Četvrtak, 30.11.2023 | 11:49
IZVOR: Kolektiv.me

Ponos i patriotizam: 1. decembar Dan državnosti Rumunije

U srcu Evrope, na prelazu između vjekova, 1. decembar obasjava Rumuniju zlatnim sjajem nacionalnog ponosa.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Danas, dok sa očima uprtim u prošlost, osjećamo dodire  duha jedinstva, izraženog prije više od stotinu godina kada su se četiri ključne regije, Transilvanija, Rumunska kneževina, Besarabija i Bukovina, spojile u mozaik nepobjedivog rumunskog identiteta. Sjećanje na taj veličanstveni dan 1918. godine izranja poput svijetle zvijezde u rumunsko ali i evropskom pamćenu. Bio je to trenutak kada su srca i duše rumunskog naroda pulsirali u harmoniji s uzbuđenjem slobode i jedinstva. Transilvanija, dugo sanjani dom, postala je neslužbeni simbol rumunske neuništive hrabrosti, a Rumunska kneževina, duhovni epicentar njihove prošlosti, sjedinila se sa ostalim regijama kao što se rijeka odlazi u more.

Besarabija i Bukovina, kao izgubljeni dijelovi njihovog identiteta, pridružili su se matičnoj teritoriji poput dugotrajanog izgubljenog brata koji se napokon vratio kući. Ti trenuci sjedinjenja bili su krvlju ispisani u stranicama rumusnke istorije, a vaši preci su tokom tih dana pokazali hrabrost koja je nadmašila granice vremena. Danas, 1. decembar ne predstavlja samo prošlost, već je temelj vaše sadašnjosti i ključ vaše budućnosti. Prolaznost vremena nije umanjila vatru koja tinja u srcima rumunskog naroda; naprotiv, svaka godina je dodala novi sloj dubine i poštovanja prema vašem naslijeđu. Nacionalni praznik nije samo datum u kalendaru; to je sveta obaveza prema vašoj prošlosti, prema vašim precima koji su hrabro koračalii stazama nezavisnosti. Ponosno nosite vaš identitet, šireći krila slobode koje su vam dati prije jednog vijeka. Danas, 1. decembar, nije samo dan sjećanja; to je dan odavanja počasti hrabrosti vaših predaka, dan kada svaki Rumun osjeća duboku zahvalnost prema onima koji su sebe utkali neizbrisivu nit u tkivo vaše nacije. U vašim srcima odzvanja poruka prošlosti - poruka o zajedništvu, hrabrosti i ljubavi prema domovini. Kao čuvari vatre nacionalnog ponosa, dužnost vam je prenijeti taj plamen budućim generacijama. Svaki korak koji učinimte danas gradi most prema sjutrašnjici koja će svijetliti istim sjajem jedinstva. 1. decembar je dan kada ne slavimo samo prošlost; slavimo danas, i gradimo sutrašnjicu. Rumunija, sa svojim srcem ujedinjenim snagama prošlosti, korača prema budućnosti sa vjerom da će sloboda, hrabrost i ljubav prema domovini uvijek biti temelj vašeg postojanja.

VIOREL ARDELENAU-GRADITELJ MOSTOVA I PRIJATELJSTVA

IZMEĐU CRNE GORE I RUMUNIJE

U srcu Balkana, đe se prošlost susrijeće sa budućnošću, Rumunija i Crna Gora grade mostove saradnje i prijateljstva. Njegova Ekselencija Viorel Ardeleanu, ambasador Rumunije u Crnoj Gori, neumorno je naglašava duboko ukorijenjeno prijateljstvo između ove dvije zemlje, ističući važnost međusobne podrške i zajedničke vizije za prosperitet i stabilnost regiona. Ambasador Ardeleanu, kao izaslanik Rumunije, donosi sa sobom ne samo diplomatsku dužnost, već i iskrenu želju za izgradnjom snažnog partnerstva temeljenog na uzajamnom poštovanju i suradnji. Njegovo naglašavanje podrške Crnoj Gori reflektuje duboko izraženu želju Rumunije da vidi prijateljsku zemlju uspješnu, stabilnu i progresivnu. U svojim izjavama, ambasador Ardeleanu često ističe važnost dijaloga i uzajamnog razumijevanja između Rumunije i Crne Gore. Njegova posvećenost jačanju veza između ova dva naroda ogleda se u promovisanju kulturne različitosti, privredne  i kulturne saradnje kao i u jačanju političkih odnosa koji doprinose regionalnoj stabilnosti. Pitanja od zajedničkog interesa poput evropskih integracija, regionalne sigurnosti i održivog razvoja često su u središtu razgovora ambasadora Ardeleanua. Njegova istrajnost u podršci Crnoj Gori na putu prema EU, kao i dijalogu o ključnim pitanjima, odražava predanost Rumunije jačanju evropskih vrijednosti u regiji.

Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Osim političkih aspekata, ambasador Ardeleanu također ističe važnost jačanja privredne saradnje između Rumunije i Crne Gore. Kroz podsticanje investicija, trgovinske saradnje kao i razmjenu znanja i tehnologije, ambasador aktivno radi na izgradnji mostova koji će ojačati temelje privrednog razvoja i povećati konkurentske prednosti obje zemlje. Njegova Ekselencija Viorel Ardeleanu ne samo da predstavlja Rumuniju u Crnoj Gori, već i simbolizuje zajedničku viziju za prosperitet i stabilnost u regijonu. Njegovo zalaganje za dijalog, saradnju i prijateljstvo čini ga izutetnim ambasadorom koji ujedinjuje ove dvije zemlje i otvara vrata za bolju budućnost. U sjeni dinamičkih događaja na Balkanu, ambasador Ardeleanu ostaje ključna figura u jačanju odnosa između Rumunije i Crne Gore, uvodeći u njihov odnos elemente povjerenja, poštovanja i dugoročne održivosti i saradnje. Kroz njegovu posvećenost, Rumunija i Crna Gora nastavljaju graditi savez koji nije samo strateški, već i temeljen na dubokom prijateljstvu koje će oblikovati budućnost Zapadnog Balkana.

MILICA RAJKOVIĆ MOST IZMEĐU RUMUNSKOG DUHA I CRNOGORSKE RIJEČI

U svijetu jezika i međunarodnih odnosa, Milica Rajković ističe se kao izvanredan most između Rumunije i Crne Gore. Njena stručnost kao prevodioca na crnogorski jezik nije samo jezičko umijeće, već i izražajno sredstvo koje briše kulturne granice, čineći je ključnim doprinosom jačanju veza između ove dvije prelijepe zemlje. Njena uloga u diplomatskom svijetu riječi nije samo tehnička. Ona je umjetnica koja prenosi ne samo riječi, već i duh Rumunije u srce Crne Gore. Kroz njenu posvećenost, odnosi između ove dvije nacije postaju ne samo formalni diplomatski susreti, već i razmjene dubokih kulturnih vrijednosti. Milica Rajković, svojom strašću prema jeziku, stvara prostor đe se rumunski duh susrijeće sa crnogorskom riječju, stvarajući tako jedinstvenu simfoniju saradnje. Njeno izuzetno umijeće nije samo u prenošenju značenja, već i u očuvanju nijansi koje čine bogatstvo rumunskog kulturnog nasljeđa. Kroz njen rad, Rumunija postaje dostupna crnogorskoj javnosti, a Crna Gora pronalazi novi izvor inspiracije u rumunskom jeziku. U svakom prijevodu koji Milica stvara, ne samo da se prevode riječi, već se otvaraju vrata razumijevanja između ljudi, institucija i kultura. Njen doprinos odnosima između Rumunije i Crne Gore ne može se izmjeriti samo brojem prevedenih stranica, već dubinom razumijevanja koju ona uspostavlja između ljudi. Ona je arhitekta međunarodnih mostova, čiji temelji nisu samo u jeziku, već u međusobnom poštovanju i kulturnom razumijevanju. Milica Rajković nije samo prevodilac; ona je kulturni posrednik, čuvar mosta koji olakšava dijalog između Rumunije i Crne Gore. Njeno djelovanje doprinosi razbijanju stereotipa, jačanju kulturne različitosti i izgradnji mostova između ljudi. Kroz njen rad, odnosi između Rumunije i Crne Gore postaju nijansirani, složeni i, prije svega, ispunjeni uzajamnim poštovanjem i razumijevanjem. U konačnom Milica Rajković je nevidljiva heroina odnosa između Rumunije i Crne Gore. Njeno djelovanje ostavlja trajni pečat na kulturološkom tkivu ove saradnje, čineći je osnovom za jačanje diplomatskih veza, održavanje kulturne baštine i izgradnju mostova koji će povezati ove dvije zemlje u vječnom dijalogu.

Dragi Rumuni,

Sa ponosom i ljubavlju, čestitam vam Dan Rumunije! Prvog decembra, dan kada su se sjedinila srca vaših predaka. Ovaj datum se obilježava kao simbol hrabrosti, jedinstva i slobode. U ovom svetom trenutku sjećanja na veličanstveno ujedinjenje Transilvanije, Rumunske kneževine, Besarabije i Bukovine, osjećate ponos što pripadate naciji koja je hrabro kročila putem slobode. Danas slavite ne samo prošlost, već i izdržljivost i snagu koja vas je dovela do ovog trenutka. Neka se zastave ponosno vijore, neka se pjesma slobode ori nebom, jer VI ste Rumunija - zemlja koja je prošla kroz mnoga iskušenja, ali je uvijek iznova uskrsnula sa još većim sjajem. Neka se vaša ljubav prema domovini ogleda u svakom koraku koji činite, u svakom trenutku solidarnosti i zajedništva. Danas slavite vašu kulturnu različitost, naslijeđe vaših predaka i snagu vašeg naroda. Neka ova čestitka bude izraz crnogorske zahvalnosti za sve što smo postigli zajedno,  neka nas inspiriše da gradimo još svjetliju budućnost. Živjela Rumunija, Živjela Crna Gora! Živjela sloboda, jedinstvo i ljubav prema vašoj predivnoj domovini!

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Stole Mitev
01.12.2023 01:41

Cestito Dan Makedonije

0 0

Gojković: Ponosna sam na ono što sam pokazala, OI san svakog sportiste

Subota, 27.07.2024 | 16:54

Crnogorska bokserka Bojana Gojković poražena je u prvoj borbi Olimpijskog turnira u Parizu, jednoglasnom odlukom sudija od borkinje iz Kineskih Tajjpeja Hsiao-Ven Hvang.

PES: Milatović trebalo da raspiše i predsjedničke izbore, opsjednut je ličnom ambicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:47

Iz pokreta Evropa sad poručuju kako je predsjednik države Jakov Milatović sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici i datum izbora u tom gradu.  

Petrić: Milatović i datum izbora dogovorio sa opozicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:32

Ono što smo iz PES-a već odavno prozreli danas je dobilo i zvaničnu potvrdu, Jakov Milatović je sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici, ali i cijeli scenario prema kojem je neophodno izbore sprovesti prije implementacije programa Evropa Sad 2, saopštio je Dražen Petrić, poslanik Pokreta Evropa sad.

Vuković: Počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura

Subota, 27.07.2024 | 15:58

Ministar finansija Novica Vuković odgovorao je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, a na pitanje šta zaposleni u Crnoj Gori mogu očekivati od 1. oktobra – ministar je kazao da će oko 300 hiljada zaposlenih u našoj državi primiti uvećane zarade.

Alkaras ubjedljiv na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:34

Španski teniser Karlos Alkaras lako se plasirao u drugu rundu Olimpijskih igara

Njemačka deklasirala Japan – aktuelni šampion svijeta silovit na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:30

Košarkaši Njemačke su savladali Japan sa 97:77, u prvom meču grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu

Crnogorska evropska partija želi samostalno na izbore u Podgorici

Subota, 27.07.2024 | 15:10

Crnogorska evropska partija obavještava javnost da već preduzima sve mjere propisane zakonom, da bi samostalno učestvovala na izborima za parlament Glavnoga grada Podgorice, raspisanim 29. septembra 2024. godine, kazao je potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Podgoričaninu određeno zadržavanje, osumnjičen da je prijetio bivšoj supruzi i kćerki

Subota, 27.07.2024 | 15:07

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je izdržavanje do 72 sata S.U. iz Podgorice.

Španski košarkaš postao REKORDER: Šesti put zaigrao na Olimpijskim igrama

Subota, 27.07.2024 | 14:48

Košarkaš selekcije Španije Rudi Fernandez postao je prvi u istoriji ovog sporta koji je šest puta igrao na Olimpijskim igrama.

Trijumf na startu Olimpijskih igara - Iga Švjontek upisala pobjedu

Subota, 27.07.2024 | 14:30

Prva teniserka svijeta Iga Švjontek sigurnom pobjedom je startovala na Olimpijskim igrama.