Ponedjeljak, 02.10.2023 | 21:16
IZVOR: rtcg.me

Crna Gora - ALARMANTNI podaci o porodičnom nasilju, potrebne su oštrije KAZNE

Podaci o slučajevima porodičnog nasilja u Crnoj Gori su alarmantni, posebno ako imamo događaje koji nijesu vidljivi, koji se ne prijavljuju, kazao je Rade Stijović iz Centra bezbjednosti Podgorica.
Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić kazala je da je alarmantna situacija koja nas kao društvo poziva na suzbijanje uzroka porodičnog nasilja, a ne samo da pristupamo rješavanju njegovih posljedica.

Događaji koji su se desili u posljednjih nedjelju dana u Crnoj Gori, dva u Podgorici i jedan događaj u Bijelom Polju probudili su veliku pažnju kako medija tako i građana. Porodično nasilje se dešava tokom cijele godine, i ne možemo ga posmatati kroz ova tri slučaja koja su nažalost stravična”, kazao je Stijović.

Kazao je da na godišnjem nivou Centar bezbjednosti Podgorica, koji pokriva 80 odsto problematike nasilja u porodici u Crnoj Gori na nivou Uprave policije, ima od 1.100 do 1.200 događaja nasilja u porodici, i da od toga 100 bude podnešenih krivičnih djela, odnosno prijava za nasilje u porodici, a 600 prijava po prekršaju, dok ostalo budu događaji koji se ne tretiraju kao prekršaji.

“Tri zadnja događaja gdje imamo upotrebu vatrenog oružja od strane supruga prema svojoj ženi, zatim je uslijedio događaj otac i sin gdje je bilo upotrebe fizičke sile, a obdukcioni nalaz će pokazai šta je tačno uzrok smrti, i sinoć smo imali slučaj gdje je došlo do upotrebe oruđa pri čemu je stradao brat od svoga brata”, kazao je Stijović.

Podaci o slučajevima porodičnog nasilja u Crnoj Gori su, ističe, alarmantni, posebno ako imamo događaje koji nijesu vidljivi, koji se ne prijave.

“Imamo slučajeve nasilja u porodici ali gdje žrtva ne prijavljuje nasilje iz određenih razloga. Želim da pozovem svakog ko trpi bilo koju vrstu nasilja, bilo da je žensko ili muško, da prijavi Upravi policije, prvo Centru bezbjednosti bilo pozivom ili anonimno”, poručio je Stijović.

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić kazala je da je sada zaista jedna alarmantna situacija koja nas kao društvo poziva na suzbijanje uzroka ovakvih ponašanja, a ne samo pristupu rješavanja posljedica.

“Ovo ukazuje ne samo na potrebu reagovanja postojećih nadležnih institucija već i potrebu osnivanja novih institucija i proaktivnog djelovanja u cilju sprečavanje uzroka. Nije tajno da smo kao društvo ćutali na nasilje u porodici, međutim, vremenom stvari se mijenjaju na bolje. Iako su ovo tragične situacije koje zavređuju posebnu pažnju i budi jedan ozbiljan alarm”, poručila je Becić.

Naglasila je da kaznena politika treba da bude oštra.

“Mi u Osnovnom sudu u Podgorici sjeli nakon mnogih alarmantnih situacija gdje smo značajno pooštrili kaznenu politiku”, kazala je ona.

Becić ukazuje na to da sama kaznena politika ne može biti rješenje za uzrok, zbog toga se insistira da se radi na rješavanju uzroka.

“Država treba mnogo više da ulaže u insititucije, kao i u NVO sektor, kako bi se na najbolji mogući način zaštitila porodica”, istakla je ona.

Iz Centra za ženska prava Maja Raičević istakla je da misli da pitanje porodičnog nasilj nikada nije bilo niže na listi prioriteta.

“Mi svakodnevno slušamo o organizovanom kriminalu, o raznim obračunima, stalno zaboravljamo da od toga da li postoji nasilje u porodici ili ne u velikoj mjeri zavisi bezbjednost čitavog društva i uopšte porast društvenog nasilja”, kazala je Raičević.

Istakla je da je mnogo teško raditi sa žrtvama kojima ne mogu da kažu šta ih čeka kada nešto prijave.

“Danas me žena pitala šta može da očekuje od suda, i ja mogu da joj kažem šta ona može da očekuju u skladu sa Zakonom i standardima ali ne mogu da joj kažem kakav će ishod biti. Mi smo u svim međunarodnim izvještajima imali ocjenu da ne postoji sistem na mjestu, da nema prakse koja će dati određenu pravnu sigurnost osobama koje prijavljuju nasilje. Smatram da bez toga nema ohrabrenja žrtava i to je jedan od glavnih uzroka nepovjerenja u rad institucija”, ukazala je Raičević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Tužilaštvo odustaje od optužbi protiv Medojevića

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:32

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić saopštila je u završnim riječima da odustaje od krivičnog gonjenja optuženih Nebojše Medojevića i ostalih, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, i od krivičnog gonjenja za određeni broj lica za krivično djelo pranje novca te u odnosu na jedno lice njegove radnje je pravno prekvalifikovala.  

Fondacija „Budi human“: Sofija (10) boluje od rijetkog oboljenja mozga, pošalji 87 na 14543 kako bismo joj olakšali životnu borbu

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:23

Sofija Šušić je djevojčica iz Nikšića koja boluje od rijetkog oboljenja u razvoju mozga (lysencephalia), a propratno doživljava i snažne epileptične napade.

Kuči i dvije ulice u Podgorici bez vode do 15 sati

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 09:35

Saopšteno je iz Vodovoda!

Krapović: Stavićemo tačku na politička zapošljavanja u Vojsci

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 08:45

Ministar odbrane Dragan Krapović poručio je da će stručnost, posvećenost očuvanju mira i stabilnosti biti glavni kriterijumu za zapošljavanje i napredovanje u Vojsci Crne Gore, a ne nikako politička pripadnost.

Mladi sa sjevera se sve više ISELJAVAJU - država na potezu

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 08:24

Dok se u danima pred popis stanovnistva kao ključna pitanja nameću vjerske i nacionalne odrednice, u opštinama na sjeveru strahuju kakve će rezultate dobiti o broju stanovnika. 

“Brod” na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 11:25

Predstava “Brod”, prema tekstu i u režiji Ane Đorđević, biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta večeras u 20 sati.

Koje osobe bi trebalo da IZBJEGAVAJU čaj od kamilice?

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:59

Pojedine studije ukazale su na opasnost od spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja ako se u trudnoći svakodnevno konzumira čaj od kamilice  

VIDEO - Za 11 sati PET MILIONA PREGLEDA: Stigao TREJLER za novi film o Godzilli i Kongu

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:53

Warner Bros. objavio je trailer za peti nastavak franšize MonsterVerse, nazvan Godzilla x Kong: The New Empire. Film režira Adam Wingard, koji je radio i na prošlom nastavku franšize, Godzilla vs. Kong, iz 2021. godine.

Ovaj grad pravo je umjetničko djelo i arhitektonska poslastica: Vrvi od života VIDEO

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:44

Najenergičniji i najživlji grad u Španiji, drugi po veličini u toj zemlji i jedan od najnaseljenijih urbanih područja u Evropskoj uniji - Barselona.

Duhovita drama "Nobelovci" 7. decembra premijerno u KIC-u

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:41

Duhovita drama"Nobelovci" nastala po tekstu i u režiji Obrada Nenezića premijerno će u Podgorici biti izvedena u četvrtak, 7. decembra, na velikoj sceni Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, od 20 sati.

Tužilaštvo odustaje od optužbi protiv Medojevića

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:32

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić saopštila je u završnim riječima da odustaje od krivičnog gonjenja optuženih Nebojše Medojevića i ostalih, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, i od krivičnog gonjenja za određeni broj lica za krivično djelo pranje novca te u odnosu na jedno lice njegove radnje je pravno prekvalifikovala.  

Tužni ste i nezadovoljni? Oslobodite se ovih navika

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:22

Ovo su tri navike kojima direktno sabotiramo svoju šansu da budemo srećni.  

ČLANOVI ODBORA JEDNOGLASNI: Na sjednicama ne voditi političku kampanju za popis

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 10:15

Sjednice Skupštine i Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa ne treba koristiti za vođenje bilo kakvih političkih kampanja o popisu.    

Kuči i dvije ulice u Podgorici bez vode do 15 sati

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 09:35

Saopšteno je iz Vodovoda!

Rakčević očekuje rast, a Kovačević pad broja stanovnika u odnosu na popis 2011.

Ponedjeljak, 04.12.2023 | 09:23

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazali su da očekuju da popis stanovništva u Podgorici i Nikšiću bude sproveden u propisanom roku, do 18. decembra.