Utorak, 16.08.2022 | 10:21
IZVOR: Kolektiv.me

Dubioza Kolektiv konačno u Crnoj Gori: Fantastična sedmorka slijeće na Sea Dance festival

Prije skoro 20 godina podigli su prašinu kao jedan od prvih bendova sa naših prostora koji je eksplicitno i glasno, uz neizostavnu dozu humora, govorio o socijalnim i političkim problemima na dubioznom, posleratnom Balkanu.




Foto: Sea Dance; photo by Goran Lizdek

Upravo u takvom okruženju nastao je Dubioza kolektiv, čiji su članovi beskompromisno i čvrsto stajali protiv nacionalnih, vjerskih i drugih vještačkih podjela među ljudima. Nezaustavljivi i tvrdoglavo uporni, danas su crossover senzacija sa internacionalnom karijerom, čije se poruke i humor sa lakoćom prenose i razumiju u bilo kom kutku svijeta, „od Vatikana do Irana“. 

Njihov rad zbrisao je sve izmišljene granice i barijere – počevši od onih geografskih i same činjenice da članovi benda dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije, žive u tri države i pet gradova – sve do njima svojstvenog, multijezičkog, internacionalnog dijalekta, razumljivog cijelom svijetu. Kroz dvije decenije afirmisali su se kao glas osviješćene, buntovne, revolucionarske javnosti željne promjene, koja sistemski i prožeto humorom razbija status quo. Sarkastični, socijalno angažovani, uz pronicljivu i satiričnu kritiku društva, kako su i sami u više navrata objasnili, muziku koriste kao komunikacijsku platformu. 

Njihovu muziku opisivali su kao originalan zvuk koji se ne stidi svojih korijena, a  tekstove kao izlaz iz generacijskog škripca. U tom originalnom zvuku prepoznaćete uticaje punka, reggae-a, skaa, rocka, koji će u energičnom aranžmanu svakim nastupom usijati atmosferu i natjerati vas na neumorno skakanje, bilo da su u pitanju kultne stvari poput „Kažu“, „Kokuz“, „U.S.A.“ i „Volio BiH“, ili hitovi novijeg datuma, kao što su „Take my Job Away“, „Space Song“, ili pak „Kafana“. Vezivno tkivo čitave diskografije i ono što vrijednost sastava ističe u prvi plan jeste upravo sposobnost da svakog pojedinca u publici pokrenu da istovremeno pleše, pjeva, skače, veseli se i – razmišlja svojom glavom! 

Istinski značajan internacionalni uspeh Dubioza kolektiva ogleda se u tome što su u protekle dvije decenije obišli gotovo sve evropske zemlje i zemlje regiona, kao i brojne svjetski uticajne festivale uključujući Sziget, Roskilde i Rock al Parque u Kolumbiji. Istovremeno, u njihovim manjim, lokalnim koncertima, pogotovo onim „zabranjenim“, sa kojih su imenom i prezimenom pozdravljali one koji ih „zabranjuju“, ogledaju se integritet i reputacija čije su temelje postavili početkom dvijehiljaditih. Neizbježno je spomenuti i njihovu saradnju sa velikim Manu Chau-om, svjetskim kantautorom i aktivistom sa kojim dijele iste načelne vrijednosti, a na albumu „#Fakenews“ i pjesmu „Cross The Line“. 

Kada se sve sabere, višestruko nagrađivani Dubioza kolektiv isporučuje dobitnu kombinaciju pronicljivosti, satire, oštre kritike prožete humorom i energetski nabijenih javnih nastupa praćenih fenomenalnom, multižanrovskom muzičkom pozadinom. Zato ih masovno vole.

Stoga, ne čudi da je ova fantastična semorka u crno-žutim uniformama najtraženiji balkanski bend, u regionu i izvan njega, ni što im je raspored shodno tome konstantno prebukiran. U tom rasporedu ove godine upisan je i Sea Dance festival, kom je Dubioza kolektiv pružio podršku i podijelio predfestivalsku euforiju sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. Njihov nastup iz 2015. godine, sa drugog izdanja festivala se i dalje pamti, a na budvansku plažu Buljarica stižu bogatiji za ovogodišnji studijski album „Agrikultura“ i donose najveće hitove iz svoje dvije decenije i 11 studijskih albuma duge karijere. 

Branislava Kolarov

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

VIDEO - Počelo Proljeće u Kotoru: Kultna YU Grupa i VIS Tetra priredili veliku r’n’r feštu

Subota, 06.04.2024 | 10:00

Proljećnim koncertom “VIS Tetra” i kultne “Yu Grupe” sinoć je počeo program nove manifestacije u organizaciji Turističke organizacije Kotor - “Proljeće u Kotoru”.

Jadranka Barjaktarović i Severina 21. MAJA na Cetinju - Manifestacija „Maj u hiljadu boja“, nastupiće i ove MUZIČKE ZVIJEZDE

Četvrtak, 04.04.2024 | 10:20

Povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu organizuju manifestaciju „Maj u hiljadu boja“ koja će biti održana od 17. do 22. maja.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.