Subota, 18.03.2023 | 21:50
IZVOR: RTCG

Berane - PRVA RODA stigla u Polimsku ulicu

Dva dana prije kalendarskog početka proljeća, u Berane je doletjela bijela roda i ugnijezdila se na svom stubu u Polimskoj ulici.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Portalu RTCG su kazali da je vjerovatno u pitanju mužjak, jer on obično stiže prije ženke da bi pripremio gnijezdo.

“U svakom slučaju, treba propratiti nekoliko dana da vidimo da li će tu ostati, jer bi mogla biti i neka druga vrsta rode koje su sad u migraciji. Ako bude tu i narednih neokoliko dana onda je sasvim sigurno u pitanju par koji dolazi u Berane svake godine“, kazali su iz CZIP.

Oni su dodali da su rode do sada dolazile obično početkom aprila, ali da je moguće da ih je rano proljeće već pokrenulo na migraciju.

„Nismo ih prstenovali, da bi po tome odmah znali da li su to Perko i Perka. Ali je veoma izvjesno da jesu, odnosno da su ove godine promijenjeni vremenski uslovi poremetili i njihov kalendar“, objasnili su iz CZIP.

Jedini par bijelih roda koji se nastanjuje u Crnoj Gori u svom gnijezdu na stubu u prometnoj „Polimskoj ulici“ u Beranama prvi put su primijećene u proljeće 2012. godine. Te prve godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu. Kada su 2012. godine stigle u Berane, ornitolozi su objasnili da je to jedini par bijelih roda koji je poslije više decenija doletio i nagnijezdio se u Crnoj Gori, što je izazvalo izuzetnu pažnju javnosti.

Ornitolozi objašnjavaju da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina, koja se ne plaši ljudi. Oni nemaju odgovor na pitanje zašto je bijela roda, pored idealnih sredina kao što su Skadarsko ili Plavsko jezero, odabrala baš Berane, ali kažu da stanovnici ovog grada imaju privilegu da joj poslije toliko vremena budu svake godine domaćini.

Kako dolaze godinama i svaki put svoje gnijezdo dorade, ono je već bilo postalo preteško i opterećivalo elektručne kablove na kojima se nalaze. Elektroprivreda Crne Gore i Centar za zaštitu ptica su, zbog toga, prije nekoliko godina napravili posebnu metalnu konstrukciju za gnijezdo, koje može dostići prečnik i do dva metra. Gnijezdo je, kako su to ornitolozi objasnili, napravljeno po svim svjetskim standardima, od metalne konstrukcije i izdignuto iznad električnih kablova, tako da više nema straha da se napravi neki kuršlus.

Ornitolozi smatraju da dolazak bijelih roda treba da bude veliki događaj za grad, i podsjećaju da se u razvijenim evropskim sredinama prave festivali rode i slavi se njen dolazak.

„U Evropi se izdvajaju milioni evra za njenu zaštitu. U nekim mjestima gdje se uobičajeno gnijezdi prave se i posebni stubovi i pripreme za njen doček. Dolazak bijelih roda je veliki događaj i za Crnu Goru“, smatraju ornitolozi. Bijele rode, kako stručnjaci objašnjavaju, žive i do četrdeset godina, što je duplo duže od svih ostalih vrsta roda.

Tradicija se nije prekinula ni prije šest godina kada je doletio samo možjak, dok se za ženku vjerovalo da je stradala negdje na putu iz daleke Afrike. Ovaj par bijelih roda je u Beranama izlegao veliki broj pilića, tako da se tradicija nije prekinula, i njihovi potomci i dalje svake godine pohode grad na sjeveru Crne Gore i svoje gnijezdo na stubu za rasvjetu. Ornitolozi i građani Berana su rodama koje dolaze u Berane dali imena Perko i Perka.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ljubav
19.03.2023 01:57

Ovo su mi uvijek najsladje vijesti na proljece ♥️ Zivjeli Perko i Perka i uvijek se vracali ♥️

4 0

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

VIDEO - Jokić u sceni o kojoj priča svijet i videu koji se masovno dijeli internetom

Srijeda, 17.04.2024 | 12:13

Košarkaši Denver Nagetsa spremaju se za plej-of NBA lige i saznali su protivnika u utorak na srijedu.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Crnogorka "ODUVALA" konkurenciju - Podgoričanka OSTVARILA VELIKI UPSJEH i zaradila duet sa folk zvijezdom

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:08

“Pevaj sa mnom”, šou program, kako organizatori kažu, jednog od najpopularnijih folk pjevača na ovim prostorima Slobe Radanovića, sinoć je okončan u znaku sjajne izvedbe Podgoričanke Tamare Vujačić.

ODLOŽENO suđenje Vesni Medenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:03

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije optužene za izvršenje više teških krivičnih djela ponovo je odloženo jer se nisu stekle procesne pretpostavke da se isto održi.

Teško se odlučuju za SAMOSTALNI ŽIVOT - Mladi u Evropi sve duže ostaju da ŽIVE sa roditeljima

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:51

Mnogi mladi Evropljani danas se suočavaju s izazovom pronalaženja sopstvenog stambenog prostora i finansijskom nezavisnošću, što je dovelo do toga da neki od njih ostaju da žive u zajednici sa roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije.

Ćerka milijardera SNIMILA FILM o siromaštvu, pa naišla na OŠTRE KRITIKE - "Loš je koliko i mislite" (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:39

Rediteljski prvijenac Nikl Pelc Bekam o tinejdžerki koja se bori da spoji kraj s krajem u srednjoj Americi nailazi na oštre kritike kritičara.

Ove NAMIRNICE podstiču RAZVOJ DJEČIJEG MOZGA

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:27

Psihijatar dr Dru Remzi kaže da su namirnice koje deca konzumiraju jako važne jer su značajne za razvoj mozga, a ono što klinci jedu ima veliki uticaj i na njihovu koncentraciju i kognitivne sposobnosti.

Ova PODGORIČKA NASELJA sjutra će više sati biti BEZ VODE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:15

Bez vode će biti u periodu od 08.00 do 15.00 časova.

Spektakl u Njemačkoj se bliži – sa Meridianom do EURA!

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:13

Istorijsko ljeto se bliži! Kulminacija istog biće Olimpijske igre u Parizu, a prije Igara očekuje nas Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se od 14. juna do 14. jula održati u Njemačkoj.

Astrolozi predviđaju - Ovi DATUMI u APRILU donose VELIKE PROMJENE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:02

Četiri datuma u aprilu koja će uticati na naše živote. 

Milatović - Podići spomen obilježje žrtvama Kaluđerskog laza

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:00

Zločin u Kaluđerskom lazu, koji se dogodio na današnji dan prije 25 godina, predstavlja mračno poglavlje u našoj istoriji, obilježeno gubitkom nedužnih života, onih koji su u našoj zemlji tražili utočište, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Juventus mora da isplati "VRTOGLAVU CIFRU" Ronaldu

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:53

Spor Kristijana Ronalda i Juventusa je okončan u korist Portugalca, presudio je italijanski sud.