Četvrtak, 30.03.2023 | 08:04
IZVOR: Rtcg.me

Za nešto više od godinu 675 osoba dobilo CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO

Ministarstvu unutrašnjih poslova je u posljednih nešto više od godinu podnijeto oko 2.300 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljnastva prijemom, dok je u istom periodu po tom osnovu crnogorski pasoš dobilo 675 osoba.
Foto: arhiva, Kolektiv.me

To su podaci MUP-a, dostavljeni Portalu RTCG i ne uključuju pasoše dodijeljene po osnovu ekonomskog državljanstva.

Sredinom februara prošle godine u Službenom listu objavljena je Odluka o izmijenjenim kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koju je Vlada Zdravka Krivokapića usvojila neposredno prije nego joj je izglasano nepovjerenje u Skupštini 4. februara.

Tom izmijenjenom odlukom, predviđeno je da se kao uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo (deset godina boravka) smatra – pet godina privremenog, plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio deset godina stalnog boravka u državi.

Pored protesta zbog takve Odluke Krivokapićeve Vlade, dio javnosti tada je tvrdio da će Crna Gora primjenom nove odluke imati godišnje i do 5.000 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo. Međutim, to se nije dogodilo.

“Od 1. marta prošle godine do 23. marta ove godine Ministarstvu unutrašnjih poslova podnijeto je 2.312 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljnastva prijemom (ne računajući ekonomska državljanstva)”, kaže za Portal RTCG vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova Radovan Popović.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Miloš Vukčević predao je krajem februara prošle godine inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Ustavni sud se o toj inicijativi još nije izjasnio.

Tada je potpredsjednik Krivokapićeve Vlade, a sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručivao da će biti poništena Odluka o crnogorskom državljanstvu, ali se to nije dogodilo.

Nekoliko građana saopštilo je Portalu RTCG da odgovore za zahtjev za prijem u crnogorsko državljanstvo ne dobijaju ni godinu nakon što su podnijeli dokumentaciju, što je zakonska obaveza MUP-a.

“Sredinom marta istekao je rok po kojem je MUP bio dužan da mi odgovori za zahtjev, pošao sam na šalter i rekli su mi da moj predmet nije riješen. Nijesu mi tražili ni dopunu dokumenata, samo su mi rekli da čekam još”, kaže jedan od  sagovornika RTCG-a, koji ispunjava uslove za prijem u crnogorsko državljanstvo po izmijenjenoj odluci.

Redakciji  RTCG-a,  obratila se i građanka iz Pljevalja, koja je željela da ostane anonimna, a koja tvrdi da u Crnoj Gori 28 godina, da ima petoro djece i brak sa državljaninom Crne Gore, ali da uprkos svim formalno ispunjenim uslovima, ipak još nije dobila državljanstvo Crne Gore. Navela je da sličnih primjera ima puno, posebno u sjevernom dijelu države.

Da li je su ovo usamljeni slučajevi, da li je i koliko osoba u proteklih godinu dobilo crnogorsko državljanstvo po osnovu odluke koju je Krivokapićeva vlada donijela, Popović nije mogao da saopšti.

Kaže da takve podatke MUP nema i da se drže slova zakona.

“MUP je od 1. marta 2022. do 23. marta 2023. Donijelo ukupno 675 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo (ne ukuljučujući ekonomska državljanstva). Takođe Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisane su evidencije o crnogorskim državljanima koje se vode u formi registra, po službenoj dužnosti. Ovaj registar je računarski vođena baza podataka o crnogorskim državljanima u koji se, između ostalog upisuje, način i pravni osnov sticanja državljanstva. U skladu sa prethodnim, ne vrši se generisanje podataka po osnovu primjene prethodno važeće ili izmijenjene Odluke o kriterijumuma za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom”, kaže Popović.

Prema ranijim podacima MUP-a saopštenim za RTCG 2019. godine bilo je oko 520 prijema u crnogorsko državljanstvo, 2020. godine 482, dok je 2021. bilo 607 državljanstava prijemom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kovačević o izmjeni PUP-a: Čekaju nas prave stvari

Četvrtak, 13.06.2024 | 17:41

Pošto je Vlada Crne Gore usvojila danas izmjene PUP-a za Nikšić, čime su stvoreni uslovi za dolazak Lidl-a i BIG fashiona-a, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević poručio je da Nikšić nastavlja putem razvoja i napretka.

Akcija recikliranja udžbenika i svezaka u svim osnovnim školama 14. i 17. juna

Četvrtak, 13.06.2024 | 17:21

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u saradnji sa Deponijom d.o.o. Podgorica i Udruženjem Roditelji, organizuje akciju recikliranja udžbenika i svezaka u svim osnovnim školama, koja počinje sjutra, 14. juna.

Budva: Uhapšen vozač, upravljao vozilom sa 2,36 g/kg

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:21

Budvanska policija uhapsila je vozača I.M. (29), koji je vozilom upravljao pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,36 g/kg.

Berane: Todorović podnio ostavku

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:38

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović (NSD) podnio je danas ostavku na tu funkciju, u skladu sa koalicionim dogovorom nakon lokalnih izbora 2022. godine, prenosi Portal RTCG.

Državni tužilac pristupiće zakazanim pretresima pred nadležnim sudom u predmetu “državni udar”

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:07

Povodom medijskih tekstova koji se tiču predmeta koji je javnosti poznat kao “državni udar”, a imajući u vidu interes javnosti da zna, ukazujemo da će pretresima zakazanim za 20. i 21. jun 2024. godine pred nadležnim sudom,  pristupiti državni tužilac, saopštilo je Vrhovno državno tužilaštvo.

VIDEO: Mjesto za UŽIVANJE - Podgorica dobila NOVI PARK u ovom dijelu grada

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:12

Na površini od četiri hiljade kvadrata u Bloku VI, na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Ulice Meše Selimovića sinoć je otvoren novi park sa dječjim igralištem i pratećim mobilijarom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Volkov: Veljoviću UGROŽEN ŽIVOT, a policija isljeđuje ljekare

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:02

Stanje u državi je zaista zabrinjavajuće kada smo došli u situaciju da se policija počela baviti medicinom i uslovima liječenja pacijenata, da saslušavaju ljekare Kliničkog centra na okolnosti smještaja i liječenja bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, saopštio je za Pobjedu Veljovićev advokat Mihailo Volkov.

Joković: SNP će glasati za SMJENU Milovića, bili bi neozbiljni kad ne bi podržali odluku PES-a

Srijeda, 12.06.2024 | 18:55

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da će poslanici njegove stranke glasati za smjenu ministra pravde Andreja Milovića

Mars u Biku donosi velike PROMJENE, evo šta se sve sprema u NAREDNOM PERIODU

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:32

Poznato je koliko planetarni tranziti i astrološki događaji mogu uticati na našu sudbinu, a uticaj Marsa u određenom znaku nikako se ne smije zanemariti.

Novaković Đurović: Premijer u SUKOBU sa dva ministra, Vlada GUBI legitimitet

Srijeda, 12.06.2024 | 18:38

Potencijalno razrješenje ministra pravde Andreja Milovića neće uticati na već izvjesno dobijanje pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, ali hoće na sve što slijedi nakon toga, smatra Ana Novaković Đurović, poslanica GP URA.

Demokrate o Todorovićevoj ostavci: Do dogovorene rotacije sa NSD na mjestu predsjednika teško da može doći

Četvrtak, 13.06.2024 | 18:03

S obzirom da se pojavila vijest o ostavci dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane, našeg uvaženog kolege Vuka Todorovića, koja sadrži nekoliko nepreciznih konstatacija, duboko vjerujemo nenamjernih i sa ciljem dobronamjernog, pouzdanog i efikasnog izvještavanja javnosti, mišljenja smo, ipak, da javnosti treba predočiti nekoliko činjenica, radi pojašnjenja, poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Kovačević o izmjeni PUP-a: Čekaju nas prave stvari

Četvrtak, 13.06.2024 | 17:41

Pošto je Vlada Crne Gore usvojila danas izmjene PUP-a za Nikšić, čime su stvoreni uslovi za dolazak Lidl-a i BIG fashiona-a, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević poručio je da Nikšić nastavlja putem razvoja i napretka.

U Kotoru danas dva kruzera sa preko 4.000 putnika

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:23

U bokokotorskom zalivu danas su dva kruzera sa preko četiri hiljade putnika.

Budva: Uhapšen vozač, upravljao vozilom sa 2,36 g/kg

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:21

Budvanska policija uhapsila je vozača I.M. (29), koji je vozilom upravljao pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,36 g/kg.

Ovu su kadrovska rješenja sa današnje sjednice Vlade

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:05

Vlada je, na danas održanoj 35. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić razmotrila više kadrovskih pitanja. U tom kontekstu, Vlada je:

Berane: Todorović podnio ostavku

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:38

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović (NSD) podnio je danas ostavku na tu funkciju, u skladu sa koalicionim dogovorom nakon lokalnih izbora 2022. godine, prenosi Portal RTCG.

SLOBODAN I ZAHTJEVAN: Haris Džinović spreman za novu ljubav

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:32

Haris ističe da je spreman za novu ljubav, a ima određene zahtjeve, te mu nije lako da nađe partnerku.

Državni tužilac pristupiće zakazanim pretresima pred nadležnim sudom u predmetu “državni udar”

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:07

Povodom medijskih tekstova koji se tiču predmeta koji je javnosti poznat kao “državni udar”, a imajući u vidu interes javnosti da zna, ukazujemo da će pretresima zakazanim za 20. i 21. jun 2024. godine pred nadležnim sudom,  pristupiti državni tužilac, saopštilo je Vrhovno državno tužilaštvo.

Horoskopski znakovi u kojima se rađaju TOKSIČNI PARTNERI

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:06

Horoskopski znakovi često nam daju uvid u ponašanja ljudi oko nas.

POBJEDNIKU singla Vimbldona sleduje "VRTOGLAVA CIFRA"

Četvrtak, 13.06.2024 | 14:56

Pehar Vimbldona će ove godine donijeti pravo bogatstvo pobjednicima.