Nedjelja, 03.12.2023 | 11:01
IZVOR: kolektiv.me

UNICEF: Jednaka prava i mogućnosti za djecu sa smetnjama u razvoju

Na Svjetski dan osoba s invaliditetom, koji se širom planete obilježava 3. decembra, UNICEF poziva Vladu da osigura da sva djeca, uključujući i djevojčice i dječake sa smetnjama u razvoju, rastu u toplom porodičnom okruženju i imaju jednaka prava i mogućnosti.
Foto: UNICEF/Duško Miljanić

Kao potpisnica UN Konvencije o pravima djeteta i UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Crna Gora se obavezala da će svakom djetetu sa smetnjama u razvoju obezbijediti da bez diskriminacije ostvaruje sva svoja prava i potencijale.

"UNICEF pozdravlja napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila i poziva da se ubrzaju reforme kako bi se, prije svega, obezbijedilo sigurno porodično okruženje za svako dijete sa smetnjama u razvoju i jednaka prava i mogućnosti za ovu djecu. Međusektorska saradnja je ključna u ovom procesu, jer kvalitetno, inkluzivno obrazovanje nije moguće bez kvalitetne dječje, socijalne i zdravstvene zaštite djece sa smetnjama u razvoju", poručila je v. d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić.

Umjesto smještanja u instituciju, sistem dječje i socijalne zaštite treba da pruži intenzivnu podršku kako bi se porodice održale na okupu i spriječilo odvajanje djece od roditelja kad god je to moguće. Kada dođe do situacije da djeca moraju da se izmjeste iz bioloških porodica, njihov smještaj u hraniteljsku porodicu ili usvajanje jeste najbolje moguće rješenje. To je u najboljem interesu svakog djeteta, a naročito djece sa smetnjama u razvoju. Zato je, saopšteno je iz UNICEF-a, neophodno razvijati tzv. specijalizovano hraniteljstvo i promovisati usvajanje djece sa smetnjama u razvoju, jer je značajan broj njih sada u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj.

Istraživanje Ipsosa iz novembra 2023. pokazuje da skoro 8 od 10 građana smatra da dijete bez roditeljskog staranja treba smjestiti u toplo porodično okruženje umjesto u ustanovu za djecu bez roditeljskog staranja. Takođe smatraju da je to moguće organizovati za svu djecu, uključujući i onu sa smetnjama u razvoju. Da prioritet nove Vlade treba da bude da svako dijete raste u toplom, porodičnom okruženju i da u Crnoj Gori nema djece koja su u sirotištu - smatra 96 odsto građana Crne Gore.

Uz podršku UNICEF-a i EU, novi model rane detekcije i porodično orijentisane rane intervencije za djecu s kašnjenjima i smetnjama u razvoju primjenjuje se u Kotoru i Bijelom Polju, gdje se porodicama pruža timska pomoć od strane stručnjaka iz Doma zdravlja, vrtića, Centra za socijalni rad, Dnevnog ili Resursnog centra. Ovaj pilot projekat je potrebno replicirati kroz sve opštine.

"Obilazili smo dosta ustanova i nijesmo bili zadovoljni. Prije pola godine psiholog iz Doma zdravlja predložio nam je da se uključimo u ovaj program rane intervencije i to je sasvim drugačija i bolja priča. Već osjećamo olakšanje i mnogo smo osnaženiji kao porodica koja se nalazi pred izazovom", kaže Željka, majka trogodišnjeg Vukašina, objašnjavajući model porodično orijentisane rane intervencije.

Koliko je bitno od vrtića obezbijediti kvalitetno inkluzivno obrazovanje djeci sa smetnjama u razvoju najbolje opisuju iskustva njihovih roditelja. 

Foto: UNICEF/Duško Miljanić

"Dječak se mnogo promijenio otkad ide u vrtić. Primjećujem da se bolje ponaša i bolje priča. Može da sastavi kratku rečenicu, raspoznaje životinje. Bolje se druži, mirniji je. Čak i u druženju s bratom i sestrama vidim da se bolje ponaša”, kaže Arslan, otac četvorogodišnjeg Sinana, koji može i da radi dok je dijete u vrtiću.

Da bi svako dijete ostvarilo pravo na kvalitetno, inkluzivno obrazovanje, ključno je da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija dodatno unaprijedi kvalitet podrške djeci sa smetnjama u vrtićima i školama, kao i da što prije sprovede temeljnu analizu trenutne situacije u vezi s brojem i statusom asistenata u nastavi, u konsultaciji sa svim zainteresovanim stranama ‒ školama, vrtićima, nastavnicima, stručnim saradnicima, asistentima, roditeljima i djecom i mladima.

Jedino na osnovu nalaza i preporuka ovakve analize, kao i na osnovu ažuriranih podataka od škola o broju upisane djece sa smetnjama u razvoju, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija može početkom svake školske godine obezbijediti odgovarajući broj asistenata u nastavi i osigurati njihovo dugoročno finansiranje u okviru obrazovnog sistema.

Većina građana Crne Gore podržava kvalitetno inkluzivno obrazovanje, prema rezultatima istraživanja koje je istraživačka agencija Ipsos sprovela prošlog mjeseca na nacionalno reprezentativnom uzorku od 612 građana uzrasta 18 i više godina. Devet od deset građana nemaju ništa protiv da dijete sa smetnjama u razvoju ide u isto odjeljenje s njihovim djetetom, a 84 odsto nema ništa protiv da najbolji prijatelj ili prijateljica njihovog djeteta bude dijete sa smetnjama u razvoju.

Da bi se adekvatno podržale porodice s djecom sa smetnjama u razvoju, potrebno je obezbijediti dnevne centre u lokalnim zajednicama, koji poslije škole organizuju rad stručnjaka raznih profila s djecom sa smetnjama u razvoju. To je neophodno za njihov rast i razvoj, a njihovim roditeljima se tako omogućava da budu zaposleni.

"Osim rada sa logopedom, defektologom, psihologom i fizioterapeutom, Stefanu je svakim odlaskom u Dnevni centar pružena ljubav i toplina koja je za njega glavni pokretač", priča Ana, majka sa Cetinja. Njegov napredak je, kaže, primjetan: „Otvoreniji je, slobodniji, pokazuje veće interesovanje za učenje.”

Da bi djeca i mladi sa smetnjama u razvoju mogli da napreduju i ostvaruju svoja prava u zajednici u kojoj žive, potrebna su dodatna ulaganja u infrastrukturu, materijale i stručnjake koji bi radili s njima. Iz tog razloga, UNICEF-ov Poslovni savjet za prava djeteta ove godine prikuplja sredstva za opremanje postojećih dnevnih centara u Crnoj Gori u skladu s njihovim potrebama.

Svim roditeljima je potrebna veća podrška, a posebno roditeljima djece sa smetnjama u razvoju i to je još jedna oblast porodičnih usluga na kojoj je potrebno više raditi u budućnosti.

"Mislim da bi u nekom narednom periodu trebalo da se organizuju radionice podrške roditeljima s djecom sa smetnjama u razvoju, jer nije lako. I možda zvuči sebično, ali čini mi se da je pomoć potrebnija nama, jer on je srećan i nama je tada ispunjen dan, ali ni mi nismo uvijek otporni na sve ove izazove i strahove kroz koje prolazimo”, iskren je Milorad, otac dječaka sa smetnjama u razvoju.

Milorad zaključuje da je najvažnije, kako za roditelje tako i za djecu, da se „probude” i prihvate svoje dijete baš onakvo kakvo jeste. To dijete je možda i drugačije, ali je istovremeno jedinstveno, divno i vaše.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osumnjičeni za UBISTVO u Baru na SASLUŠANJU

Utorak, 27.02.2024 | 19:19

D.I. koji se sumnjiči da je jutros u centru Bara ubio E.M., koji se dovodi u vezu sa jednom organizovanom kriminalnom grupom, priveden je na saslušanje u tužilaštvo.

Mujović: U Rudniku uglja u Pljevljima NEDOSTAJU RADNICI u procesu proizvodnje

Utorak, 27.02.2024 | 17:19

U Rudniku uglja u Pljevljima ima viška zaposlenih, najviše u administraciji, dok u procesu proizvodnje nedostaje pedesetak kvalifikovanih radnika.

Dodik: Snaga SPC je KLJUČNA za identitet i opstanak srpskog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji

Utorak, 27.02.2024 | 17:08

Snaga Srpske pravoslavne crkve (SPC) je ključna za identitet i opstanak srpskog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji, saopštio je predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik.

KRIVIČNA PRIJAVA protiv maloljetnika - OSUMNJIČEN da je napravio umrlicu učeniku

Utorak, 27.02.2024 | 15:51

Krivična prijava podnijeta je protiv maloljetnika (14) nakon što je osumnjičen da je kreirao i distribuirao umrlicu sa fotografijom drugog maloljetnog lica, na način što je više primjeraka zalijepio na spoljašnju ogradu osnovne škole u Tuzima.

MPN: UČENIKU PODGORIČKE OSNOVNE ŠKOLE već IZREČENA mjera premještaja u drugu školu, Komisija danas odlučuje

Utorak, 27.02.2024 | 15:28

Učeniku devetog razreda Osnovne škole “Savo Pejanović” u Podgorici koji je juče napao nastavnika ranije je izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu.

Varhelji: Vidjeli smo rezultate, vrata EU ŠIROM OTVORENA za Crnu Goru

Utorak, 27.02.2024 | 20:07

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je da su vrata Evropske unije (EU) široko otvorena za Crnu Goru. Naša država je, kako je kazao u Dnevniku 2 na Televiziji Crne Gore , dosta napredovala, ali je propustila i brojne poruke. Istakao je i da u Crnoj Gori vidi koaliciju “koja stvara rezultate, te većinu koja je stabilna i od povjerenja”.

NOVI TREND u 2024: Ukoliko posjedujete ovakav par cipela, odmah ih ODLOŽITE

Utorak, 27.02.2024 | 19:57

Bliži se proljeće, a sa njim stižu nam i novi trendovi. 

Odžić: Hoće li se iko iz vladajuće većine OGLASITI povodom promocije "srpskog sveta" u Skupštini?

Utorak, 27.02.2024 | 19:48

Iz Socijaldemokratske partije pozvali su stranke iz vladajuće većine da se oglase povodom današnje, kako su naveli, "promocije "srpskog sveta"u Skupštini Crne Gore".

Vuković: OČEKUJEM da ćemo inicirati smjenu Mandića, on je kamen o vratu državi

Utorak, 27.02.2024 | 19:26

Očekujem da će Demokratska partija socijalista inicirati smjenu Andrije Mandića, poručio je potpredsjednik te stranke Ivan Vuković.

Novaković Đurović sa Varheljijem: URA ostaje posvećena EVROPSKOJ BUDUĆNOSTI Crne Gore

Utorak, 27.02.2024 | 19:12

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Djurović na sastanku sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje, Oliverom Varheljijem, istakla je da je opozicija dala značajan doprinos ubrzanju evropskog puta Crne Gore. 

Teniser najavio KRAJ KARIJERE - "Još uživam u tenisu, ali mi nije..."

Utorak, 27.02.2024 | 18:55

Britanski teniser Endi Marej, osvajač tri grend slem titule, najavio je skori oproštaj od aktivnog igranja.

Ne čini vam se: Evo zbog čega je DRUGAČIJI UKUS iz plastike, stakla ili limenke

Utorak, 27.02.2024 | 18:49

Što se gazirano piće duže konzumira, to više štete može da nanese zubima.

Mocarela vam je PRESKUPA? Napravite OVAJ SIR od samo DVA SASTOJKA

Utorak, 27.02.2024 | 18:36

Čuveni italijanski mocarela sir od sada možete napraviti i u svom domu, a potrebna su vam samo dva sastojka.

Poslanički klub PES-a: Jedinstveni i POSVEĆNI rezultatima

Utorak, 27.02.2024 | 18:27

“Nakon odličnog starta parlamenta i Vlade Crne Gore, jedinstveni smo posvećeni da u nastavku realizujemo još bolje rezultate, saopšteno je iz PES.

Ove namirnice će vam POMOĆI da OČISTITE organizam od nikotina

Utorak, 27.02.2024 | 18:20

Svi smo svjesni negativnog uticaju cigarete i nikotina na naš organizam.