Petak, 26.05.2023 | 08:17
IZVOR: avaz.ba

Govor tijela - TRI načina da shvatite šta vam vaša mačka GOVORI

Vaš ljubimac komunicira sa vama - ostaje samo da razumijete šta tačno želi reći.

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Od stajanja na zadnjim nogama do mahanja repom i agresivnog izgleda, mačke često pokazuju čudna (ali šarmantna) ponašanja. Kako se ispostavilo, mnogi od ovih smiješnih mačijih gestova su znaci - vaša mačka je pametna i koristi ove pokrete da vam kaže nešto o svom raspoloženju, blagostanju i željama.

Evo tri najčešća oblika mačijeg govora tijela.

Rep
Mahanje repom znači da vaša mačka obraća pažnju ili upozorava. Ali ako rep počne previše da maše, vaša mačka je ljuta ili uznemirena. Podignut rep je znak prihvatanja i otvorenosti, posebno kod mačića.

Oči
Nikada ne gledajte direktno u oči nepoznate mačke dugo vremena - ona će to shvatiti kao agresivan i prkosan znak i može napasti. Kada se zjenice posebno šire, mačka se uplaši. Sužene zjenice sugerišu da mačka može osjetiti napetost. Iznenađujuće, najbolji način da uspostavite kontakt očima sa vašom mačkom je da žmurite i trepćete – treptanje unazad ukazuje da se vaša mačka osjeća sigurno.

Brkovi

Brkovi, osjetljive, taktilne dlake koje rastu na mačijem licu smatraju se "kompasom" emocija i raspoloženja. Brkovi savijeni unazad ukazuju na anksioznost i da su mačke neprijatne. Naprijed zakrivljeni brkovi, poput naprijed zakrivljenih ušiju, ukazuju na budnost ili da se vaš ljubimac priprema za nešto važno.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Petrić: Milatović i datum izbora dogovorio sa opozicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:32

Ono što smo iz PES-a već odavno prozreli danas je dobilo i zvaničnu potvrdu, Jakov Milatović je sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici, ali i cijeli scenario prema kojem je neophodno izbore sprovesti prije implementacije programa Evropa Sad 2, saopštio je Dražen Petrić, poslanik Pokreta Evropa sad.

Vuković: Počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura

Subota, 27.07.2024 | 15:58

Ministar finansija Novica Vuković odgovorao je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, a na pitanje šta zaposleni u Crnoj Gori mogu očekivati od 1. oktobra – ministar je kazao da će oko 300 hiljada zaposlenih u našoj državi primiti uvećane zarade.

Alkaras ubjedljiv na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:34

Španski teniser Karlos Alkaras lako se plasirao u drugu rundu Olimpijskih igara

Njemačka deklasirala Japan – aktuelni šampion svijeta silovit na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:30

Košarkaši Njemačke su savladali Japan sa 97:77, u prvom meču grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu

Crnogorska evropska partija želi samostalno na izbore u Podgorici

Subota, 27.07.2024 | 15:10

Crnogorska evropska partija obavještava javnost da već preduzima sve mjere propisane zakonom, da bi samostalno učestvovala na izborima za parlament Glavnoga grada Podgorice, raspisanim 29. septembra 2024. godine, kazao je potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Podgoričaninu određeno zadržavanje, osumnjičen da je prijetio bivšoj supruzi i kćerki

Subota, 27.07.2024 | 15:07

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je izdržavanje do 72 sata S.U. iz Podgorice.

Španski košarkaš postao REKORDER: Šesti put zaigrao na Olimpijskim igrama

Subota, 27.07.2024 | 14:48

Košarkaš selekcije Španije Rudi Fernandez postao je prvi u istoriji ovog sporta koji je šest puta igrao na Olimpijskim igrama.

Trijumf na startu Olimpijskih igara - Iga Švjontek upisala pobjedu

Subota, 27.07.2024 | 14:30

Prva teniserka svijeta Iga Švjontek sigurnom pobjedom je startovala na Olimpijskim igrama.

VIDEO: Najskuplja TV serija svih vremena - Stigao dugoočekivani trejler za DRUGU SEZONU

Subota, 27.07.2024 | 14:12

Amazon Prime Video objavio je zvanični trailer za drugu sezonu serije Gospodar prstenova: Prstenovi moći (The Lord of the Rings: The Rings of Power).

Dajković - Zabraniti nastupe DESINGERICE

Subota, 27.07.2024 | 13:21

Pridružujem se apelu Ministarstva kulture koje je reagovalo povodom nedoličnog i vulgarnog ponašanja muzičkog izvođača Dragomira Despića poznatijeg kao Desingerica, saopštio je predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.