski plodovi, pa ih treba izbjegavati. Ovo se posebno odnosi na one koji imaju giht ili neka reumatska oboljenja, kao i probleme sa bubrezima.

Predlog koji je savršena ljetnja večera svakako je parče grilovane tune sa zelenom salatom. Možete da napravite i salatu od sjeckanog povrća i dodate jednu tunjevinu iz konzerve. Ali, sa konzerviranom hranom inače ne treba pretjerivati. Koristite svježu ribu što je moguće češće. Fileti oslića, pod uslovom da nisu spremani u dubokom ulju, kao i skuša, takođe su dobra ideja za laganu ljetnju večeru.

Barena piletina sa povrćem

Ako poželite da večerate piletinu, neka to svakako ne bude pečeni batak, već grilovano ili bareno parče bijelog mesa. Možete ga spremiti i na pari. Kuvano bijelo meso uz dodatak povrća može da bude i idealna ljetnja obrok – salata.

Parče bijelog mesa sa zelenom salatom veoma je čest predlog u jelovnicima koji čine dio redukovanih režima ishrane ili zdravih dijeta.

Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Izbjegavajte slatko za večeru, mliječne proizvode i previše posoljenu hranu

Velike količine šećera koje unesemo pred spavanje, opteretiće ne samo naša crijeva već i pankreas i jetru. Ako jedemo nešto što je dobro posoljeno, najvjerovatnije nas čeka ustajanje u toku noći jer ćemo biti žedni. Popićemo veće količine vode, ali to neće biti normalna potreba za tečnošću, već klasično „gašenje požara“. Nakon toga opet ustajanje, zbog odlaska u toalet.

Mlijeko i mliječni proizvodi, osim ako nijesu djeca u pitanju, takođe noću mogu da nam naprave problem sa varenjem. Nekim ljudima, međutim, prija kefir. Ako se osjećate dobro kada ga popijete, učinite to. Za neke, idealna ljetnja večera je krastavac u jogurtu.

Osluškujte svoj organizam i činite upravo ono što vam on sam poručuje, ali nemojte zaboraviti da su mliječni proizvodi sa dodatkom žitarica zapravo idealan doručak. Pokreće tijelo, peristaltiku crijeva i proces varenja, kao uvod u novi dan i napore koji nas čekaju. I naša crijeva noću treba da odmaraju.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.