Petak, 10.03.2023 | 16:13
IZVOR: bliczena.rs

Filmovi sa DODJELE OSKARA 2023. o kojima svi PRIČAJU - Samo će jedan POBIJEDITI, ali svi su oduševljenim OVIM

Svečana 95. po redu dodjela Oskara biće održana 13. marta u "Dolby Theatre" u Kaliforniji.




Foto: YouTube screenshot/Everything Everywhere All At Once

U nedjelju uveče program će voditi Džimi Kimel, a na sceni će mu se tokom večeri u ulozi prezentera nagrada pridružiti zvijezde kao što su Pedro Paskal, Kejt Hadson, Harison Ford, Eva Longoria, Hale Beri, Kara Delavinj, Džon Travolta, Elizabet Olsen i mnogi drugi. Pored velikih imena koje ćemo vidJeti u nedJelju uveče, ipak će glavne zvijezde biti filmovi, reditelji, scenaristi i glumci koji će biti ovjenčani nagradama.

Na ovogodišnjoj dodjeli Oskara u kategoriji "najbolji film" nominovano je 10 ostvarenja. Naime, Akademija je promijenila dosadašnju praksu, pa se pored filmova koji se po članovima Akademije smatraju validnim kandidatima u trci za Oskara nalaze i komercijalna ostvarenja koja su imala pozitivne ocbjene kritike, pored velike zarade na blagajnama. Pa, su se tako ove godine na spisku našli "Avatar: The Way of Water" i "Top Gun: Maverick".

S obzirom na to da nekoliko hvaljenih ostvarenja ove godine nije uspjelo da obezbijedi nominaciju u kategoriji "najbolji film", ali su filmski radnici koji su bili angažovani na njima dobili nominaciju u drugim kategorijama, evo nekoliko filmova koji će biti pomenuti u nedjelju uveče, a koje treba pogledati.

Everything Everywhere All At Once

Ostvarenje rediteljskog dua Danijels je ovogodišnji favorit za pobjedu i to ne samo u kategoriji "najbolji film", već i za nagrade "najbolji reditelj", "najbolja glumica", "najbolji scenario"...

Priča jedne obične žene i vlasnice perionice koja nesrećnim spletom događaja postaje superheroj u multiuniverzumu je jedan od najneobičnijih i najnekonvecionalnijih akcionih ostvarenja sa nominacijom za nagradu "najbolji film".

All Quiet on the Western Front

Anti-ratni film zasnovan na istoimenom romanu iz 1929. godine Eriha Marije Remarka poslije debitovanja na Filmskom festivalu u Torontou u septembru prošle godine dobio je čak 14 nominacija na BAFTA dodjeli nagrada i boriće se za pobjedu u kategorijama "najbolji film", "najbolji adaptirani scenario" i "najbolje interancionalno ostvarenje".

THE BANSHEES OF INISHERIN

Film "Duhovi ostrva" je ostvarenje oskarovca Martina Mekdone koji kao i njegov prethodnik "Tri bilborda" osvojio srce publike i kritike. Priča prati dvojicu prijatelja na obali Irske koji jednog dana prestaju da komuniciraju.

TÁR

Film Toda Filda o drigentkinji Lidiji Tar je još jedna spektakularna uloga za oskarovsku Kejt Blančet, koja će u nedelju uveče biti prozvana u kategoriji "najbolja glumica".

WOMEN TALKING

Film rediteljke Sare Poli važio je za potpunog autsajdera, ali priča o grupi žena u izolovanoj vjerskoj zajednici koje se bore između svojih religijskih ubjeđenja i seksualnog zlostavljanja muškaraca iz kolonije posle nagrada na Critics Choice Awards i Guild dobio je svoje mjesto na dodjeli Oskara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PRONAĐITE HLAD - OČEKUJE nas SUNČANI DAN uz OVE TEMPERATURE

Petak, 14.06.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Načini da POBIJEDITE mučninu tokom putovanja

Petak, 14.06.2024 | 21:59

Bez obzira na to jeste li u automobilu, na krstarenju brodom ili do svog odredišta letite avionom, smetnje koje možda osjećate u vožnji, nemaju veze sa prevoznim sredstvom.

"Za mnoge je to zatvor i NE RJEŠAVA nikakve probleme“ - Sergej Trifunović o BRAKU s 23 godine mlađom Isidorom

Petak, 14.06.2024 | 21:35

Sergej Trifunović i njegova izabranica Isidora Mijanović vjenčali su se 12. maja u krugu najbližih.

Klikovac: Injac bi trebalo da PODNESE OSTAVKU, nasilje i fizički incidenti do danas nijesu bili praksa

Petak, 14.06.2024 | 21:29

Odbornik Demokratske partije socijalista u podgoričkom parlamentu Andrija Klikovac poručio je kako bi gradonačelnica Olivera Injac trebalo da podnese ostavku.

RIZNICI ZDRAVLJE - RAZLOZI zašto je ZDRAVO jesti ŠPARGLE

Petak, 14.06.2024 | 21:21

Jedna od prednosti špargli jeste da imaju jako malo kalorija.

VELIKI POŽAR u centru Skadra, crnogorski vatrogasci pritekli U POMOĆ

Petak, 14.06.2024 | 21:14

Požar!

Novak počeo da TRENIRA devet dana NAKON operacije koljena (VIDEO)

Petak, 14.06.2024 | 21:01

Teniser Novak Đoković priprema se za povratak na teniski teren nakon operacije koljena.

Ljiljanić: NE ŽELIMO funkcije, ŽELIMO da vratimo MANDAT GRAĐANIMA

Petak, 14.06.2024 | 20:25

Prekinut je sastanak odbornika Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu, koji je organizovan sa ciljem prevazilaženja krize vlasti u Glavnom gradu.

"Mogu OTAC da ti BUDEM“: MC Stojan nakon RASKIDA sa Zoranom Mićanović objavio dirljiv snimak i ZBUNIO SVE (VIDEO)

Petak, 14.06.2024 | 20:12

Zorana Mićanović i Marko Stojković poiznatiji kao MC Stojan raskinuli su javno, putem društveih mreža.

PROŠLE GODINE se ljekarima u domovima zdravlja zbog dijabetesa obratilo 27.675 OSOBA

Petak, 14.06.2024 | 20:06

Crna Gora je zemlja sa visokom zastupljenošću odraslih osoba oboljelih od dijabetesa. Doktor Aleksandar Đogo ukazuje da se u budućnosti očekuje rast oboljeli ukoliko se ne posvetimo zdravijim životnim navikama.