Nedjelja, 07.05.2023 | 15:13
IZVOR: b92.net

EU uvodi nova pravila vezana za izdavanje stanova turistima

Evropska unija sprema nova pravila za iznajmljivanje stanova turistima kako bi stali na put fenomenu u kome ima sve manje stanara, a sve više stanova.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Problem kratkoročnog najma stanova u turističkim destinacijama i velikim gradovima u Evropi nije nov i može se podvesti pod problem prekomjernog turizma.

Dojče Vele na srpskom piše o ovom problemu i navodi da je najgore u turističkim destinacijama koje same po sebi nisu posebno velike – poput Palme na Majorci. Sve više vlasnika apartmana ih iznajmljuje turistima, što znači i da stanovnici tog grada jedva plaćaju te cijene – ispod 900 eura mjesečno je praktično nemoguće naći.

Turisiti nemaju obzira prema zgradi ili komšijama, u sezoni je nemoguće da ugostitelji i trgovci nađu smještaj za nekoga da radi za njih, a i van sezone cijele ulice pretvaraju se u Potemkinova sela. Što je još gore, mnogi od ovih stanova se iznajmljuju “na crno” tako da nema prihoda od poreza.

Postoji još jedna novina, čak i ako je Španija, to se radi preko vikenda, jer su mnogi oglasi na portalima postavljali tek u subotu – a skinu ih u nedjelju uveče, znajući da službenici ne rade. To više nije slučaj, kaže komesar za turizam Antrea Sera, “sada se vodi ozbiljna bitka protiv nelegalnih stanova”.

Uvode se stroga ograničenja broja stanova, već je gotovo nemoguće dobiti turističku dozvolu za iznajmljivanje, ali ih je i dalje sve manje stanovi iz kojih ujutro domaćice idu u kupovinu za ručak, a mališani u školu, ali turisti dolaze sa svojim koferima. Svi registri i propisi samo dovode do toga da se mnogo toga odvija bez ikakvih zakona, pa čak i italijanska ministarka turizma Daniela Santanče vapi da “nama treba neka prava regulativa”.

Problem su i platforme poput Airbnb-a. U ponudi su već stotine hiljada stanova širom Evrope, ali kada su Balearska ostrva pokrenula krivični postupak protiv tog portala zbog nuđenja nelegalnih stanova na njemu, sud je oslobodio internet portal. Pošto je on samo posrednik, krivac je vlasnik stana. Na ovo se u Briselu požalio i balearski ministar turizma Jago Negeruela, za koga je “neprihvatljivo da platforme poput Airbnb-a nude stanove koji su nelegalni”.

Upravo tim putem želi da ide i Evropska unija. U svim državama članicama biće uvedena obaveza registracije stanova koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati da provjere da li stan ima dozvolu da bi dozvoljeno da ga stave u svoju ponudu. U Evropskoj komisiji su uvjereni da će tako “biti znatno manje nelegalnih ponuda”, kao i da će biti “veće mogućnosti nadležnih službi da ublaže štetne posljedice ovakvog kratkoročnog iznajmljivanja stanova”.

Ova evropska uredba mogla bi da stupi na snagu već sledeće godine, a mnogi gradovi u Evropi joj se raduju: Dženet Sanz iz Barselone smatra da je to “prvi korak u dobrom pravcu”, a traži još stroža pravila za internet portale koji nude stanove. I u Berlinu jedva čekaju novu evropsku uredbu. Sekretar za evropske integracije ovog grada-države Džeri Vup smatra da je ta uredba već “praktična” i da će im pomoći u boljem praćenju i kažnjavanju kriminalci.

Jer Berlin takođe pati od ovog problema: “normalnim” Berlincima je već skoro nemoguće da nađu stan koji mogu da plate, a tek 2019. u Berlinu je samo na Airbnb-u bilo u ponudi 26.500 stanova – i od tada vjerovatno je bilo još više. Airbnb nije jedini portal u ovom poslu. Berlin takođe ima stroga pravila o izdavanju stanova, ali je nadzor veoma težak – a sankcije protiv prestupnika praktično ne postoje, žali se Vup. Izdavanje stanova turistima muka je sa kojom se bori čitav niz evropskih gradova. Sve je više stanova, sve manje stanara – i konačno Brisel sprema nova pravila, piše Dojče Vele.

Kada je riječ o sankcijama, na nacionalnim vladama je da nešto urade – ako to zaista žele. Majorka je sprovela neke od mjera: u prva tri mjeseca provjereno je 337 slučajeva izdavanja stanova, a u 45 slučajeva pokrenut je postupak i naplata kazni. Za vlasnike nelagalnog izadavanja stanova je predviđena je kazna od 40.000 do 400.000 eura.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

VIDEO: "RUJNA ZORA" u izvođenju kakvo još niste čuli - Makedonac BRILJIRAO na velikoj sceni

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:06

Emisija "Zvezde Granda" iz sedmice u sedmicu donosi sjajne nastupe takmičara, a ovog puta, jedan se posebno izdvojio.

"UPOZNALE smo se na hemoterapiji": Plesačica OTRKILA DETALJE o Kejt Midlton

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:57

Princeza Kejt Midlton je nedavno saopštila da se liječi od karcinoma i time pokušala da stane na put svim teorijama zavjere koje su kružile.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Spavanje sa šminkom: Loša navika koje se trebate odmah riješiti a evo i zašto

Petak, 26.04.2024 | 13:33

Ostaci šminke začepljuju pore i mogu izazvati ozbiljne probleme s kožom

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

Evo koje posuđe koristiti da namirnice duže traju

Petak, 26.04.2024 | 13:09

Pomoći će i papirnate kuhinjske salvete

Posadite ove dvije biljke u dvorište i nikada više nećete vidjeti krpelje: Od njihovog mirisa bježaće kao ludi

Petak, 26.04.2024 | 13:00

Da biste se trajno riješili krpelja, morate nabaviti određene biljke

SNIMAK Jelene Đoković OBORIO INTERNET: Novakova supruga PODIGLA FANOVE NA NOGE (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 12:30

Pogledajte video!

Nikola Rokvić PJEŠKE u humanoj misiji - Do sada prikupio ČETIRI MILIONA DINARA

Petak, 26.04.2024 | 12:27

Pjevač Nikola Rokvić hrabro je krenuo u svoju humanu misiju.

Pročitajte zašto je plivanje jedna od najboljih vježbi koju možete odabrati

Petak, 26.04.2024 | 12:14

Dok većina ljudi cijeni zdravstvene prednosti koje dolaze od trčanja, vožnje bicikla ili dizanja tegova, mnogo manje njih razumije prednosti koje proizlaze iz plivanja, a koje uključuju toniranje i jačanje mišića, smanjenje upale i jačanje srca, pluća i mentalnog zdravlja.

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!