Srijeda, 17.05.2023 | 21:01
IZVOR: nova.rs

Švedska u PROBLEMU oko organizacije Evrovizije - Fudbaleri ne daju najveće dvoranu?

Na ovogodišnjoj Evroviziji pobjedu je odnijela švedska predstavnica Lorin pjesmom "Tattoo", pa je drugi put najveće muzičko takmičenje dovela u svoju zemlju.




Foto: YouTube screenshot/Eurovision Song Contest

Odmah nakon održanog finala Evrovizije u Liverpulu, samo nekoliko sati nakon što je trijumfovala Lorin, u Švedskoj, koja će biti domaćin Evrovizije 2024. godine, počela je rasprava oko toga gdje će se organizovati muzičko takmičenje.

Kako ovaj događaj ima velike organizatorske i produkcijske zahtjeve, mnogi su smatrali da je glavni grad Stokholm najbolji izvor za Evroviziju 2024. godine. Međutim, glavna prepreka za organizaciju u ovom gradu jesu fudbalski klubovi koji koriste najveće prijestoničke dvorane.

Lorin je sedmi put dovela Evroviziju u svoju zemlju, a prethodnih godina Švedska je bila domaćin 1975., 1985., 1992., 2000., 2013. i 2016. godine. Tih godina za organizaciju festifavala pobrinuli su se Geteborg, u dva navrata Malmo i tri puta Stokholm.

Nakon što je Mans pjesmom „Heroes“ pobijedio 2015. godine u Beču, naredne 2016. Evrovizija je održana u stokholmskom Globenu, koji danas nosi naziv „Avicii Arena“. Globen je višenamjenska dvorana za sportske događaje i koncerte sa 16.000 mjesta na tribinama, ali u toku 2024. godine planirana je obnova i modernizacija, te nije moguće Evroviziju organizovati u ovoj dvorani.

Stokholm ima još dvije dvorane, tačnije dva stadiona sa fleksibilnim krovom koji mogu da posluže za organizaciju ove vrste u maju naredne godine – Friends Arenu, koja ima oko 65.000 mjesta za koncerte, i Tele2 Arenu, oko 45.000 raspoloživih mjesta. Međutim, obje dvorane imaju svoje uslove za održavanje Evrovizije i obje koriste švedski fudbalski klubovi za svoje potrebe, a pritom ne žele da usred sezone na punih šest nedjelja napuste svoje domaće terene i presele se u drugu dvoranu.

Naime, na Friends Areni domaće utakmice Allsvenskana (švedske lige) igra FK AIK Stokholm, a na Tele2 Areni takođe prvoligaši FK Hamarbi i FK Jurgorden.

„Imamo ugovor sa Friends Arenom i sve domaće utakmice želimo da igramo na prirodnoj travi u svojoj vlastitoj dvorani, a ne na vještačkoj travi u Tele2 Areni. Tačka“, rekao je za „Dagens Nyheter“ predsjednik AIK-a Robert Falk, kako prenosi „Index.hr“.

Slično razmišljaju čelnici FK Hamarbi i FK Jurgorden, koji ističu da je njihova Tele2 Arena primarno fudbalski stadion, kao i da prirodna trava Friends Arene neće izdržati utakmice tri različita fudbalska kluba na šest nedelja.

"Nisam protiv Eurovizije, ali Tele2 je fudbalska arena i tome prvenstveno treba da služi. Ne možemo propustiti četvrtinu sezone samo zato što se održava Evrovizija. I ne želimo da se selimo jer smo potpisali ugovor da igramo na Tele2 Areni“, rekao je predsjednik FK Hamarbi Matias Fri.

Prije nego što je Lorin pobijedila u Liverpulu, ispred Stokholma istakli su kako bi Evrovizija prijestonici donijela ukupnu zaradu od oko 30 miliona eura. Pored toga, naglasili su da pozitivan učinak prevazilazi puke finansijske doborbiti.

"Pobjedom Lorin dobili smo fantastičnu priliku koju moramo iskoristiti. Ovo je prilika da pokažemo i predstavimo svoju zemlju, sve ono za što se naše društvo zalaže i promovišemo naše vrijednosti i ideje“, rekao je predsjednik komore Stokholma, Andreas Hatzigeorgiou.

Ako nadležni za organizaciju ne postignu dogovor sa fudbalskim klubovima u Stokholmu, Evrovizija će vjerovatno biti orgamnizovana u gradu Malmo, kao i 2013. godine. Arena ovog grada može da primi do 15.000 gledaoca.

Najslabija karika među kandidatima je Geteborg, jer je dvorana u ovom gradu izgrađena davne 1971. godine i prima do 14.000 gledaoca. Međutim, kako pišu tamošnji mediji arena ne može da podnese težinu rasvjetne i zvučne opreme za tako zahtjevnu produkciju.

Po svemu sudeći, u narednim mjesecima vodiće se intenzivni pregovori oko toga koji grad će biti domaćin.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ziroje
18.05.2023 08:37

Kuku , njima je to najveći prooblem .

0 0

OSTALE VIJESTI

Ofenbach, Alok i Oliver Tree donose hitove teške milijardama strimova na glavnu binu EXIT festivala

Petak, 26.04.2024 | 12:11

Tesla Universe glavna bina EXIT festivala upravo je dobila moćno pojačanje!

Karte za Montenegro Beer Fest u prodaji: Kerber i Buč Kesidi prvi otkriveni, a čeka nas još iznenađenja!

Subota, 20.04.2024 | 15:47

Cetinje će i ovog ljeta biti epicentar vrhunske zabave jer se četvrti Montenegro Beer Fest održava 26. i 27 . jula 2024. godine. Ovogodišnje izdanje festivala za sva čula donosi uzbudljiv novi koncept sa čak sedam regionalnih zvijezda. Za sada nam je poznato da će neki od njih biti ljevoruki Indi rokenrol, elektro, disko, duo iz Pančeva, Buč Kesidi, kao i bend koji već četiri decenije publici nudi najkvalitetniji rok, Kerber. Organizatori će nam blagovremeno otkrivati i preostalih pet regionalnih zvijezda.

Još jedna SPEKTAKULARNA PROSLAVA 21. maja - U Bar stiže Gibonni

Četvrtak, 11.04.2024 | 13:36

Proslava 21. maja u Baru.

VIDEO - Počelo Proljeće u Kotoru: Kultna YU Grupa i VIS Tetra priredili veliku r’n’r feštu

Subota, 06.04.2024 | 10:00

Proljećnim koncertom “VIS Tetra” i kultne “Yu Grupe” sinoć je počeo program nove manifestacije u organizaciji Turističke organizacije Kotor - “Proljeće u Kotoru”.

Jadranka Barjaktarović i Severina 21. MAJA na Cetinju - Manifestacija „Maj u hiljadu boja“, nastupiće i ove MUZIČKE ZVIJEZDE

Četvrtak, 04.04.2024 | 10:20

Povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i Centar za kulturu organizuju manifestaciju „Maj u hiljadu boja“ koja će biti održana od 17. do 22. maja.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.