Petak, 26.05.2023 | 17:14
IZVOR: kolektiv.me

Usvojen Set mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade CG u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima

Savjet za prava djeteta je, na danas održanoj drugoj sjednici kojom je predsjedavao premijer dr Dritan Abazović, usvojio Set mjera za prevenciju, suzbijanje i djelovanje Vlade Crne Gore u slučajevima nasilja među djecom, adolescentima i mladima 2023.




Foto: Vlada Crne Gore

Iako je država preduzela važne korake u unapređenju svojih institucionalnih, zakonodavnih i administrativnih kapaciteta kako bi se osiguralo poštovanje i zaštita prava djece, na sjednici je istaknuto da ova Vlada prepoznaje da i dalje postoji potreba za efikasnim odgovorom na izazove nasilja nad i među djecom, adolescentima i mladima.

Stoga je, na osnovu zaduženja sa prethodne hitne sjednice Savjeta, te pristiglih komentara, sugestija i ideja, kao i sprovedenih konsultacija sa različitim stranama, uključujući partnere iz UNICEF-a, koncipiran sljedeći set mjera:

1. Razvoj i unapređenje strateškog okvira za prevenciju i zaštitu djece u slučajevima nasilja, finansiranje i monitoring 

2. Povećanje dostupnosti stručne podrške unutar školskih eskosistema za prevenciju, suzbijanje i djelovanje u slučajevima nasilja

3. Osnaživanje sektora socijalne i dječje zaštite za efikasnu koordinaciju zaštite djece od nasilja

4. Unapređenje sistema prevencije i zaštite zdravstvene dobrobiti djece, podrške mentalnom zdravlju djece i mladih i žrtvama nasilja

5. Obezbjeđivanje veće dostupnosti pravosuđa po mjeri djeteta

6. Unapređenje društvene akcije za kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz kreativne, sportske i naučne programe za djecu i adolescente

7. Unapređenje zaštite djece u korišćenju elektronskih i digitalnih medija

8. Unapređenje djelovanja sektora policije u cilju prevencije i suzbijanja nasilja među i nad djecom i mladima.

Foto: Vlada Crne Gore

Kako je saopšteno, Savjet se rukovodio ciljem da se, do donošenja strateških dokumenata čija izrada je u toku, osmisle mjere kratkoročnog djelovanja i najkasnije do početka naredne školske godine stvori ambijent u kojem se djeca osjećaju sigurno i bezbijedno, te snažnije doprinese ostvarivanju kvalitetnih uslova za njihov rast i razvoj, prije svega u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i šire.

Paket kratkoročnih mjera, kako su kazali, ne zamjenjuje niti umanjuje značaj kreiranja dugoročnih sistemskih rješenja od kojih su neka i obuhvaćena predloženim paketom mjera, već doprinosi njihovom kontinuiranom ostvarivanju. Dokumentom se direktno prepoznaju one institucije sistema koje moraju intenzivirati napore unutar svojih nadležnosti, te identifikuju situacije u kojima je neophodno unaprijediti međuresornu i međusektorsku saradnju, kako bi se doprinijelo kreiranju održivog sistema u kojem se potrebe djece pravovremeno prepoznaju i smisleno adresiraju, te ostvarivanje dječjih prava dostiže svoj puni potencijal.

Foto: Vlada Crne Gore

Na sjednici je usvojen i Poslovnik o radu Savjeta, a razgovaralo se i o Garancijama za djecu za finansiranje kroz IPA III Operativni program za period 2025-2027.

Pored ostalog, zadužen je Sekretarijat Savjeta da nastavi intenzivnu saradnju sa zainteresovanim nevladinim organizacijama i stručnjacima iz oblasti dječjih prava i zaštite prava djeteta, kao i da formira radnu grupu koja bi pružala ekspertsku podršku radu Savjeta.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ana
26.05.2023 23:06

Nista u interesu djece ne rade, Savjet samo postoji da bi pojedini uzimali 50% prosječne zarade na platu.

0 0

OSTALE VIJESTI

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Jelena Perović večeras kod SUDIJE za ISTRAGU

Petak, 19.04.2024 | 15:51

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović biće večeras u 18.30 privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučiti da li će joj odrediti pritvor do 30 dana ili je pustiti da se brani sa slobode. 

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.