Petak, 07.06.2024 | 09:41
IZVOR: Kolektiv.me

ANKETA: Da li treba POOŠTRITI uslove za dobijanje diplome "LUČA"?

Glasajte u našoj novoj anketi!
Foto: Ilustracija, Pixabay

Kao i svake i pred kraj ove školske godine aktuealna tema u Crnoj Gori su dobtnici "Luča" diploma u školama.

Naime, samo ove godine u Crnoj Gori diplomu "Luča" dobiće 1.200 djece, od čega 937 polumaturanata i 263 maturant, saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Naizgled, reklo bi se da Crna Gora ima biti na šta ponosna, mlade intelektualce i intelektualke koji će svojim znanjem zavrijediti mjesto u društvu i profesiji koju odaberu.

Međutim, ocjene i diplome se ne podudaraju sa rezultatima osvojenim na polaganju eksterne mature.

Na maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti 501 učenik dobio jedinicu, a samo 102 peticu (2,13 odso), saopštio je ranije direktor Ispitnog centra Miloš Trivić.

Stoga, neophodno je postaviti pitanje o tome kako funkcioniše naš obrazovni sistem. U jednome svi misle isto - "izmišljenim ocjenama i diplomama se mora stati na kraj", ali pitanje je kako.

Zato. glasajte u našoj anketi i dajte nam svoje mišljenje - Da li treba POOŠTRITI USLOVE ZA DOBIJANJE "LUČA" DIPLOME?

DA
160
NE
37

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mitar
07.06.2024 10:11

Treba ukinuti u Zakonu o obrazovanju dio zakona u kome stoji da učenik može popravljati ocjene iz prvog i drugog tromjesečja u toku godine,koji se koristio da se pomogne učenicima sa uticajem da se domognu,,Luče "...

17 3
masa
07.06.2024 13:51

Kriterijumi su u redu ali validnost ocjena pojedinih profesora nije i dok god se na tome ne poradi eto Luconosa u izobilju.

6 1
Magarence
07.06.2024 13:56

Direktore zvati na odgovornost zbog ocjena bez pokrica, jer je ovo njihov rivalitet sa drugima i saradnja sa roditeljima iznjedrila. Provjeriti prvo ucitelje gdje djeca razviju te navike da dobijaju petice, a ne znaju ni da citaju, ni da pisu.

8 0
Mitar
07.06.2024 16:48

Luču ne treba bodovati za upis na fakultet( samim tim prestace trka),ostaviti je samo kao priznanje. Srbija je to ucinila sa Vukovom diplomom.

11 0

OSTALE VIJESTI

Magnetna rezonanca još u kvaru, popravka naredne sedmice

Srijeda, 19.06.2024 | 09:01

Magnetna rezonanca u Institutu za bolesti djece je zbog kvara prestala sa radom 8. juna i od tada na istoj nije moguće vršiti predmete. Služba koja je nadležna ustanovila je kvar istog dana i preduzete su sve neophodne mjere da bi se magnet što prije vratio u redovnu radnu proceduru, kazala je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” doktorica Zorka Ilić.

Crna Gora - Evo koliko je djece USVOJENO za period od četiri godine

Srijeda, 19.06.2024 | 08:17

Za period od četiri godine...

Predlog VLADE - Novim zakonom protiv zloupotreba prava na sudske troškove

Srijeda, 19.06.2024 | 07:03

Predložena rješenja za nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom sporu imaju za cilj ida spriječe zloupotrebu procesnih prava od stranaka koje pokreću veliki broj postupaka pred Upravnim sudom protiv istog tuženog, isključivo zbog ostvarivanja prava na nadokadu sudskih troškova.

Vujović: Primjena NOVIH ZAKONA o medijima daće odgovor na širenje govora mržnje

Utorak, 18.06.2024 | 21:08

Primjena novih zakona o medijima i audiovizualnim uslugama predstavlja snažan odgovor na širenje govora mržnje, osiguravajući hitne sudskih postupke i jačajući ulogu regulatornih tijela i samoregulacije, saopštila je ministarka kulture i medija, Tamara Vujović.

Savjetnik Moma Koprivice PODNIO OSTAVKU

Utorak, 18.06.2024 | 21:04

Hermin Šabotić, savjetnik vicepremijera Moma Koprivice, podnio je ostavku na tu funkciju, prenosi portal Analitika.me. 

Magnetna rezonanca još u kvaru, popravka naredne sedmice

Srijeda, 19.06.2024 | 09:01

Magnetna rezonanca u Institutu za bolesti djece je zbog kvara prestala sa radom 8. juna i od tada na istoj nije moguće vršiti predmete. Služba koja je nadležna ustanovila je kvar istog dana i preduzete su sve neophodne mjere da bi se magnet što prije vratio u redovnu radnu proceduru, kazala je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” doktorica Zorka Ilić.

"Rekonstrukcija Vlade može donijeti stabilnije političke prilike"

Srijeda, 19.06.2024 | 08:56

Dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade će značiti potpunu stabilizaciju političkih prilika na državnom nivou, dok nas sa druge strane na jesen čeka serija veoma bitnih izbora, kazao nam je analitičar i novinar Predrag Zečević.

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Srijeda, 19.06.2024 | 08:39

Iako su temperature odavno visoke, ljeto zvanično počinje sjutra.

Najveći broj turista se očekuje iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, nedostatak radne snage jedan od problema

Srijeda, 19.06.2024 | 08:31

Dok se približavamo početku nove turističke sezone, raduju nas najave i predviđanja očekivanog turističkog prometa. To pokazuju trenutne indikacije i rezultati ankete turističke privrede koju smo nedavno sproveli, te imamo razlog za optimizam. Prema tim podacima očekuje se da će najveći broj posjetilaca doći iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a takođe primjećujemo rast interesovanja iz baltičkih zemalja, skandinavskih zemalja i Poljske, saopšteno je Gradskom portalu iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Danas sjednica - Poslanici ponovo o zakonima koje je Milatović vratio

Srijeda, 19.06.2024 | 07:27

Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Ove temperature nas OČEKUJU - Uživajte u SUNČANOM danu

Utorak, 18.06.2024 | 22:06

U srijedu nas očekuje preežno sunčano vrijeme, navode iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

ULOGA koju je Brus Vilis prihvatio u roku od JEDNOG MINUTA

Utorak, 18.06.2024 | 22:03

Glumac se nije mnogo razmišljao da li želi da bude dio tog filma.

PREMINUO Franjo Vladić, legendarni jugoslovenski fudbaler

Utorak, 18.06.2024 | 21:52

Franjo Vladić, jedan od najboljih fudbalera Veleža svih vremena i bivši reprezentativac Jugoslavije, preminuo je u 74. godini života.

Koja SJEDIŠTA u avionu su NAJBOLJA kako biste se zaštitili od VIRUSA I INFEKCIJA?

Utorak, 18.06.2024 | 21:46

Istraživači s Univerziteta EmorI u Atlanti su sproveli istraživanje kako bi utvrdili na kojim sjedištima je najbolje sjediti tokom ljeta kako biste se zaštitili od virusa i sličnih problema.

Slavna glumica će imati POSEBNU ULOGU na Olimpijskim igrama: Prilika koja se PRUŽA JEDNOM u životu

Utorak, 18.06.2024 | 21:30

Bulevar Francuske rivijere biće privremeno zatvoren, kako bi oskarovka neometano prošla.